Veterinarska inšpekcija

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. sep 2012 23:02

Frina, pa ste se v teh primerih s sosedi kdaj obrnili na kakšno pristojno inštitucijo sploh (glede na to, da po prebranem sklepam, da pogovor ni prišel v poštev)? Če ste se - kaj se je dogajalo, niso ukrepali, niste dobili odgovorov, so bili kršitelji opomnjeni, kaznovani?

Ker že tisti ugriz psa bi lahko sama prijavila policiji, pa ne glede, kaj si je lastnica mislila. Postopek pa steče tudi takoj, ko prideš z ugrizno rano k zdravniku in te že on pošlje v antirabično ambulanto, hkrati pa se dogodek prijavi na območno vet. inšpekcijo.

Ali se je vse to dogajalo še v letih, ko so bili zakoni drugačni kot so sedaj?

 

 

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. sep 2012 23:18

frina je napisal/a:

 

Nimam izkušnje, kako se pravdajo v tujini. Ne vem, ali imajo tam več spoštovanja do tuje lastnine, ali so bolj sodišča-boječi, ali pa so ljudje bolj potrpežjivi.

 



F r i n a

 

Pri nas so mestni zakoni, ki preprovedujejo, da goijiš domače živali (za osebno porabo ali za prodajo) na svoji parceli v mestu. Če bi kdo začel s čim takim, ga lepo prijaviš in zadeva se hitro konča. Kdo poseže v zadevo, ne vem. Imeli smo sicer en primer, pred par leti in so zadevo hitro počistili in tipa spravili za nekaj časa na hladno. :) Je bilo pa čisto v centru enega našega malega mesteca, ki se drži kapitele (kot če bi bilo recimo v Črnučah).

Če ima parcela status kmetije, ne bo v kakem gosto naseljenem delu, a ne?

Z mestnimi zakoni je točno določeno, koliko domačih živali lahko imaš, govorim o psih (2 do 3 na hišo) in mačkah (tudi nekaj takega, razen če so breje in imajo ravnokar mlade). Po večini so prepovedane tudi eksotične živali.

Potem lahko soseske (naselja) še bolj omejijo število živali in gredo v še bolj detaljne zadeve: Kako ograjo lahko postaviš okoli hiše, da moraš imeti garažna vrata zaprta, pse na vrvicah in pobiranje kakcev za njimi :), da moraš pospraviti novoletne lučke po novem letu in da jih lahko spet namontiraš po zahvalnem dnevu. Določajo velikost in izgled hiš , materiale in kako hitro mora biti hiša dokončana. :)

Določajo tudi, kak bizniš lahko imaš v hiši. Navadno je samo kak kompjuterski biznis, tudi jaz sem imela svojega na mojem naslovu. Če bi bil to biznis s strankami, bi se verjetno hitro našel kdo, ki bi opazil množico parkiranih avtov in bi poklical združenje stanovalcev. Oni navadno opozorijo kršitelja, če je tema bolj kritična, svetujejo koga moraš poklicati.  Vsi, ki kupujejo hiše dobijo ta pravila, da jih preučijo in sprejmejo. :)

V glavnem, meni so vsa ta pravila BLAZNO všeč. Pravzaprav poskrbijo za to, da se ohranja izgled soseske in s tem obdržuje vrednost nepremičnin. Kot omenjeno, dobro veš, v kaj se spuščaš, še preden se podaš v nakup hiše. Če ti ne paše, pač iščeš kaj na podeželju, kjer so parcele večje in so omejitve samo s strani občine (in ne mesta).

 

 

 

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. sep 2012 23:40

Pri nas pa imamo v Šiški hlev in gnojno jamo zraven hiše, kjer oddajajo stavbo različnim firmam. Mi smo bili eno leto tam najemniki, zato vem. In nekega jutra, ko sem prišla v službo je pred vhodom stal tovornjak, ki je nalagal živino za zakol. Ta dogodek me še danes spravi v obup, pa je minilo že kar nekaj let. Ampak hlev pa še vedno stoji tam in živina tudi. Ker kmet noče nadomestne lokacije. In mu nihče ne more nič.

 

naor

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. sep 2012 1:09

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 

Pri nas so mestni zakoni, ki preprovedujejo, da goijiš domače živali (za osebno porabo ali za prodajo) na svoji parceli v mestu.

Vanja

Vanja, saj tudi pri nas take zadeve urejajo zakoni in pravilniki. Imamo recimo "Pravilnik o zaščiti rejnih živali"
http://www.uradni-list.si/1/content?id=98666

kjer je opredeljeno prav vse, kakšni morajo biti prostori za rejo, kako mora biti za živali poskrbljeno ... vse. In kršitve s tega področja se sankcionirajo.

Ampak - pa smo pri ampak - vse te pogoje preverjajo pristojni organi pri kmetovalcih, ki imajo svojo dejavnost živinoreje prijavljeno. S poudarkom na prijavljeno. In tu (v pravilniku) je govora o objektih, kjer je naenkrat nad 500 piščancev (ker smo ravno pri piščancih - 43. člen). Za manjšo trejo ta pravilnik ne velja. Kaj velja za t.i. "družinsko rejo", ne vem, pozanimajte se na VURS-u. Vsekakor pa za vse skupaj velja krovni Zakon o zaščiti živali, na katerega se lahko prijavitelj sklicuje, če prijavlja sum neustreznega ravnanja z živalmi.

Takele "črne" štalce, kot nastopajo v naši temi, pa očitno niti od daleč niso videle kakšnega dovoljenja - torej je spet na okolici, da tržnemu ali kmetijskemu ali okoljskemu inšpektoratu prijavi, kaj se v njihovi soseščini dogaja. Saj si ne predstavljamo, da se inšpektorji kar tako v en dan sprehajajo po soseskah in preverjajo, kaj kdo počne za svojo ograjo. Nekdo, ki sumi, da zadeve ne potekajo, tako kot bi morale, mora prijaviti, druge ni.

 

Kje so v naselju predvidena kmetijska zemljišča oz. kmetijski objekti, pa spet določa Občinski prostorski plan. Če ima torej ob svoji hiši še nekakšen hlev, pa ni nikjer izrecno prepovedano, da so v tem delu vasi/mesta ... prepovedane, kaj mu morejo sosedje?

Nič - razen, da njegovo "črno dejavnost" ali "onesnaževalno dejavnost" prijavijo inšpekciji, ki je zato pristojna. In če bo inšpektor ugotovil, da so prostori za rejo tistih piščancev v skladu z zakonskim minimumom in da ima (morda) lastnik celo dovoljenje za prodajo teh piščancev in da jih prodaja v skladu z zakonom.

 

V vsakem primeru bi se soseska lahko obrnila vsaj na svoje občinske službe, župana ... in poskušala dobiti vsaj kakšne informacije glede ustreznosti tovrstnih objektov sredi stanovanjske soseske itd. , če si že prijavljati ne upajo več. Povprašajte na svoji občini, kako je s tem - ne glede na to, ali so piščanci trenutno v hlevu ali ne - na /v objektu je dobro videti, zakaj je namenjem, obstajajo tudi priče itd. - ravno tako lahko nekdo ukrepa.

Konec koncev - če nekomu sosed grozi in ga ustrahuje, se lahko tudi to prijavi policiji. Kaj drugega je pa v tem primeru težko svetovati.

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. sep 2012 2:43

mamaF je napisal/a:

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 

Pri nas so mestni zakoni, ki preprovedujejo, da goijiš domače živali (za osebno porabo ali za prodajo) na svoji parceli v mestu.

Vanja

Vanja, saj tudi pri nas take zadeve urejajo zakoni in pravilniki.

Mojca

 

Mojca, nisi me razumela. Pri nas je prepovedano. PIka.

Če bi moj sosed, recimo, začel gojiti kure ali zajce (pravzaprav pri nas zelo redki jedo zajce ), bi poklicala pristojne organe, ti bi prišli nalednje jutro pogledat, kaj se dogaja in sosed bi bil prisiljen prenehat s tem. Tako enostavno se te zadeve rešujejo.

 

Prepričana sem, da rejci morajo spoštovati zakone o reji živali (jih ne poznam in me ne zanimajo), ki pa morajo biti v skladu z mestnim zakonom. Kar spet pomeni, da dobiš od mesta specialno dovoljenje. Takega dovoljenja v zgoščenih soseskah ne boš dobil.  Če boš pa sam začel, bo sosedom slej ko prej  "zadišalo" in bodo gotovo poskrbeli za to, da se zrak očisti.


 Za banalno primerjavo: EN naš sosed je imel na dovozu v garažo parkiran nek zanikrn čoln. Jaz sem mu rekla bana. Da imaš kaj takega občasno parkiranega pri hiši je vsem jasno, ker pač mogoče kaj popravljaš, pelješ na drugo stalno parkirno mesto itd. Po enem mesecu nam je šlo na živce, poklicali pristojne za sosesko in dva dni po tem je "banca" izginila. Pravilnik naše soseske ne dovoljuje parkiranja čolnov, letal, prikolic, mobilnih domov, itd. na parcelah. E, smo bili spet srečni.  Stvar je v tem, da če eden krši in se nič ne zgodi, krši še drugi in nato tretji in potem ni čudno, da gre vse k hudiču.

 

Zadeva je v tem, da ima moja mama v SLO  enake težave, kot avtorica teme. Na eni strani je res kmetija in ko ti gnojijo...jao bože, je vse prepojeno s smradom: Od oblek, do brisač.... Ampak, da je sosed kmet, sta vedela, ko sta kupovala parcelo. Po dolgih letih smradu na obleki in v hiši ne opazita (vonjata) več.

Sosed na drugi strani ima mogoče parcelo s 450 kvadratnimi metri, na njej hišo in za hišo štalo z zajci (al so prešaltali na kure), ki jih prodajajo (komu, ne vemo). Z rejo zajcev oz. kur se je namnožilo število muh. Da je mera polna, imajo tudi velikega psa, ki je VEDNO prepuščen samemu sebi in seveda laja kadar mu pride na misel. Pravzaprav je tole lajanje psov tako zelo zoprno, da ko sem doma, ne morem spati pri odprtem oknu, ker so glasni tako rekoč celo noč. Na žalost starša ne moreta in si ne upata čisto nič narediti, ker ne bi rada pokvarila "dobrih "soseskih odnosov.

Ja, jaz sem "malo" pasionate about this topic. ... tukajle se bom sama cenzurirala.
 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 04. 2012 03:00

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. sep 2012 3:31

Vanja, sem razumela, kaj si mislila. Ja, pri vas to urejajo mestni zakoni, tako kot v Sloveniji občinski odloki in državni zakoni. Saj tudi recimo v naši vasi, ne moreš kar "na pamet" postaviti neke proizvodnje ali na kmetijsko zemljišče, ki ni predvideno za gradnjo,  zazidati šole ali pa stanovanjske hiše. Je tudi prepovedano - kot povsod na območjih v naši občini, kjer občina to prepoveduje. Ni pa to prepovedano na območjih, kjer je občina določila, da se lahko zida recimo kurje farme ali pa predelovalnico plastike ali kaj tretjega, kar je v skladu z zakoni.

Hočem reči, da ne moremo vedeti ali je v soseski/ mestu/vasi, kjer živi Kara na tistem mestu posedovanje hleva ob hiši dovoljeno ali prepovedano. Če živi v strogem centru Celja, je to skoraj zagotovo prepovedano, če pa živi v "predmestju", recimo v Zadobrovi, pa verjetno ni. Ne vem - težko je posploševati, ker se pri nas ruralno pravzaprav na vsakem koraku meša z urbanim. In če živiš na območju, kjer je kakršnakoli kmetijska dejavnost dovoljena in se stanovanjske soseske širijo proti območju kmetij, torej izven mesta, izven nekega strnjenega urbanega naselja, pride zelo hitro do takih situacij.

Ko sem ravno Zadobrovo omenila - tam živi pa moja žlahta z obratnim problemom. Kmetija, hiša stara okrog 220 let, na kmetiji hlev, travniki, njive. Seveda ljudje obdelujejo te svoje njive in kosijo te svoje travnike.

Ker pa se je v zadnjih dveh desetletjih ogromno meščanov, celjanov, odločilo "iti v naravo", kupovati parcele in zidati hiše v teh vaseh, ki se zdaj pravzaprav dotikajo mesta, so se začeli pojavljati tudi problemi. Ljudje, ki so si na novo zazidali hiše tam okoli, se pritožujejo nad košnjo čez vikend, nad smradom gnoja in takimi rečmi, ki so na kmetiji pač nekaj običajnega. Po eni strani se jim zdi zelo fajn strica vprašati, kadj bo bike peljal v klavnico in kdaj bo na voljo domače meso - po drugi strani pa ne prenesejo smradu ...

Kaj pa zdaj? na tistem območju je kmetijska dejavnost predvidena in dovoljena in novi prebivalci se lahko na trepalnice postavljajo, pa razen tega, da recimo našega strica prijavijo, da ima svoja dva bika v neustreznem hlevu (zato sem prilimala tisti pravilnik), ne morejo vplivati na to, ali bo stric bike imel ali bo kosil ali ne ... Če tam je vas in če odloki tiste občine prebivalcem ne prepovedujejo imeti njive, gnoja in štale, je to dovoljeno. Razumeš, kaj hočem povedati?
Pri nas razen v nekih strogih centrih ali v varovanih območjih, kot so kakšni posebni zaščiteni naravni rezervati, ne moreš kar prepovedati nečesa, če je to dovoljeno.

Da je tudi pri nas marsikaj prepovedano, dokazuje primer "iztrebljanja" ljubljanskih vrtičkarjev iz območij, ki jih je mestna občila določila kot "prepovedana" za take vrste dejavnosti. Vse vrtičke in vse vrtne kolibice (kjer se je tudi kakšen kurnik našel, kot smo videli po TV) so podrli in za vrtičkanje določili posebno območje. Tam pa, pod posebnimi pogoji in omejitvami, kar se raznih "hišic" tiče, ljudje lahko najamejo zemljo in delajo svoje gredice.

 

In zato - če Kara živi v neki zgoščeni soseski, sredi nekega mesta, po mojem ne bo težav, če bodo poklicali ali okoljsko ali kmetijsko inšpekcijo. Ker tudi pri nas vsak ne more ravno povsod delati, kar se mu zahoče.

 

 

 

 

Mojca

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. sep 2012 3:44

Pri ugrizu psa sem napad prijavila, oba.Ena od sosed je komentirala, da je dobro, da ravno mene, zato bo red. Bilo je še več žrtev, ki so jo skupile bolj kot jaz, vendar se niso hotele  izpostavljati.

Ko je sušila svinjske rjuhe, je počilo, ker vem, da je baraka izginila, bili so inšpektorji.

Za znani lokal je bilo ogromno prijav, pritožb, ker niso imeli nobenega dovoljenja, niso plačevali nobenega davka, to vem iz zanesljvega vira.

V drugih primerih nismo ukrepali, ker bi rekli, da smo sitni, a ne.

V soboto sem prišla domov, pričakovali smo obisk in pri tako majhnih parcelah ni več prostora za parkiranju. Na parkingu je bil 8, 6 t valjar, škarpa, ki je nasuta, pa počena. Nihče nič ne vpraša.

 

Parkirišče je ob cesti. Dovoz v hišo, polet v vesolje, Več let sem vstajala sredi noči, ker je ena soseda, na obisku, parkirala pri nas in se ponoči odpeljala. Moj avto je bil pred mamino garažo. Ker je zjutraj šla prva, sem sredi noči prestvaljala avto, da je bil zjutraj prostor.

 

Pred leti sem čakala, da mi pripeljejo večjo količino destilirane vode. Ko je parkirala, sem jo vljudno vprašala, koliko časa bo tam, pa mi je arogantno odgovorila, da gre kmalu. Šla je čez nekaj ur. Držala se je ko kuhan bob, ko je šla k hiši, kjer je bil parking - prazen. Od takrat me ne niti ne pogleda, nikoli ni pozdravila niti mojhih staršev.

 

Grozno je, če moraš stražit na cesti, da kdo ne zasede parkiršča, ki je tvoje.Nekdo mi je predlagal, da naj dam verigo. A potem naj imam jaz težave z verigo in naši obiski brez ključa. Ne smejo parkirat, pa konec.

Mi z biki, kozami, prašiči, kurami in petelini ( en zmešan je celo noč pel, ko se je po klancu pripeljal avto in je videl luči, trajalo je ena tri leta), in lagomorfi, smo v mestu, ni dovoljeno kmetovanje, kmetje so daleč.

 

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. sep 2012 3:46

Pravijo, da so njega dni v blokih v našem mestu redili pujse v banjah.

F r i n a

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. sep 2012 6:01

Ja, v Celju tudi (baje). Tistim blokom se pravi "oficirski bloki". To se je baje dogajalo v šestdesetih letih, ko so bloke zgradili, pa je bilo tam večina vojaških stanovanj.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti