Breze

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. jan 2013 12:15

Kozamurnik,

ne razumi me narobe, ampak če je sosed alergik, potem je breza v tvojem vrtu vse kaj drugega kot kaprica, ampak mu lahko resnično zelo zagreni življenje. Poskusi si zamisliti, da bi se pol leta borila za zrak pri vsakem vdihu doma, podnevi in ponoči. Ni hec, ne glede na to, da so breze izredno lepa drevesa. 

Sonja

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

6. jan 2013 12:38

Mi imamo doma teraso in ob njej zasajeni 2 brezi. Saj sta lepi, a ko cvetita je vse rumeno in s svojimi plodovi naredita ogromno smeti. Tako da, če jo misliš posaditi, jo daj nekam, kjer ti ne bo treba non stop pometat.

saša

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

6. jan 2013 16:47

Ne bo treba nič pometat,bo pa na eni parceli k je res ogromna,pa nobenega soseda daleč na okoli.

leni1

kozamurnik

sporočila: 2311

7. jan 2013 21:50

limnol je napisal/a:

Kozamurnik,

ne razumi me narobe, ampak če je sosed alergik, potem je breza v tvojem vrtu vse kaj drugega kot kaprica, ampak mu lahko resnično zelo zagreni življenje. Poskusi si zamisliti, da bi se pol leta borila za zrak pri vsakem vdihu doma, podnevi in ponoči. Ni hec, ne glede na to, da so breze izredno lepa drevesa. 



Sonja

 

Moj sosed  ni alergičen, to bi vsekakor razumela.

Hočem reči, ni alergičen  na cvetni prah ali kaj podobnega. Alergičen je bolj na živali in ljudi .

 

 

murnik

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

7. jan 2013 22:47

Breze so zelo lepe v gozdu, na robovih travnikov, ob poteh. So pa kot lipa prava nadloga v bližini hiše. Naše ali sosedove.

Obstojajo pa tudi take, ki jih lahko posadimo v velike posode. Če si že želiš posaditi brezo, si omisli kaj takega.

V nasprotnem, pa najdi naravno rastišče brez in ga obiskuj. Po moji izkušnji ti tak kotiček sčasoma pomeni veliko več kot drevo posajeno doma.

 

jovita

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. jan 2013 11:39

Hm, nadloge...

Popolnoma je jasno, da so alergene rastline huda nadloga in včasih tudi nevarnost za osebe, ki trpijo za alergijami.

In se ob tem spomnim ene bivše sosede (nesrečnica res ni bila posebej spretna, ko je bilo treba kakšno stvar premisliti korak-dva vnaprej), ki je lep čas razglašala, kako njej ni živeti v mesto, ker da ni nič zelenja in kako bi ona rada imela kakšno hišico na periferiji. In potem se je čez nekaj časa cela familija dejansko preselila na Črnuče. Nekaj tednov po selitvi sem jo srečala na Čopovi, me je prijela za rokav, povabila na kavo (mi je bilo takoj jasno, da tole se ne bo dobro končalo....) in potem ob kofetu potožila, da je naredila največjo napako v življenju, ker tisto v hiši, da to je groza. Da je treba ves čas pometati. Pa da z rožnih grmov odpadajo cvetni listi in da je treba tudi pometati. Pa da je treba vsak teden kositi tisto travo - da komaj pokosiš, že spet tista grozna trava zraste... In me prosila, če bi ji pomagala, da bi prodali tisto hišo, ker bi se radi preselili nazaj v prejšnje stanovanje.

Za tale topic je irelevatno, kako se je ta zgodba končala. Amapk ljudje božji, če živite v "zelenju" in imate vrtove - potem je to ne samo vseživljenjski konjiček ampak tudi vseživljenska obveznost. In premislite, kako ste pripravljeni to v resnici izvajati - ker večina nas nima toliko denarja, da bi imela zaposlenega kakšnega seksi vrtnarja, ki bi z mišičavim torzom tole urejal, vi bi ga pa opazovali/opazovale v varni senci... Tudi največji ljubitelj vrtnarjenja ne bo vedno s pesmijo na ustih šel nečesa obrezovat, ne bo vedno z občutkom neizmerne sreče grabil listja in čisto vsako puljenje plevelov ga ne bo vedno znova nepopisno izpopolnilo. Ampak verjetno bo veselja in užitka vseeno več in kakšno julijsko posedanje v lipini senci prav paše in nekaterim to odtehta jesensko grrabljenje listov. Če je pa komu mrsko non-stop pometanje odpadlih listov, pa čiščenje tlakov, ker spomladi nosi dvetni pra okoli in to ponavadi pristane na tleh, pa če kdo čistilno /(ne alergijsko) ne prenaša hrastovih muck v maju in jih hoče z metlo uloviti že v zraku...potem take osebe niso za v "zelenje". 

 

 

Vendelina jr.

te.jcika  

član od: 17.8.2010

sporočila: 165

8. jan 2013 14:11

Vendelina napiše se v Črnuče in ne na Črnuče...

te.jcika

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. jan 2013 14:43

Vendelina jr. je napisal/a:

 pa če kdo čistilno /(ne alergijsko) ne prenaša hrastovih muck v maju in jih hoče z metlo uloviti že v zraku...potem take osebe niso za v "zelenje". 

No, hrastovih muck se ni bati v nobenem mesecu, želodi kar v smeri gravitacije pristajajo na tleh.

Tiste "mucke" so las topolov in vrb in ožjega sorodstva.

rimljanka

te.jcika  

član od: 17.8.2010

sporočila: 165

8. jan 2013 15:47

Ok sem mislila, da je prav v in ne na, kar je zame logično, saj ne sediš na Črnučah ampak v Črnučah.... ampak to je že druga tema...se

te.jcika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti