Veterinarska inšpekcija

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

tema odprta - 29. avg 2012 16:46 | ogledi: 7.748 | odgovori: 32

Prosim za kakšno idejo kako rešiti naslednji problem.

V neposredno bližino naše hiše se je naselila družina, ki je v zadnjih dveh letih pričela gojiti piščance za zakol. Živali živijo v veliki utesnjenosti na zelo majhni površini, brez prezračevanja in v odsotnosti vsakega najmanjšega higienskega minimuma. Gre za nekakšno vrtno uto. Temu primerno oceljujem tudi zdravje živali in seveda kvaliteto končnega produkta - doma vzrejene živali, ki jih ljudje z navdušenjem kupujejo tudi po višji ceni, kot v trgovini.

V okolju prevladuje neznosen smrad, tako po iztrebkih, kot tudi po crkovini, ki zlasti močno zaudarja ob toplih in vročih poletnih dnevih. Zunaj ne moremo posedati, smrdi pa celo v hiši, zato je potrebno zapreti okna.

O tem so nekateri že obvestili veterinarsko inšpekcijo, ki pa na srečo sosedov vedno pride vsaj dan po tem, ko je t.i. hlev izpraznjen oz. ko piščance pokoljejo in prodajo. Vmesnih obiskov ne opravijo, čeprav so bili na to že opozorjeni. Še več, po telefonu so baje rekli, da se smrad ne da izmeriti in ni kazni za to. Strinjali pa so se, da mora biti meso za prodajo ustrezno pregledano, kar seveda v tem primeru ni.

Kaj menite, je še kakšna pot?

Pogovor s sosedi odpade, ker so zelo agresivni in maščevalni in se jih vsi bojijo. Grozijo že sedaj vsepovprek, ker je na inšpekcijo prišla anonimna prijava in tako sumijo vse po vrsti.

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. avg 2012 17:06

Res bo težka - že samo merjenje smradov je problematično, ker se zanaša na človeški nos, poleg vsega pa je tudi zakonodaja tu nejasna.  Ni druge, kot da vztrajate, da se tako okoljski kot veterinarski inšpektorji večkrat podajo na pot. Verjetno lahko več dosežete zaradi protizakonite prodaje mesa, saj takole pod roko mesa nepregledanih živali pač ne smeš prodajati in pika. Živali brez vonja pač ni, s tem se je treba sprijazniti, "borite" se lahko le na higienskem področju. 

Sonja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. avg 2012 17:15

Se da mogoče poslikati zadeve, ko so živali natlačene/"mučene"? Pa da nimajo očiščeno in pač vse kar jim še pritiče. Kvalitetne fotografije (da se na njih vidi ura in datum, pa da zadevo razločno in nedvoumno prikazujejo) lahko marsikaj dokažejo, zato morda probate s čim takim...

Viva Meier

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. avg 2012 17:48

Viva Meier je napisal/a:

Se da mogoče poslikati zadeve, ko so živali natlačene/"mučene"? Pa da nimajo očiščeno in pač vse kar jim še pritiče. Kvalitetne fotografije (da se na njih vidi ura in datum, pa da zadevo razločno in nedvoumno prikazujejo) lahko marsikaj dokažejo, zato morda probate s čim takim...



Viva Meier

 

Aj, aj, tale pa ne bo vzdržala, je malce pretežka.... To je poseg v zasebno lastnino, kar lahko opravi samo pooblaščena oseba oziroma ustanova. Kam bi pa prišli, ko bi vsak od nas lahko pri vsakomur fotografiral in snemal, kar je po njegovem narobe? (Govorimo načelno, ne za konkreten primer; želim samo opozoriti, da tako posneti materiali ne bi vzdržali kot dokaz, ker so pridobljeni na nedovoljen način).

 

Če se pristojna inšpekcija ne odzove, potem nekaj časa beležite kdaj smrdi,  kdaj prodajajo meso na črno in podobno, ter pošljite podatke na višjo raven, s pripombo, da se inšpekcija na osnovni ravni ne odziva, oziroma da prihaja, ko smradu ni. Seved pošiljajte priporočeno, s povratnico. Ker če je prijava anonimna, tudi postopke inšpekcije težje nadzirate. Treba se bo določit: ali boste prijavljali anonimno in brez moči čakali na uspeh, ali se boste kot skupnost - če vas je več v okolici - izpostavili in vztrajali pri ureditvi rzamer. Vmesne poti ne, saj praviš, da se z njimi ne da komnunicirat.

Potem pa so tu še mediji, vsaj inšpekcijam lahko zagrozite z njimi.

mamamia

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

29. avg 2012 19:14

Saj ravno za to gre. Ni za računati, da bi nastopili kot skupnost, kajti že sedaj grozijo s tožbami vsakemu, pa sploh ne vemo kdo se je ojunačil in poslal vsaj anonimko.

 

Da ne bo pomote, jaz nikakor nisem iz tistih vrst, ki ne vedo, da se kruh tudi s pomočjo gnoja dobi. Sem podeželanka in me živali in hlevi ne motijo, vendar tu ne gre za hlev. Vrtna uta v premeru cca 16 kv. metrov, notri pa cca 200 piščancev. Hodijo drug po drugem. Si lahko predstavljate kako trpijo v vročini?

Res je, najbolj se lahko opečejo pri prodaji na črno, vendar nihče ne ve, kdaj bo tisti dan in tudi inšpektroji nebi prišli takoj, kajne?

Najbrž ni rešitve. Je pa mučno in me je sram, ko pride kdo na obisk in takoj vpraša, kaj delamo, da tako smrdi. 

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. avg 2012 19:28

Kara,

obrneš se lahko tudi na najbližje Društvo za zaščito in proti mučenju živali (pobrskaj po internetu, kateri so tebi najbližji). Tam tudi zanesljivo vedo, kako lahko najbolj učinkovito ukrepaš. Na portalu veterinarske zbornice http://www.slovet.si/index.php?module=strani&s imaš seznam društev za zaščito živali, ki imajo status društva v javnem interesu in ti vam bodo znali povedati, kakšne so vaše možnosti. 

Sonja

pe3ca  

član od: 9.1.2009

sporočila: 292

29. avg 2012 23:43

Če imajo piščanci ob zakolu recimo 2,5kg, površina vsekakor ustreza za 200 piščancev (pravilnik o zaščiti rejnih živali, 49. člen-gostota naseljenosti:največja gostota naseljenosti v objektu na gospodarstvu v nobenem trenutku ne sme preseči 33 kg žive teže piščancev na m2 uporabne površine). Verjamem, da je smrad problem, ampak navsezadnje, kjer nič ne smrdi tudi nič ne diši. Danes že vse sorte razmišljamo, da bi zaslužili kje dodatni evro. Tudi sama razmišljam o tem. Doma oddajamo mleko, ki je plačano po sramotno nizki ceni- 30 centov (pred 5.meseci pa 34 centov in zdaj cena samo pada)za liter mleka najboljše kakovosti in vključeno v projekt brez GSO. Najbrž pa ne rabim razlagati, da pa so stroški zaradi projekta brez GSO višji.

In vsakega predelovalca mleka, ki sem ga vprašala za nasvet mi je najprej svetoval, da naj na začetku mlečne proizvode prodajam na črno, da si pridem malo na zeleno vejo. Pa sem v dilemi..ali-ali.

Vprašanje kako dolgo jim bo šla tale proizvodnja..krmila za piščance niso tako poceni. Če bodo pa šli na več, bodo pa tudi morali v novogradnjo, ki pa bo morala biti (zaradi tega, da bo njim delo na lažje) temu ustrezna-sploh, če se bodo registrirali v gospodarstvo.

 

 

 

 

 


 

pe3ca

Jutica  

član od: 15.12.2011

sporočila: 36

30. avg 2012 13:06

Proti smradu res ne morete nič, saj (kot so vam rekli), za to ni zakonodaje.

Poznamo pa zakon o zaščiti živali, o higienskem minimumu in pa seveda kup zakonov o zaščiti potrošnikov. Tudi, če inšpekcija pride in živali ni več, morajo imeti neka potrdila o zakolu oziroma prodaji piščancev. Če so bili zaklani, morajo biti veterinarsko pregledani. Tako bi morala ukrepati inšpekcija.

Inšpekcija pa se ne odzove na anonimne prijave. Preveč je bilo lažnih prijav, zato mora sedaj prijavitelj dati svoje podatke, ker je zagrožena globa za lažno prijavo. Da ne bo pomote - če inšpektor ugotovi, da je stvar popolnoma vredu, ne pomeni, da bo prijavitelj dobil kazen. To je za primere, ko si sosedje očitno nagajajo.

Prijavitelja pa ščiti zakon o varovanju osebnih podatkov, zato inšpektor ne sme povedati, kdo je prijavil. Tega se držijo, saj so potem oni odgovorni za vse tožbe in odškodnine. Kot prijavitelj pa imate pravico, da ste seznanjeni z vsemi ugotovitvami inšpektorja, z vsemi postopki, prekrški, ...

Moj predlog: prijavite inšpekciji (brez strahu pred sosedi, saj bojo spet sumili vse vaščane), po pb 14 dneh pokličite nazaj (če vam ne bojo oni prej javili) in zahtevajte vse informacije, kako so ukrepali v zvezi s prijavo. Če niso nič, težite, saj je to njihova dolžnost.

Vso srečo!

Jutica

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. avg 2012 14:17

limnol je napisal/a:

Kara,

obrneš se lahko tudi na najbližje Društvo za zaščito in proti mučenju živali (pobrskaj po internetu, kateri so tebi najbližji). Tam tudi zanesljivo vedo, kako lahko najbolj učinkovito ukrepaš. Na portalu veterinarske zbornice http://www.slovet.si/index.php?module=strani&s imaš seznam društev za zaščito živali, ki imajo status društva v javnem interesu in ti vam bodo znali povedati, kakšne so vaše možnosti. 



Sonja

V vsakem društvu za zaščito živali bi svetovali enako - torej, da zadevo še enkrat prijaviš na pristojno območno enoto VURS-a, glede na vaše izkušnje pa se obrnite tudi na "centralni" VURS in jih obvestite, če se vam zdi, da območni inšpektorji ne ukrepajo pravilno.Zahtevajte odgovore.

Obrnite se tudi na okoljsko inšpekcijo.

Ker gre za ukrepanje državnega organa (VURS), lahko zahtevate dostop do informacij javnega značaja (inšpekcijski zapisnik, poročilo o ukrepih). Tega pa se ne da narediti anonimno, zato se boste morali vsaj tu izpostaviti. Vlogo za dostop do informacij javnega značaja dobite na tej strani:
http://e-uprava.gov.si/storitve/pridob

Več pristojnosti pa društva nimamo. Lahko pomagamo pri prijavah, lahko opozarjamo lastnike, sicer pa nimamo nobenih večjih poodlastil pri ukrepanju v zvezi z morebitvimi kršitvami zakonov kot vsak drug državljan. Vse ukrepe v zvezi z (ne)spoštovanjem zakonov v naši državi urejajo zgolj pristojne inšpekcijske službe. Društva proti mučenju živalim pa smo združbe prostovoljcev, ki lahko delujemo zgolj na "civilni" ravni.

Kar se tiče snemanja, slikanja - kot prologa prijavi so fotografije dobrodošle, vendar je treba paziti, da so posnete z javne površine. V vašem primeru je to zagotovo nemogoče, saj od zunaj (s ceste itd.) notranjosti hlevov pač ni videti. Sicer pa je že mamamia lepo razložila, kako je s tem.

Mojca

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

30. avg 2012 15:37

Stavila bi na prekršek pri prometu z živili in kršitev zaradi nedovoljene prodaje. Menda ne pojedo sami seh 200 pipekov, ampak jih prodajajo na črno. Tržna inšpkecija torej,

Kak poziv v času, ko so strari 3 tedne, policiji, ki naj voha, dežurnemu veterinarju, ki ga dobiš preko 112, bi tudi zalegel,

F r i n a

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

31. avg 2012 7:18

No sedaj imam ugotovljeno tudi točno število piščekov, 300 kom. Seveda to ne moreš pojesti sam, ampak inšpektorica je rekla, da nimajo dokazov. Smrad pa je naš problem.

Frina dvomim, da bi bila to stvar za policijo, na tržno pa še nisem pomislila. Bom  pa jih  vprašala.

V tej državi človek res ne ve kateri resor pokriva kaj. Nikjer v urejenem svetu ne moreš kar tako pričeti gojiti živali za črno prodajo, brez določenih izpolnjenih pogojev.

Inšpektorji so pa zelo aktivni tam, kjer je urejeno stanje in iščejo napake in napakice. Zadeve na črno pa, baš jih briga... je očitno preveč dela. Tudi tu se vidi, da je moč države in njenega aparata na psu.

kara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti