10. dec 2012 14:30
rimljanka je napisal/a: |
No ja, ko si mladenka od začetka OŠ do konca SŠ privarčuje, recimo, 300€, pa jih ima na banki in ji to prištejejo k dohodkom družine, se ti sistem res zagravža. Moram razložiti, zakaj? Mislim, da je mamamia že vse povedala.
rimljanka
|
Ko sem bila jaz rosna mladinka (ja, bil je še ZSMS in bila so osemdeseta in sem bila tam na poletni praksi), smo se divje borili in na koncu uspeli z dvema zadevama:
- da se prihranki dijakov in študentov in štipendije NE ŠTEJEJO med prejemke in družinsko premoženje
- da traja porodniški dopust 12 mesecev.
Oboje se je v zadnjih letih spremenilo na slabše.
Iz tega izvedite svoje sklepe.
Se pa morajo stvari presojati v perspektivi več let in desetletij. In ko se človek odloča, kako upravljati s svojimi financami, ne sme biti preveč črnogled in misliti, da mu bo šlo vedno slabo in še slabše in ne sme biti preveč optimističen in meniti, da bo samo še boljše. Ker se v obeh primerih moti. Sinusoide se dogajao povsod in se tudi pri zmožnostih varčevanja in trošenja. In enkrat bo varčevanje bolj ugodno, enkrat bo manj. Enkrat boste lažje varčevali in enkrat težje. Pa tudi morate vedeti, da bo enkrat zakonodaja bolj in drugič manj pamenta. In vedno bodo anomalije. Ta ideja, da mora država poskrbeti za to in to in to - je čisto okej. Samo ta ideja ima predpostavko, da je administracija države po definiciji pametna. Pa vemo, da tni. Na tej predpostavki je svoje dni zdrnsnilo že Heglu in vsem, ki so podobno predpostavili. Država in državna administracija je maskimalno toliko pametna, kot so pametni ljudje, ki v tej državi živijo. Prej manj.
Ampak na eni točki se mora človek prenehati izgovarjati na anomalije in poskrbeti zase.
Vendelina jr.