Na morje z hrano

malina4  

član od: 22.7.2012

sporočila: 7

tema odprta - 29. jul 2012 14:55 | ogledi: 8.673 | odgovori: 57

Pozdravljen!

 


Mene pa zanima, koliko hrane lahko vzames s sabo na morje če prečkaš mejo???

Hvala za odgovore.

 

lp

malina4

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2012 15:00

Praviloma nič, mislim sveže ali zamrznjene, kako je s konzervami, ne vem. Če vzameš hrano s sabo je pa od sreče na meji odvisno, kaj prineseš na cilj.

 

Pa zakaj je treba hrano s sabo na dopust tovorit, jaz to težko razumem? Pa saj so  povsod trgovine, če ne pred nosom pa na poti do tja, kamor smo namenjeni. In če gremo na morje, a ni to priložnost da malo sprememnimo kontinentalno hrano in poskusimo kaj drugega?

 

mamamia

Margot  

član od: 12.12.2008

sporočila: 260

29. jul 2012 15:23

Ko smo hodili v kamp, smo tudi nosili hrano s sabo, saj smo na ta način precej privarčevali. Če pa denar ne bi bil problem, je ne bi jemali s sabo. Tako je bilo to pri nas. Za ostale pa ne vem. :)

Margot

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

29. jul 2012 15:46

Če nameravaš prečkati mejo, predpostavljam, da se pelješ na Hrvaško. Hrana tam ni nič kaj dražja kot pri nas - ene stvari stanejo malo več, ene malo manj, poprečje je pa tu nekje kar enako. Seveda je drago, če kupuješ v edini trgovini v kampu, če se pa zapelješ v bližnji hipermarket (kar počneš tudi doma,  so pa prav tako ali še bolj na gosto posejani ob hrvaški obali), so pa cene v poprečju kar enake kot pri nas. Pa na tržnicah v večjih mestih tudi. Če mene vprašaš - ni razloga, da bi tovorila s sabo prtljažnik hrane, raje uživaj v dopustu pa vsaj ta teden jej kaj drugega kot doma. 

Sonja

limonca26  

član od: 23.7.2006

sporočila: 304

29. jul 2012 16:05

Tudi sama ti priporočam, da hrano pustiš doma. Mi kampiramo in s seboj nesemo le pijačo za prvi dan. Potem grem pa v nabavo tako kot doma. Cene - kot so ti že napisali - so podobne kot pri nas.

Kam pa odhajaš? Verjetno je razlika edino pri robinzonskih počitnicah pa še tam deluje potujoča trgovina.

Lepo se imej na dopustu pa kjerkoli že boš.

limonca26

blossom  

član od: 8.2.2009

sporočila: 383

29. jul 2012 16:28

Jaz pa na morju najbolj uživam zjutraj v zajtrku z domačo marmelado :) pa ne da bi bila marmelada draga ampak je domača toliko boljša da je nebi za nič doma pustila ;)

blossom

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. jul 2012 16:58

Spomnim se, kako smo včasih kritizirali Nemce, ki so si še mrmeldo prinesli s sabo, ko so prišli kampirat na Hrvaško. Če se med drugim ne bi veselila tudi drugačne hrne, me ne bi sprvili na dopust. 

Vanja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

29. jul 2012 17:00

Vsak po svoje, meni je čas dopusta odmik od ustaljenega "dnevnega reda", vključno s hrano.

O prihranku se lahko govori , če vlečeš s sabo doma pridelano zelenjavo, meso, pa še to le v primeru, če ta zadošča za celoletno oskrbo.
V večini primerov gre bolj za navade in razvade (spominjam se določenih srednejeevropskih narodov  na Jadranu za časa "juge" )

lp

mzm

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2012 17:14

Ok, kozarec domače marmelade ali kaj podobnega je ok, ampak vso hrano ali večino s sabo vlačit ... Nisem prepričana, da se tako res kaj bistvno  prihrani, razen v primeru, kot je mzm napisala - da vse doma sam pridelaš. Ampak če greš za 14 dni, a zelenjava vzdrži toliko?

Potem pa še samo to manjka, da sredi poletja v kampu diši po segedin golažu. Da malo karikiram.

In ja, vsi se smejimo Nemcem in Avstrijcem, ki hodijo v naša zdravilišča in s seboj nes kavo prinesejo ...

 

Meni je sicer vseeno, kaj kdo počne, zaradi mene si lahko cel zamrzovalnik vnaprej pripravljene hrane s sabo nese.

Pač debatiramo in ob tem ugotavljamo, kako različne navade imamo. In tudi, da zapletamo, ko to sploh ni potrebno.

mamamia

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. jul 2012 17:58

Nemci, da trogajo vse živo s sabo?? Potem sem napol Nemka, saj je moja mama na dopust vlekla vse mogoče budalaštine, kar si lahko namislite. Iz prvih cca. 15 let svojega življenja in dopustovanja na srednjem Jadranu, se pretežno spomnim KATASTROFALNO slabe volje 1 teden pred odhodom (odhod je bil začetek avgusta), ko se je masovno kuhalo segedinarje, golaže in podoben obup pri 35 stopinjah, potem je to trebalo zapakirat pa pobrat pri žlahti vse hladilne torbe in vse pingvine in jih zamrzniti. Večer pred odhodom pa se itak ni šlo spat, ker je bilo treba vso navlako iz hladilnika in skrinje pobrati zadnji moment. In potem tlačenje v avto, pa delitev kdo bo držal katero kastrolo med nogami, pa bohnedaj, da si na bog polegel kako hladilno torbo, ker se je kaj razlilo in se je potem katastrofalna volja potencirala v ?? (ne vem, kaj je slabše od katastrofe?). Seveda je bilo treba vzeti sabo še par posod in pripomočkov, ker apartmaji "itak nimajo nič, 2 polamana piskra, kako pa naj nardim govejo juho- čebulno bržolo-štruklje-solato v taki nikakvi kuhinji".

In potem smo se cijazili do apartmaja, kjer je bilo treba zatrpati hladilnik z vsemi polskuhanimi jedmi, ki se jih je potem sproti dokuhavalo na 35+5 stopinjah, potem se je te izdelke jedlo in na koncu seveda blazno "hvalilo", ker če ne se je ona prejšnja volja, ki ji ne vem imena, še malo razžarela "ker nihče ne ceni truda, ki ga ona vloži v pripravo kosila". Aja pa tradicionalno je nečesaa zmanjkalo med pripravo poročnega menija opoldne in sva potem z očetom rinila iz obale v trgovino na hribu, po 40 stopinjah. Res, užitek za vse vpletene.

Ostalim članom familje pa se je gladko jebalo za tist segedinar, isto bi bili navdušeni, če bi iz plaže prišli na paradižnikovo solato in sendviče s ta poceni salamo iz hipermarketa, razlika bi bila samo ta, da bi s takim menijem imela tudi tista eht slovenska gospodinja kaj od dopusta, sam kaj ko se potem ne bi šlo več iti Cankarjeve mučene matere...

Ljubi bog, saj Hrvaška ni košček bermudskega trikotnika, prekrit z meglico in totalno neznan. Je ena dokaj kopirana dežela od Slovenija. Konzumi & kaj vem kaj še imajo rastejo kot gobe po dežju, makaroni cena kot pri nas, kruh prav tako, Gavrilovića imajo, nutelo tudi, mleko isto, cena nekje na nivoju. Tudi kako pileče bedro ne stane kdo ve koliko, paket čevapov tudi ne. Pa poudarjam, da imam pod- do povprečne prihodke, povrh vsega pa sem še malo usekana na varčevanje ampak vlačenje hladilnika na Hrvaško vsekakor ni varčevanje. Je kvečjemu kompliciranje, nezmožnost prilagajanja in iskanje razloga, da si ja ne bi vzeli na izi še tistih +/- 14 dni na leto, ko smo prosti. Ker bi lahko raven stresa in utrujenosti preveč padla in ne bo potem o čem jamrati drugim ostalih 350 dni v letu.

 

 

 

 

 

 

Viva Meier

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2012 18:30

Viva Meier, da nisiti Vendelina jr. ???

 

Mene so prsti srbeli, da bi kaj takega zapisala, a sem zadnje čase nekaj slišala o moji nestrpnosti, netoleranci in podobnih "dodatkih".

Najbolj mi je všeč tisti tvoj del o trpeči materi.

 

Sama sem sicer imela srečo, da moja mama, sicer izjemno varčna ženska, na morje ni nikdar vlačila hrane s seboj. Si je torej vzela dopust. Ali je kaj enostavnega skuhala, ali pa smo jedli zunaj. Očetu je bilo to sila všeč, on bi jo sekiral, če bi hrano vlačila s seboj in se šla pridne gospodinje. Tako pa smo vsi imeli kaj od dopusta.

 

Tašča je na morju sicer ohranjala opoldansko kosilo, a bolj zaradi tasta in otrok, ko so bili majhni in sta bila po več tednov sama z njima na morju. Ko so zrasli, so se temu uprli in sploh niso hoteli jesti "pravega" kosila.  Je potem popustila. Je pa res, da je bil jedilnik lahkotnejši, smo jo v kali zatrli, ko je skušala sredi poletja govejo juho in čebulno bržolo pripravljat, pa enkrat je svinjsko pečenko naredila. Smo hitro naredili konec. Ona sebi sicer še vedno tudi kos odojka speče, mi se pa ne damo motiti. Imamo svoj ritem in svoje navade.

 

Ko smo na morje hodili po mesec dni sem vzela s seboj le tisto, kar je pač bilo v hladilniku že odprto, ampak nikoli se ni nabralo za več kot vrečko. Ostalo pa vse na kraju samem.

 

 

 

 

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti