Porodnišnica postojna

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. sep 2012 19:08

moj svet,

 

Glede dojenja: oba sem dojila okoli 4 mesece in pol; hči je že pri treh mesecih najprej pojedla svoj obrok prekostekleničke, potem pa še spraznila prsa, torej smo ravnali kontra vseh napotkov, a sesala je tako, da je bilo veselje in potem zaspala kot top. Najprej dojenje in potem steklenička, to se pa ni obneslo. hecno, ne?

 

Sin je bil lenoben, namučila sem se, potem pa se prenehala obremenjevat. Šitir mesece je šlo, potem pa ne več. Pa je dobil flaško in navadno mleko, čez čas še čokolino, rižolino  in  podobno (vse sladkano, se razume, sicer je flaška frčala kot s fračo izstreljena), pa je zdrav ko dren, zobe ima vzorčne (pri 27 letih eno samo plombo) in tudi sicer je zrasel v visokega in postavnega fanta.


 Vsak otrok je nekaj posebnega, kot je posebna vsaka mama. Pomembno je, da mama razume otrokove potrebe, za kar je seveda potrebnega nekaj časa, in da ničesar ne dela na silo. Če ni mleka, ga pač ni. Lahko poskušamo, a če ne gre, pač ne gre. Bolje se je sprijaznit s tem in dati otroku nadomestno hrano, kot pa se obremenjevati s tem in si očitati ... to se prenese na otroka, nervozen postane in potem je to samo začaran krog, ki mu ni konca.

 

Mirno, počasi, z občutkom, tudi kak nasvet starejših, četudi se zdi mladim sodobnim materam še tako nazadnjaški, včasih le prav pride. Otroci imajo še vedno enake ritke in enake potrebe po hrani in predvsem po toplini, sodobna spoznanja gor ali dol.

 

Malo me je zaneslo, spomini pač.

mamamia

sango  

član od: 22.1.2010

sporočila: 40

2. sep 2012 19:25

MamaF, hvala za tako lep odgovor. Bom vprašala sestre :)

 

Tulka, to knjigo mi je priporočala tudi moja teta, ampak se tako težko dobi :( Upam, da mi uspe!!

 

sango

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. sep 2012 19:36

sango, morda v knjižnici najdeš sila dragoceno knjigo našega, slovenskega pediatra, dr. Kurta Kanclerja, mislim da je naslov Želim zdravega otroka. Če odmisliš letnico izida, boš videla, koliko koristnih napotkov je v njej, kako prijazna knjiga je to, v njej so opisane tudi zmote glede praks, ki so jih včasih uveljavljali. Ena taka brezčasna knjiga se mi zdi da je to, polna topline do mame in otročka. Pisana na podlagi dolgoletnih izkušenj. Predvsem pa je pisana in doživeta v našem, slovenskem okolju in torej upošteva (tudi) naše okoliščine.

 

Kakorkoli, želim ti veliko veselja z malim bitjecem.

 

 

 

 

mamamia

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

2. sep 2012 19:52

Strinjam se z vsem, kar so napisale predhodnice. Svetujem ti, da greš v porodno sobo sproščena in da zaupaš babici, ki ve kaj dela. Samo poslušat jo moraš kaj ti govori, jo ubogat, pa bo šlo. Pa še partner naj bo s tabo, naj ti pomaga pri predihavanju popadkov, te masira, boža, spodbuja. To res pomaga. Veliko pozitivne energije in razmišljanja, pa bo vse OK! Ko dobiš v naročje svoje malo bitjece te pa itak tako razganja od ljubezni in občudovanja, da potem vse lepo naravno steče.

Ne vem no, jaz sem imela lepo porodno izkušnjo, tudi dojenje nama je super steklo, skratka, povsem brez problemov. Morda sem imela srečo, a verjamem tudi, da je veliko pripomoglo k dobremu izzidu to, da sem bila vseskozi sproščena in neobremenjena. In ne beri forumov z zgodbicami s slabimi izzidi, ki so pogosto prenapihnjene. To ti ne bo čisto nič pomagalo, le prestrašena in zaskrbljena boš.

Pa priporočam ti, da prebereš knjigo Modrost rojevanja, Ine May Gaskin.

 

saša

181604  

član od: 22.7.2011

sporočila: 276

2. sep 2012 23:18

Tudi sama sem imela tri porodne izkušnje v PO porodnišnici in moram reči, da sem bila vsakokrat z osebjem zelo zadovoljna. Nadvse prijazni so bili, bi rekla, da skoraj domači, nobene vzvišenosti ali "mi že vemo, kako to gre". Brez problema vprašaš, kar rabiš vedeti in jim zaupaš svoje strahove. Pa tudi same sestre so velikokrat povprašale, kako gre, če je otrok poprijel pri dojenju, če kaj pomagajo pristavit... Cimra je imela probleme, pa so takoj poskusile z nastavki, ki jih je sestra prinesla in je steklo. Potem je prišlo do zastoja mleka in so ji ravno tako grele dojko in iztiskale mleko, da se je sprostilo. Skratka, bile so zelo prizadevne!

Meni so otročka zaradi dihalne stiske prepeljali v LJ in popolnoma strokovno opravili celoten postopek: najprej so me pomirili (po začetnem šoku, da otrok ne diha), mi razložili glede zdr. stanja, o premestitvi in poteku zdravljenja v Lj, o kontaktu z lečečim zdravnikom, ki ga bo imel otrok, o črpanju mleka in prevozu le-tega v Lj... Bila sem informirana in vedno so mi bili na voljo. Sama sem ostala še 4 dni v PO, dete pa 1 teden v Lj in potem sva bila ponovno skupaj v Po. Kot povratnika sva dobila svojo sobo in obravnavana kot ostale mamice in otročki.

Kolikor mi je znano, imajo v Po bazen oz. kad za sprostitev pred porodom, za sam porod pa potem poskrbijo na porodnih mizah.

Upam, da bo vse potekalo gladko in bomo kmalu brali, da si bila zadovoljna s porodno izkušnjo, kjerkoli se bo pač zgodila. Srečno!

181604

sango  

član od: 22.1.2010

sporočila: 40

3. sep 2012 14:20

Obe knjige sem si rezervirala, najlepša hvala :)) Samo še Dojenje in materinstvo iz srca moram nekje dobiti!

181604 hvala za prijazen odgovor :)

sango

vd007  

član od: 27.1.2012

sporočila: 318

4. sep 2012 21:20

Dve moji znanki sta rodili v PO in obe bili zelo zadovoljni. Za PO, čeprav smo vse iz bližnje okolice LJ, sta se pa odločili , ker sta slišale od znank,ki so tudi tam rodile, da je res osebje v PO porodnišnicah zelo prijazno.

Jaz sem rodila v MB, pa mi je tud bilo čist OK, kolegica rodila na Ptuju - tudi bila zadovoljna. 


Mislim pa si sama pri sebi - tak kot si ti do osebja - tak je osebje do tebe. Vsaj ponavadi je tako..razen, če ima res kdo slab dan...?

vd007

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

4. sep 2012 23:07

Jaz sem pa obakrat rodila v Slovenj Gradcu , pa tudi  za vse kasnejše posege in zdravljenja sem se odločila za SG , čeprav mi je Celje veliko bliže .

Edini razlog : toliko prijaznosti , topline in srčnosti ne srečaš povsod . Pohvalila bi pa vse , od predstojnika ginekologije ( izreden strokovnjak in zelo topel človek ) ) pa  vse do strežnic . Vsak trenutek čutiš , da bdijo nad teboj , ti pomagajo po svoji najboljši moči , pa tudi s prijazno besedo in nasmehom na obrazu ne skoparijo .

manca51

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

5. sep 2012 9:19

sango, glede dojenja se ne obremenjuj prevec - slo bo. Verjetno si na med.over.net ze prebrala vse o dojenju, ker vidim da te skrbi podobno kot je mene, prevec informacij tudi ni dobro.

Sestre ti bodo pomagale. Glede crpalke - jaz sem bila vrazeverna, in si je nisem hotela kupit

 V porodnisnic (PO) so imeli res predpotopne, tako da mi je sestra svetovala rocno iztiskanje - pa je tudi slo. Pa se vse vozlice sem pri tem premasirala. Imej pa pri sebi eno cisto navadno knoflo (ali pa elastiko za cop) - da si oznacis na kateri strani je otrok nazadnje jedel,

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

sango  

član od: 22.1.2010

sporočila: 40

5. sep 2012 10:45

rebecca, kakšen zanimiv nasvet :)

sango

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti