Moja kuhinja/sanjska kuhinja

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

7. avg 2012 19:29

Meni je pa všeč ravno obratno kot vam, bo zelo svetla, z velikim oknom, velikim pultom, brez stenskih omaric, ampak samo globoki predali, čimbolj ravne linije... z malenkostnimi dodatki v barvah bi ustvarila lep ambient glede na letni čas ipd... pa marmorni pult se mi zdi lep... me zanima, če kdo ve, kako se obnese?

V tej smeri so mi všeč kuhinje:

Rakuncek

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. avg 2012 19:53

Tale kuhinja mi je blizu, samo nikdar ne bi imela tako svetle. Sten ne bi imela belih oziroma svetlih, elementi bi bili v katerem od rjavih odtenkov, tudi olivno zeleno bi imela.

Če bi imela dovoj velik prostor, bi bila taka postavitev v igri brez nadaljnjega.

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. avg 2012 20:21

 

Rakuncek, en velik NE za marmornate pulte. Zadnje čase obiskujem in imajo kuhinjo s točno takim pultom. Po par mesecih je bil tako grdo razžrt, da ni za nikamor. Prej so taisti imeli granitni pult in je bil po 3 letih še vedno kot nov. Marmor je dosti bolj porozen kot granit in za kuhinjo, v kateri se veliko kuha, ni primeren. Vsaka kapljica vode se pozna! Groza, kako je grd.

Profesionalni peki ga imajo sicer zelo radi, ker je menda najboljši za valnje testa. 

A si pod "brez visečih elementov" mislila elemente od tal do stropa? 

Ker če bi rada imela čiste linije, te bo verjetno kmalu motilo, da boš imela "kramo" na policah in premalo shrambe za le te. Raje kot odprte police si zamisli viseče elemente s steklom v vratih.

Vanja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

7. avg 2012 20:32

Rakunček, če črtam stran police, imaš zeloooo podoben okus ;) le da bo moja naslednja ne snežno bela, temveč nežno zelena ali krem. In kot je Vanja napisala,obvezna je dvokrila omara do stropa, za vso kramo. Zaenkrat je sicer nimam veliko a nikoli ne veš, kdaj me bo popadlo navdušenje za nakupovanje le te  Kuhinja res ni za gledat, za moje pojme je srce doma. Tu se prehranjuje, dela naloge, uči, dela plane za vse živo itd. Ob vsem tem človek postane lačen in spotoma še kaj skuha 

OlivaB

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

7. avg 2012 21:33

Aha, hvala, nisem vedela, da je tako pri marmornatem pultu :)... sem mislila, da je bolj fajn. Ena znanka ima kuhinjo delano po naročilu, pa tudi veliko kuha in ima samo predale, brez polic in visokih omar in pride zelo lepo in odprto, praktično, jih je več v hiši in je dovolj prostora za vse posode. Krožnike in kozarce ima pa v vitrini v dnevni. Fajn pride, bomo mi tudi tako dali delat, ko mal našparamo. 

Rakuncek

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

7. avg 2012 23:52

A ni bolj praktično imet gor in dol in vse pri roki. Predstavljaj si zdaj omarice oz predale dvakrat bolj razpotegnjene levo in desno,ker zgoraj nimaš nič.  Meni je recimo top, ko odprem pomivalca in stojim na mestu medtem ko skoraj celega pospravim in nič šviga švaga levo desno. Edino  za kak pripomoček, ki ga ne uporabljam redno moram narediti kakšen korak. Prvi štuk nad mojim pomivalcem so kozarci in krožniki, (višje pa stvari ki jih redkeje uporabljam) malo desno, torej pred očmi skodelice in šalce, posode za solato (spet višje stvari ki jih redkeje uporabljam;). spodaj: desno od pomivalca korito (pred koritom stojim), še bolj desno pribor zgoraj, spodaj v velikih predalih posoda za vsakdanjo rabo, spodnji predal pa plastične shranjevalne posode. Kuhalnice ipd..na pultu. To je pa skoraj vse kar je dnevno v pomivalcu. Redkeje rabljena posoda, cedila,  keramični pekači oz. vse kar je še za v stroj..... pa za hrbtom. Ker navadno za naju dva nadevam krožnike že v kuhinji, nimam v jedilnici oz tistem kotu dnevne sobe ničesar kar bi šlo na jedilno mizo. 

Odvisno je spet kakšne so tvoje prioritete.  Izplača pa se ti vsaj malo misliti ergonomijo.Vsaj dokler lahko to lepo pokombiniraš še iz vidika estetike in dokler si izmišljuješ "jovo na novo", ne pa kompenziraš obstoječe stanje. 

 

Ps: tudi meni so te bele blazno lepe in skoraj moj stil. Samo malo si pa predstavljaj da ta stil samo s predali in brez zgornjih omaric žal izgubiš. 

 

Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 07. 2012 23:53

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

7. avg 2012 23:56

Vrtejbenka luštno!!

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

8. avg 2012 8:40

No, saj konec koncev, če jih bova zelo potrebovala, se lahko zanje še vedno naknadno odločiva. :)

Rakuncek

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. avg 2012 11:04

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 

Rakuncek, en velik NE za marmornate pulte.

Vanja

Delovne površine iz marmorja ali apnenca (kot je recimo naš domači kraški kamen tipa "lipica" ali "repen") so zelo "delikatne". Razumeti moramo, da kisline topijo apnenec, zato se vsaka kaplja limoninega soka ali (bognedaj) brizg čistila proti vodnemu kamnu in podobnih zadev na tem kamnu grdo poznajo - v obliki "razjede".

Poznam ljudi, ki so si omislili marmornat "pult", v katerega je vgrajen kopalniški umivalnik. Ko je gospa čistila umivalnik in pipo, je pozabila, da njen lepi marmor čistil proti "vodnemu kamnu" - apnencu ne sme videti niti od daleč ... posledice so kmalu bile grdo razjeden marmor okoli korita in pipe in kmalu menjava za odpornejši granitni "pult".

Naravni kamen je porozen,največkrat uporabljani  marmor in domači apnenec še posebej (peščenjaka pa zaradi strukture in mehkobe) ne uporabljamio ravno na delovnih pultih, zato se zelo vpijajo tudi vse maščobe, obarvani sokovi, vino ... Pred vgradnjo se praviloma tak kamen sicer zaščiti s posebnimi silikonskimi premazi, ki pronicajo tudi po nekaj cm globoko v sam kamen in tako zaprejo pore, kar omemogoča, da bi kamen vpijal vlago, maščobo in vse, kar v kuhinjo pač spada. Vendar je treba tudi te premaze redno obnavljati.

Za mesenje krhkega testa in podobnih zadev pa naj bi bl kamen nepogrešljiv - vendar mislim, da se kuhar, ki ga ima pač sprijazni z videzom, ki ga zaradi dela tak kamen pridobi. Mene tudi nič ne motijo sledi življenja na kamnu, saj je živa snov, tako kot les, pa je normalno, da se na njem poznajo sledi časa ustvarjanja


Tisti, ki pa bi si želeli, da je marmorni pult v kuhinji, kopalnici ali zunaj še desetletje točno tak kot prvi dan, se torej morajo sprijazniti z veliko pazljivostjo pri delu in čiščenju in rednim vzdrževanjem. Sicer bodo hitro razočarani.

 

Za ljubitelje kamnitih delovnih površin pa ni vse tako črno - da se dobiti res lepe, svetle in nežne vzorce granitov (bistveno "gostejši" in trši od apnenca), pa tudi "umetnega kamna".

 

Naše domače zunanje kamnito korito je na notranji strani korit in po zgornji površini na fino spolirano in lepo gladko. Pa vendar - v nekaj mesecih zaradi vplivov okolja (oksidacija, kak odložen kozarec, dež ...) postane površina čisto "mat", Na tako "mat" površino se vse nečistoče (recimo zemlja od pranja zelenjave itd,) še posebej lepo ulovijo. MOž ga zato vsakih nekaj mesecev zbrusi in spolira z vodobrusnimi papirji - preprosto in poceni, samo čas si je treba vzeti.

Vendar pa površinsko brušenje pri madežih od olja ali terana (ki pronicajo globoko v kamen in ostanejo vidni) ne pomaga nič. Sledi pač ostanejo. Nas to ne moti, nekoga drugega pa zelo - zato pa svetjem razmislek pred nabavo takega kotita, pulta, mize ...

PS: Sem že videla primer čudovite velike kamnite mize na nekem dvorišču, prekrite s plastičnim prtom ...

Na vprašanje, zakaj tak lep kamen "skrivajo", je gospodinja rekla :" Ma zato, ker bi se požrla od jeze, če mi gor kane kak kanc terana, kafeta ali ulja". Ah, ja ...

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. avg 2012 11:18

Aja, Rakunček, tale beli pult na tvojih lepih primerih kuhinj je prav kamot tudi granit - tudi taki lepi beli obstajajo!

Mi smo sicer preveč navajeni na dolgočasne drobnozrnate rdečkaste granite, ki so (v kombinaciji z medenino) kraljevali po skoraj vseh barih v devetdesetih, ampak če povprašaš pri raznih kamnoseških podjetjih, ti bodo pokazali kataloge - boš videla izbor barv in vzorcev  je neverjeten (razpon cen pa tudi - to je pa tudi res):

Nekaj primerov je tule:

http://www.marnit.si/vzorci.php

http://www.mastergranite.com/granite_samples.htm

http://eurasian.in/granite/

 

 

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti