Nevsakdanja ter navihana kulinarična vprašanja - kulinarika.net

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila:2308

tema odprta - 28. avg 2012 14:18 | ogledi: 12.408 | odgovori: 108

Upam da vam bo tale nova tema odgovarjala in da vam bom s tem olajšal dušo, prihranil živce in vas pomirli s tem, da ne bom več svinjal drugih tem z mojimi večnimi pikolovskimi iskanji in kombiniranji različnih živil, katera so mnogim izmed vam logična ali pa čisto butasta, meni pa pomenijo radost in veselje ob odkrivanju, raziskovanju in preizkušanju

Vsekakor sem sedaj ,da sem naredil eno takšno novo temo, s katero vam ne bom hodil v "zelje"

Me pa že kar na začetku zanima sledeče:
1. Še posežete kdaj po tako preprostem zajtrku naših non in nonotov, kot je kruh,maslo in sir?
Jaz imam dober črn domač kruh, katerega bom popekel, zraven maslo z morsko soljo iz Normandije, ter sir KRANJSKA GAVDA (12 mesecev staran) in GRAN PADINO.
Kaj bi srkali zraven? Razmišljam o takšni nenavadni kombinaciji, kot je šalca kakava. Kot otrok, sem to imel zelo rad. Pa takrat mislim, da sem to jedel brez masla. Noro dobro.
Aromatični siri, slano/sladka kombinacija. Bi lahko bilo zanimivo.
Vaše mnenje.

2. Katera vam je ljubša, v kolikor ste katero že probali;
Zajčja pašteta ali račja z grobim poprom?
Domač graham kruh, rahlo popečen;
ga trgate na kose in zajemate pašteto iz skodelice?
kos kruha in pašteto sproti nanašate na za grižljal velike porcije?

Kaj vam najbolje odgovarja?

P.S: Prosim vas, da v kolikor vam tema ne odgovarja in se vam zdi BUTASTA, zadržite negativno mnenje za soseda, kateri vam bo morda zaparkiral avto, ko se bo vam najbolj mudilo---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Temo je spremenil(a) MBrando dne 28. avg 2012 17:37

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2507

28. avg 2012 14:35

MBrando je napisal/a:

P.S: Prosim vas, da v kolikor vam tema ne odgovarja in se vam zdi BUTASTA, zadržite negativno mnenje za soseda, kateri vam bo morda zaparkiral avto, ko se bo vam najbolj mudilo

 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Na žalost je tako, če mačku na rep stopiš, zacvili (moji tudi opraskajo), če pa jaz zagledam kilometrski naslov (in pod njim opombo, naj ne odgovarjam na temo, če se mi zdi butasta), me pa zasrbi jezik (oziroma tastatura). Ampak zadnjič sem gledala Anthonyja Bourdaina, kako je jedel zvijajoče se lovke pravkar še žive hobotnice in se ob tem obsceno norčeval iz nje "it's already dead, just too stupid to know it", od takrat vem, da sem v kulinaričnih poslanstvih brezupen kmet, torej res nima dosti smisla, da kaj komentiram. lp, proxima

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

28. avg 2012 14:42

Proxima: perfektno :D

 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. avg 2012 14:54

Na prvo vprašanje ti lahko odgovorim, da pogosto zajtrkujem kruh z maslom(slovenskim) brez soli in belo kavo. Tudi s sirom, prav tako najraje posegam po slovenskih sirih.

Pašteto jem poredko in še ta je ali turistična  ali pa jetrna od znanih G. Namažem si jo na celo rezino kruha. Ker imam eno grdo, a meni ljubo navado, da zajtrkujem s časopisom in pri tem delu mi ni do tega, da bi si posebej mazala koščke kruha. Zdravo ali nezdravo, tako je to. Bržčas kar dolgočasen zajtrk, če se primerjam s teboj.

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5141

28. avg 2012 15:22

MBrando je napisal/a:

P.S: Prosim vas, da v kolikor vam tema ne odgovarja in se vam zdi BUTASTA, zadržite negativno mnenje za soseda, kateri vam bo morda zaparkiral avto, ko se bo vam najbolj mudilo

 

A potem lahko naslednjič, ko mi bo sosed zaparkiral avto, pridem jezo strest nate? Z veseljem, MBrando, z veliklim veseljem.....

 

Sicer pa: 

1: da

2: nobena od teh/ga ne maram/ne/ne

 

Ko boš naslednjič spet pohajkoval med leclercovimi paštetami, poskusi tisto s hruškami. 

Pa lep dan še naprej.

Sonja

aby  

član od: 18.5.2008

sporočila: 539

28. avg 2012 16:57

Kruh, maslo in sir sem jedla pogosto ko sem bila še otrok, sedaj pa ne več, niti ne vem zakaj. Od sirov mi je všeč večina slovenskih in pa maasdamer. Tega si zanalašč redko privoščim, da je takrat večje veselje Sem pa ugotovila, da sir iste znamke ni vedno istega okusa, npr. včasih je kakšen kos bolj slan.. Načeloma mi k siru najbolj paše vino, pri zajtrku pa mogoče mleko ali jogurt, kakav bi bil po mojem presladek.

 

Navedenih paštet še nisem jedla, na splošno nisem ljubiteljica paštet, razen tunine in lososove. Ti dve pa obožujem, zanimivo, ker rib drugače ne maram. Če jem sama, si trgam koščke kruha in jih pomakam v pašteto, če nas je za mizo več sem pa bolj kulturna

 

 

aby

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

28. avg 2012 17:35

JOOOOOOOJ hvala vam vsem. Res sem lahko ponosen, da sem del tega kulinaričnega foruma, kjer se vedno najdejo ljudje, kateri brez problema pomagajo in delijo svoje izkušnje. Če bi vam le lahko nekako povrnil, bi me to najbolj razveselilo in pomirilo, saj mi toliko daste, jaz pa vam ne vrnem z ničemer
Pa četudi se kdo od vas želi najaviti na moje domače kekse in čaj in ali pravo belo kavo/kakav/domače mleko, je vedno dobrodošel in ga bom neizmerno vesel.

Proxima: Sem razmišljal sedaj, ko sem pritiskal pedala do LeClerca, da sem pa morda res pretiraval z naslovom. Ga bom spremenil v bolj kulturno obliko.

Naor: E, pa to je to. Tudi sam sem razmišljal o žitni kafici, v kombinaciji z slanim maslom in različnimi siri. Pomoje, prav noro dober okus
Nič ni grda navada. Tudi sam, ker sem SAM, zajtrkujem ob čtivu, a ker zgodaj vstajam in si vzamem za zajtrk vsaj eno uro, mi takšne zadeve ne delajo problemov.
Mimogrede...G. zmaga, ko človek hoče doživet čas OŠ, fino sladkega čaja, kruha z pašteto ter narezanimi kislimi kumarami. njaaaaam.
Zadnje čase sem tudi postal veliki fan A. paštete, sploh teh novih z 30% manj maščob, natrija in brez aditivov. Cena je sicer višja, a jo priporočam. Okus prav izstopa, saj ga ne prekrije sol in druge zadevščine.
Drugače pa NUMERO UNO, ostaja G!;)

limnol: Ti kar pridi. Vabljen/a. Topel čaj, domače pecivo in čveka čveka ob prijetni cafe lounge glasbi bo pomirilo jezo in povrnilo nasmeh na obraz. I hope :).
Hmmm, pa se sedaj sprašujem če sem že ali nisem. Običajno si vse zapišem, a tega podatka ne najdem.
Probal sem že klasiko (FOIE DE GRAS), brusnično, gozdarsko, danes nabavil Z 4 VRSTAMI POPRA (obožujem poper in scharf zadeve), naslednjič pa bo pol v planu schwarzvaldska z žganjem ali pa (ker sem tudi veliki ljubitelj "krušk), kar tale, katera je bila priporočena.
Poročam pol, kak mi je odgovarjala.

aby: Tudi sam si privoščim, v takem smislu, sire kateri so za mene nebesa in pekel v enem. Nebesa ker obožujem sire (v vseh oblikah in okusih), pekel pa zato, ker ni šans da sprobam vse sire vseh cenovnih razredov. Še zmešalo se mi bo.
Ni lepše, kot si poiskat vedno drugačen okus, pridno čakati da se pojavi prava priložnost, pol pa si lepo na SILA TANKO vrezati rezino in jo lepo počasi milimeter za milimetrom grickati, grižljaj obdržati v ustih nekaj časa, da se razvije aroma in pri tem spučati takšne glasove, kateri niso primerni za takšno zgodnjo uro ;)
Ja, nekako se mi zdi mleko ali pa jogurt tudi vredu, morda še žitna kava, ker le doda nekaj supero okusa, a v svojem jedru še vedno ostaja zelo mlečna.
Mleko in sir ter maslo pa so istega kova, zato tu ne bi smelo biti problema.
O ja, tunina in lososova od A. sta pa res MLJASK. Prva seveda v DELIGHT različici, druga pa je "itak" dosegljiva kot SPECIAL EDITION v omejenih količinah in občasno. Ali imaš morda kakšno drugo blagovno znamko v mislih, katera proizvaja ta okus?

 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2508

28. avg 2012 17:38

Kot otroci smo jedli zaseko, zmešano s pašteto (oranžni Gavrilovič, valjda!) Zaseke je bilo doma na pretek. Brat se je bunil, da mama unićuje pašteto, mama pa se je branila, da izboljšuje zaseko, hehehe.

V službi (OŠ) pa jemo za malico pašteto (oranžni Gavrilovič, valjda!), obloženo z rezinami kislih kumaric. Smo se navadili in je dobro.

marjja

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

28. avg 2012 18:23

MBrando,da ti povem še svoje mnenje oziroma navade.

1.Kruh in maslo me res spominja na otroštvo. Jaz, ki živim zelo blizu Italije, oziroma imam tudi nekaj korenin iz omenjene dežele, imam zelo rada kombinacijo kruh, maslo in marmelada (ko sem bila majhna me je nona vedno za popoldansko malico klicala na pane, burro e marmelata). Morda se vam bo zdelo malček čudno, vendar maslo in marmelado imam rada na koruznem kruhu(ki je malček bolj slan kot navadni), super je tudi na črnem kruhu. Od marmelad imam pa rada skoraj vse: domačo marelično, breskovo, jagodno, višnjevo, češnjevo, mešano.

Nona naredi vsako leto kutinovo marmelado, ki pa jo jem z žlico!

2. Sem oboževalka sirov, vendar jih nikdar ne jem s kruhom ali maslom. Od klasičnih imam rada livado in emeltalec. Rada imam slan"feta"sir-še posebaj všeč mi je tisti firme Sofra, ki se ga kupi v lidlu.

Obožujem domač ovčji sir, pa dimljen sir in domači sir, ki je pol kozji in pol kravji.

Prisegam tudi na mocarello(s pardižnikom in olivnim oljem), najboljša je taprava mocarella di buffala.

3. Kar se tiče paštet ti bom težko svetovala, ker jih ne jem. Če pa že negre drugače jem tunino, saj sem vegetarijanka.
 

lp

ledenka_

ajčka  

član od: 29.1.2010

sporočila: 29

28. avg 2012 18:44

1. Sploh nisem vedela, da je zajterk kruh - maslo - sir jed naših babic, dedkov. Nam je sicer bolj domača varianta kruh - maslo - marmelada oz. med, to jesta moja starša vsak dan za zajtrk. Jaz ne, ker si štejem za celo zmago, če zjutraj uspem spraviti vase jogurt ali pa banano (obvezno pa ene 3 dl kave). Nezdrava navada, ampak zdrav še nihče ni umrl in polen kufer imam vsako dnevnega, če bi želela elodnevnega poslušanja, kaj ni dobro za nas, kaj nas bo ubilo, kaj bi bilo bolje...Samo enkrat se živi in nekako se ne nameravam siliti v stvari, ki mi ne pašejo.

Kakav in sir mi nekako ne gresta skupaj. Razumem slano/sladko kombinacijo, ampak kruh, maslo, sir, kakav mi nekako ne gre. Sir imam rada, jem ga poredko. Najraje ga imam v kombinaciji z dobrim belim vinom.

2. Paštet ne jem, ker sem prelena, da bi jih delala doma, proizvajalcem ne zaupam oz. niti nočem vedeti vse sestavine v njihovih paštetah. Pač, kar se tega tiče sem konzervativna.

ajčka

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

28. avg 2012 19:15

1. Rada imam kruh in sir, vendar tega z maslom še nisem poskusila, nekako se mi ne zdi potrebno... Drugače mi je Kranjska gauda zelo dobra, drugega sira pa v kolikor nisi mislil Grana Padano, ne poznam. Sama imam sicer najraje kozji sir z belo plesnijo, ki ga jem z medom in orehi.Ko jem zraven nikoli ne pijem, kavo spijem pred zajtrkom.

2. Ne jem mesa, tako da ne vem kakšne so paštete, so pa imeli moji cimri v LJ zelo radi paštete iz Leclerca, sploh tisto z brusnicami.

Vesnuska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti