Nekaj besed o rio de janeiru

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. feb 2013 0:45

Včeraj sem mislil še tale slike poslat, pa mi ni ratalo, poskusim sedaj:

na sliki zgoraj, pejsaž spominja na sibirijo ( pa ne po temperaturah ), posneto iz avtobusa, vse monokultura, predvidevam soja, do " horizonta ", tako videl na dveh mestih. Kako kolobarijo ( a je pol drug let vse druga monokultura ) pa kako je s škodljivci si ne predstavljam.

Evo, za ljubitelje, tudi karpate imajo ( zgoraj, posnetek iz avtobusa )

in:

evo kako raste tist sadež, pravijo jackfruit ( un v hostlu je povedal drugače, verjetno kašno lokalno ime, jaz pa za to " nikad čuo " ). Posnetki so iz botaničnega vrta, drugač, v Riu raste marsikod zraven ceste.

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. feb 2013 1:39

Ne morete si mislit, kolk je tukaj vroče, sedaj je tukaj, deset manjka do desetih ( zvečer ), mislim, da je čez trideset stopinj. Jaz sem najel sobo za enega, opremljena je s klimo, ki je ( menda ) predimenzionirana in v desetih-petnajstih minutah sobo ohladi na 22 stopinj, da sem mogel majco oblečt in klimo izključit.

Drugač, je mal hecno, ko pomisliš kolk smo pravzaprav » homocentrični« ( ma, niti ne vem kaj to pomeni, rad bi mal zvenel učeno ): mislimo, da je naš kraj center sveta, za neko mesto Foz do Iguacu do pred par let nisem slišal, da obstaja, pred nekaj leti, ko sem morda mislil obiskat tele vodopade tukaj, sem zvedel za mesto, si mislil » ah neka vuko*ebina« nastala zaradi turistov-čudakov, ki pridejo gledat to vodovje, menda se da tudi prenočit ( verjetno za silo ). Pred nekaj meseci se mal bolj pozanimam in zvem, da je mesto procvetelo, ko so na kakšnih starihgradili ta jez v bližini, sedaj stagnira, ko je jez končan. Pred nekaj dnevi ( rej mi je prej ušlo ) zvem, da je to mesto, ki ima letališče, in ima čez 400.000 prebivalcev. Pridem tukaj, skor da rečem v civilizacijo: mesto luštno da je kaj, vse na mestu, čisto, urejeno, ceste, pločniki, vse je tako kot mora bit. Po takih mestih se rad zgodi, da je javni promet » utemeljen » na kakšnih starih avtobusih, ki bojo vsak čas omagali, tukaj pa ne: avtobusi skoraj vsi novi, lepi, tako kot v Riu, po njm migajo tisti LED prikazovalniki, ki kažejo št. Linije, končno destinacijo, začetno postajo................ Si mislim, če v Riu nikjer ne znajo ne angleško ne špansko, tukaj še portugalsko ne bojo znali................ Pa vraga, če rečeš po angleško te razumejo, tudi po špansko ma totalni serprajz, da dol padeš. Sicer si mesto niti nisem prav velik ogledoval, danes sem bil na tistem vodopadu.

Tukaj se pozanimam, kako in kaj, vse mi pojasnijo: so dve variante, ena je ta brazilska, druga, druga, da se gre v Argentino ( tukaj je tromeja, Brazil, Argentina in Urugvaj ). Tudi vodič Lonely Planet to omenja in hvali argentinsko varianto, ki je popolna turistična ponudba Argentine, kar tu potrdijo. Gre za nek » treking » ( spet bi rad bil mal učen ), hodi se nekje 9 km, vidi se oh in sploh ( seveda, vodopadi tudi ), skratka čudovito, da me je imelo, da se takoj vsedem na avtobus in jim povem, kolk mi je žal, da sem otkril najmanj devet razlogov, zakaj se ne bom udeležil njihove variante, pol se premislim ( naj bojo kar razočarani, ko me ne bo ). Torej, grem na avtobus, vozi nekje pol ure, tam vse urejeno, vodiči, blagajne, avtobusi za naprej, skratka popolna organizacija, vse fenkcionira perfektno, vse doterano v nulo..................

A vodopad? Ah, voda kot voda, preliva se čez eno kamje, res je mal več kot kakšen potok, vodi se reče Reka Parana, menda je sedma največja reka na svetu ( seveda če verjamete, ko pridem nazaj bom prav ureng pogledal Savo pri naši vasi, pa, po kakšnem deževju je kar eno vodovje, morda navozimo kakšnega kamja in še naredimo svetovno atrakcijo................... Uf, matr, se me je prijelo Adam Smithovo podjetništvo od mojega gostitelja iz Ria ). No, evo nekaj posnetkov, kot rečeno, ne ne vem kaj pričakovat, voda kot voda ( le, da je mal motna ):

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. feb 2013 1:45

In:

in:

in:

in

in:

in:

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. feb 2013 2:01

Tole bi mi skor uspel posnetek za enega prijatelja:

in poskus na slep, morda se kaj ujame ( pa se ni )

in, ne boste verjeli, pogledam, popolna oprava, klobuk, peder tašna: japonski turist. Vprašam, a si to ti, sem odgovori, kaj pa počneš tukaj, sem prišel pogledat tale potok, a te lahko slikam, lahko, a pomahaš za naš kulinarični sociedad, pravi lahko, in evo:

Tudi lačen postaneš, pol na kosilo:

A ja, tako je videti Parana, preden uprizori ves tist cirkus:

 

pa, če že tako lepo shladijo kozarce, bom še eno pivo:

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. feb 2013 2:06

Po oceni, " na augenmas " vse je široko za enih pet nijagarskih slapov, pa še enih pet bi bilo treba dodati za še eno etažo. Po moje se splača v Brazilijo pridet samo tole pogledat, spit kavo ali un ciprinevem kaj ( ta me še čaka ) v Riu, pa če nič drugega na vidiš.

ežoj

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

18. feb 2013 2:55

, sem vedela, japonski turist pametnejši od tebe!

Je pa ta "kava" res mogočna, že na fotografijah, kaj šele v živo!

lp

mzm

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

18. feb 2013 8:36

waaau, kolk vode...to pa mora bučat, kaj? Že na fotkah je videt veličastno, ni kaj!

Drugač pa si teh nekaj dni, kolikor ti je ostalo za tam bit, kar še ogrevaj svoje kosti...tu namreč že spet sneži in še kar sneži in....

Čau, drž se (za pivičko , če kaj primernejšega ne najdeš 

Ognjič

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

18. feb 2013 8:53

No ja, hvala da si vsaj probu :)))) Uživi še naprej predvsem v toploti, pr nas je še vedno zima :(

hedonist

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

18. feb 2013 8:58

Uf, mi je odleglo ... končno si prišel tudi do enega majčkeno bolj konkretnega kosila. A kuhane koruze pa niso imeli?

Blanchy

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

18. feb 2013 15:54

lani oktobra, je za mesec dni tja odpotoval tudi naš dobri sosed, po vrnitvi sem jaz zvečer kaj spekla, on pa nam je vrtel filmčke, zato sem ti tudi namignila, da tam med tistimi potočki, menda hudo buči.........ker je res svetovni popotnik, mu verjamem, da so ga navdušili bolj, kot Niagara......uživam v tvojem potopisu, izkoristi maksimalno vse in srečno

babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti