Prosim pomoč

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

29. jan 2013 12:45

Si delim mnenje z Vanjo (pa verjetno se z marsikom), da je ta zgodbica kratko malo za lase privlecena in imam obcutek, da ali nas avtorica vse za nos vlece ali pa ni podala vseh podatkov. Enostavno nisem dovolj blond, da bi prebavila tako zgodbico.

Zakon najemodajalcem daje dolocene pravice, AMPAK jih daje tudi tebi.

Najemodajalec ima pravico, da 2x letno pregleda nepremicnino v kaksnem stanju je in to je to. Nima on/ona pravice, da ti hodi v stanovanje po mili volji, da se ti 1x tedensko nenapovedano narise na vrata, ... Ima pravico, da ti ne dovoli fizicnih sprememb na nepremicnini (kot je npr. podiranje stene med kuhinjo in dnevno).

Najemnino sta redno placevala? Sta imela najemno pogodbo (to je tisti obrazec, ki ga kupis v vsaki papirnici)? In kar en dan je zenska zamenjala kljucavnico? Sta kaj unicevala v stanovanju? Naredila luknjo v zid? Vaju je najemodajalec veckrat opozoril na kaksne nepravilnosti, ki sta jih ignorirala?

(to sprasujem, ker to je osnova, da te lahko najemodajalec postavi pred vrata ... ampak tudi tukaj je nek odpovedni rok : tudi ce rok ni jasno naveden v pogodbi, je neka minimalna doba, ne vem sicer ali je to 30dni, mogoce celo vec kot to)

Da ti najemodajalec zamenja brez tvoje vednosti kljucavnico, pomeni, da je vstopil v tvoj dom brez tvojega dovoljenja (zame je to motenje posesti), da te nato ne spusti v stanovanje, da poberes svoje stvari, to je pa kraja.

Ne vem no, kaj ce pridem in ti odpeljem tvoj avto, kaj bos naredila? Verjetno sla na policijo in prijavila (upam vsaj). Tukaj je isto. Policija, prijava, tozba.

 

Vem, da znajo bit doloceni najemodajalci cudni, kar malo "prfliknjeni" : moja sestra je pred leti s takrat se fantom (danes moz) najela njuno prvo stanovanje. In je imela obcutek, da jima lastnik hodi v stanovanje, ko ju ni bilo doma. Pa smo doma dali idejo, kaj naj naredi, da preveri to. Pred vhodna vrata, ko jih je zapirala, je na notranjo stran na tla postavila en kemik, zaklenla vrata in sla. Popoldan, ko je prisla domov in je previdno odpirala vrata, da vidi ali je kemik se tam, no ga ni bilo : kemik je odnesno po hodniku naprej za kak meter - to je bil dokaz, da lastnik res hodi v njuno stanovanje. Resitev? Se v toku dneva sta zamenjala kljucavnico.

Zdaj ti preostane samo to, da gres na policijo in razlozis situacijo (ceprav je to nekaj kar bi morala narediti ze pred enim mescem).

Clovek se mora znajt in ne sme pustiti, da delajo z njim kot s smetjo. To vzami kot zivljenjsko izkusnjo, ce ne drugega te bo naucila tega, da se vsake toliko izplaca malo "pokazati zobe".

urska

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jan 2013 20:21

Pravice, ki so povezane s posestjo in lastnino, so napisane v Stvarno pravnem zakoniku.

Tam je jasno določeno, da je lastništvo nekaj drugega kot posest, včasih je enako.

Če si ti uporabnik stanovanja in ga imaš v najemu, si posestnik. Če kdo vlomi v tvoje stabovanje in je lastnik, je še vedno lastnik, vendar ni dobrovreni posestnik, ker je prišel do posesti ( uporabe stanovanja ) s silo. Z vlomom.

Z Ustavo je zagotovljena pravica do nedotakljivosti stanovanja. Torej v tvoje stanovanje ne sme stopiti nihče, ki mu ti ne dovoliš, tudi lastnik ne. Nihče ti ne sme prepovedati dovoljene ( Pogodbene ) uporabe.Tudi lastnik ne, ker ima druge vzvode: tožbo, prekinitev pogodbe.

Če nekdo zamenja ključavnico na tvojih vratih, je najprej vlomil. To je kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja in kršenje stvarnih pravic. To kaznivo dejanje prijavite PISNO na zapisnik na PP, če ste oškodovanec in jim visite za vratom, da bodo kaj uredili. ( Se dogaja, da ne uredijo.)

Včasih tisti, ki je vlomil, natvezi policiji marsikaj. Policija pa kot policija.

Naslednji korak je civilna tožba zaradi motenja posesti in zahteva za začasno odredbo. Vloži se pri Sodišču, spiše pa jo odvetnik. Te pravde imajo prednost.

Vesela bi bila, če bi pametne telefone in pametne fotoaparate nosili s seboj in jih uporabljali.

Ljudi najbolj prestraši, ker mislimo, da imajo lastniki več pravic in da lahko vlomijo. Tu ni pomembno, ali je sploh pogodba overjena, stanarina plačana. Če dokažeš, da si uporabljal stanovanje in plačeval stanarino ( pa menda ne na roke), si na konju-

Razumem stisko, v kateri ne moreš verjet, kaj se ti je zgodilo. In ravno tebi. Je pa ta tema koristna za tiste, ki se lahko pripravijo na tak dogodek.

PS v Muerelrju za nekaj evrov dobite fotoaparat za enkratno uporabo. Nosite ga s seboj. Ko se vselite, vse fotograforajte in če date stanovanje v najem, prav tako.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti