Na morje z hrano

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

29. jul 2012 22:09

No, pri nama je pa tako, da nekaj stvari "trogava" s sabo in to je vedno pivo, vino, makaroni, ki jih imam doma odprte, riž, ponavadi še kaki namazi, če so odprti. Potem pa kakor je, večinoma se nama ne da na dopustu hodit še po trgovinah, zato kake malenkosti še kupiva tukaj, čeprav veva, da če ne drugega morava po kruh za zajtrk ali pa sadje itd.. Ponavadi pa probava za hrano tudi malo lokalce izkoristit, sploh za ribe ipd. Seveda pod dobrimi pogoji :)

_tmickena_

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. jul 2012 22:11

Aja še apropos požrtvovalni materi, ki si je prizadevala za nas nahranit - tam nekje po 15ih letih tlake je oče nekako le uspel "izsiliti" hotel, jako poceni zadeva, neke 2-3 zvezdice, s polpenzionom. Ta ista mati, z več ali manj istimi krediti in plačo, ki je bila prej kuhana in pečena za štedilnikom je cvetela od navdušenja. Naenkrat je ni več zanimalo kuhanje v kopalkah od katerih se cedi švic, niti hvala, ki bi jo naj požela za to da mi pa jemo domačo hrano na morju, ne neko instant sranje, ampak je vse naokoli prisegala, da raje samo za vikend na morje pa da jo nekdo streže, kot pa za 14 dni gospodinjenja. In ko sta potem, ko sem sama že odpovedala udeležbo na družinskem dopustu na obali, z očetom spet šla na morje, celo v apartma, je bil meni čisto druga pesem - skleda paradižnikove solate pa kruh, neka hitra župa, zagoščena z makaroni, pol metrski sendvič itd. Niti enga piskra ni s sabo vzela nikoli več.

Viva Meier

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

29. jul 2012 22:15

Ne da ne nosim hrane s sabo, niti kuham skoraj da ne, pa čeprav kampiram. Iz dveh razlogov, prvi je prvi, sem na dopustu, drugi je pa prav ekonomičen. Kilski T-bone spečen na žerjavici, z lepim kosom pljučne, dve krompirjeve priloge, čebula, zenf, ajvar, zeliščno maslo, zelenjavna priloga, 110 kun. Se najemo vsi trije, dober segedin ne stane dosti manj. Pizza 35 kun. A je treba sploh še naštevat, pa to so cene v kempu, v spodobni konobi. Kaj šele marketi v bližnjih mestih.

Da ne govorim o izbiri, Pringles čipsov 8-9 vrst v kamp štacuni, pri nas v največjem superduperhipermarketu imajo cele tri. Paški sir, Dukat mlečni izdelki, sveži rogljički po istih cenah kot pri nas...

Lahko bi pisal o tem še tri strani...

Da o vsej krami ki spada zraven, ne govorim, so povedali že pred mano.

400€ za teden dni, za tri, z bencinom, elektriko, internetom... se nismo šparali nič. Če bi nosil vse to s sabo, bi zapravili najbrž tam nekje 375€ :)

Je vredno vse energije?

Commis débarrasseur

noemi  

član od: 4.10.2008

sporočila: 365

29. jul 2012 22:45

Malina4 - najbrž si si iz dosedanjih dopisov že ustvarila neko sliko, kaj in koliko hrane lahko neseš čez mejo (Hrvaška ??). Le ti sama veš kaj ti odgovrja in zakaj. 

Nam na meji niso še nikoli pregledali prtljage. Pa vzamem s sabo kakšno končano zamrznjeno haše omako in še druge malenkosti.

Ker smo se mi ravno včeraj vrnili iz Hrvaške, naj dodam, da se pri plačilu s plačilno kartico dobi najugodnejšo menjavo evrov v Hrk (oz. obratno). Saj ne da strašno profitiraš, ma ...

Noemi

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

30. jul 2012 0:13

No, mi pa vzamemo od doma kar precej, še nikoli nam niso gledali v prtljažnik. Ker jaz, ko grem na morje, ne grem v 'šoping', ponavadi ves teden trgovine še vidim ne (za sveži kruh in mleko zjutraj skrbi mož) (btw, a je vam tudi tako neizmerno dober kruh na hrvaški obali? Jaz bi nosila drugo številko konfekcije, če bi tak kruh imeli pri nas ). Vzamemo meso, ker imamo domače, eno vrečko makaronov (če je slučajno doma), en kozarec drobtin, jajca (domača), salamo (domačo), posodico soli, mleto papriko, olje, kis (domač), krompir in ostalo zelenjavo, ki jo imamo doma ... Nikakor se s tem ne obremenjujem in da bi že cel teden 'na kup spravljala' ne pride v poštev. Pakiram zadnji dan pred odhodom. Ponavadi imamo za prvi dan polnjeno papriko iz skrinje, da takoj, ko se vselimo, na hitro pogrejemo in potem šibamo na plažo. Druge dni kuhamo, a zelo poenostavljene obroke. Takrat, ko se nam zazdi. V največji vročini se tako in tako vrnemo s plaže in v zavetju apartmaja kuhamo. Večinoma jaz, kak dan nas razvaja družinski oče, večja otroka pa lupita krompir, režeta zelenjavo ... Segedina od aprila do novembra pa pri nas ni :)

 

Torej - zdi se mi, da če vzameš hrano s sabo na morje, še nisi nujno cankarjanska mati :)

Atina

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

30. jul 2012 0:50

Kaj hudiča počneš z drobtinami na morju? Filane paprike? Saj to je še huje kot segedin, toliko dobrot nudi hrvaška obala in morje, da je enostavno vedno prekratek dopust, da bi se jih naužil vsaj odtenek.

Kako vaši organizmi sploh preživijo to težko hrano, in kolikor razumem kuhate celo kosilo, v tej vročini.

Čemu sploh od doma se sprašujem? Zato da dvakrat na dan zaplavaš?

Commis débarrasseur

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

30. jul 2012 7:25

Nekateri imamo tudi otroke, ki ne morejo in ne smejo biti cel dan na soncu in se pač okrog poldneva vrnemo v apartma in skuhamo kosilo iz sestavin, ki jih prinesemo s sabo. Potem pojemo in otrok gre spat. Dragi pomije posodo, potem pa skupaj kramljava v senčki. Da bi kupovala vso hrano na Hrvaškem mi na misel ne pride, ker imam doma odprtih en kup paketov, ki jih dolgo ne porabimo. Pa tudi doma skoraj nikoli ne jemo skupaj kosila, ker smo po službah in oba jeva kosilo med službo. Ravno sedaj mi je partner sporočil, da imajo po novem vsak dan obvezno prisotnost do štirih. Počasi bomo lahko veseli, če se bomo videli pred spanjem.

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

30. jul 2012 7:27

Aja še to...

ko se bodo malo popravile finance, bomo tudi mi enkrat sprobali all inclusive in nas bodo drugi stregli. Pred tremi leti sva kupila stanovanje in ne moreva razmetavat z denarjem.

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

30. jul 2012 7:36

dragička je napisal/a:

Kaj mislite, da so mame nosile hrano iz prevelike ljubezni do kuhinje?  

 

Moj ata dela 2 službi že 35 let, da je lahko 4-članska družina (zraven vzdrževanja manjše kmetije) lahko šla na morje prvič pri mojih, mislim, da 12-ih letih. Ja - vse smo imeli zraven... Hvala ata in mama za najlepše počitnice!

Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti