Hladna jed na plaži

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. jun 2012 22:26

rimljanka je napisal/a:

Zakaj že pijejo v deželah Magreba (in še kje) vroč metin čaj? Menda ne zato, ker jim nihče ni povedal, da se ga v vročini ne pije?

PMateja, tebi in tvoji družinici pa želim veliko lepih trenutkov na dopustu.



rimljanka

 

To je čaj iz tiste mete, ki smo jo dobili iz Jordanije.

Sredi poletja strežejo vročo kavo in le redko ledeno.

Vročih napitkov ne ponujejo, ker je tradicija, da se ohladiš z mrzlim, kar ni res.

Juha sredi poletja ima veliko snovi, ki preprečujejo škodo zaradi dehidracije.

F r i n a

paulinne  

član od: 15.9.2009

sporočila: 78

16. jun 2012 0:28

1. za na plažo je uporaben šmorn (smo ga na smučanju tudi že imeli za en topel obrok ), mini palačinke (se naredi nekoliko več mase, če so npr. za večerjo).

2. razne že omenjene hladne solate s testeninami ali rižem, tuno ali piščancem in ustrezno zelenjavo. Testenine ali riž smo obvezno skuhali v nekoliko večji količini že prejšnji večer in je lepo počakal v hladilniku...

3. jogurt (najboljši je navaden) lahko kombiniraš tudi s kakšnimi musliji, cornflakesi, sadjem.

4. veliko lubenice (tudi drugo sadje ni izuzeto) in potem namakanje v vodi z otrokom in je problem s sladkim sokom na telesu rešen

5. tudi kakšen mrzel čevapčič je bil z nami na plaži, predvsem je odvisno koliko "ostankov" ostane od večerje

6. kljub vsemu pa še kakšno mazilo za pike žuželk (tudi čebula je ena od domačih zdravil- če bo pa lakota velika pri Tavelikem, pa tudi... v kombinaciji s točko 5)

 

in na morju med 4 stene hodim le spat in če imam srečo redkokdaj vedrit. Veliko prijetnega ležanja in uživanja v senci.

paulinne, tudi z žigosanimi znamkami smo lahko dobrodelni

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

16. jun 2012 7:01

Točno, palačinke ;) vzameš zavitek mletih orehov/lešnikov, dodaš nekaj žlic kakava, preliješ s smetano, mogoče še kakšna žlica marelične marmelade. Nastane gosta zmes- s tem nadevaš palačinke. Zaviješ jih v prozorno folijo in gremo. Zelo nasitno.

Na licu mesta v skledo streseš konzervo fižola, koruze, graha itd, dodaš mini paradižnike in papriko, zmešaš z majonezo (dobi se pakirana v zavitke po 100 g). Spet nasitno.

Eta ima v kozarcih razne solate, ki ne zahtevajo dodatnih priprav.

Jp, štiri stene so za spat (no na balkonu zna bit tud prijetno) in za vedrit ;)

Pa pejte na plažo uživat, ne tuhtat kaj boste jedli...

OlivaB

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

16. jun 2012 7:41

Kakšne simpatične in dobre ideje. Se mi kar milo stori po plažah, družbi, morju, tistim jutranjim vonjavam, milini, tišini, prebiranju knjig, poležavanju pod borovci, dremanju....
Kulinarika je prav ena luštna stvar. Ne pozna meja, sploh pa ne pozna ne konca in kraja dobrim in pozitivnim ljudem na teh straneh. Hvala za vse ideje in dobre misli....

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

16. jun 2012 12:41

Jaz sem doma praktično na plaži.

Ni lepa, ni sence, v vodo je treba po zoprnih kamnih.

Pustimo stat kdaj smo se mi kopali, kadarkoli poleti pogledam dol, vidim družine, ki so ob obali cele dneve. Si prinesejo marele in palice in rjuhe, kamenje odmečejo (hvala, hvala, potke seveda z veseljem uporabljamo tudi domačini). Skratka, družine z malimi otroci si znajo napraviti svoj red celo na neprivlačni plaži Tržaškega zaliva, pa da si ga ne bi pod  borovci v Dalmaciji?

Jim ne gledam ravno pod zobe ali v malhe, ampak ta mali vedno nekaj malicajo - verjetno kakšno sadje, paradižnik ali košček sira, kabotažno hrano, kot smo temu rekli včasih.

Tisti z bolj delikatnimi starši pa zrastejo... ali manj, a ne, v delikatne odrasle.



nola

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15163

18. jun 2012 9:41

Mi smo včeraj dan preživeli na plaži. V hladilno torbo sem dala precej hladne pijače, sadje, piškote, jogurt.

Mali se je veliko igral v vodi in je lepo zmazal vsakega nekaj, kupili smo mu sledoled in je brez posebnosti zdržal

do pol 5, ko smo šli na kosilo.

Jaz me bi preveč komplicirala, majhni otroci pojedo manj kot si mislimo. Ko smo šli mi z 2 letnikom na Lošinj - sicer v hotel, smo namenoma vzeli še kosilo, da ja ne bo lačen.Na koncu sva se izdatno hranila midva. Prav nobena tragedija je bo, če bo en teden malo drugačen. Če bo kakšen piškot ali sladoled preveč oziroma kaj slanega.

Pri nas se na dopustu ne malokrat zgodi, da pojemo kako instant juho, pa čeprav sama rada kuham.Dopust je dopust. Najbolj priročne so tiste instant juhe, ki se samo prelijejo z vročo vodo. Tudi kakšen pomfri se zgodi v hudi lakoti. Kadar smo na plaži še čez dan, za malega vzamem kakšme skutke,jogurt, žemljo, bombone, piškote, palčke, grisine, kakšne gosti sok, ki fino nasiti. Včasih imam tudi mini nutelo, kamor pomaka z grisini.  Tudi pašteta se je znašla v torbi. Seveda pa sadje, ki najbolj osveži.

Za popoldansko kosilo pa ponavadi že zjutraj na pol pripravim. Npr. omako za testenine, sestavine za rižoto, mariniram meso, pripravim solato, da je hrana čimprej na mizi. Pomembno je uživanje in počitek.

 

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

18. jun 2012 21:44

Meni pa še vedno najbolj tekne to, kar je vedno mama pripravljala zjutraj navsezgodaj, preden smo odpektali na pot: polpetke - ampak ne samo iz mesa - vmes je zamešala tudi nekaj kruha namočenega v mleku, pa peteršilj za svežino (mrzle so bile še boljše kot tople); pa na kocke narezane kumare in paradižnik, ki smo jih samo posolili ali pa tudi ne... Zraven par rezin domačega kruha, po poti en sladoled ali lubenico in to mi je še vedno najljubši obrok za na plažo...

 

paulinne  

član od: 15.9.2009

sporočila: 78

19. jun 2012 0:16

še ledeni ideji:

- male skutice (Fruhc..., ipd.) v katere kar skozi pokrovček zapičiš palčko, zamrzneš in dobiš okusne lučke (za primere, če sladoledarja ni v bližini). Porabi se pa jih glede na sposobnosti hladilne ali druge torbe.

- da pa v torbi hrana ostane čim dlje hladna, se vanjo postavi zamrznjeno plastenko vode (lahko je tudi metin, melisin sok-narejen po receptu iz baze ).  kako dobro, ko je vsebina že kar odtajana, a so v njej še kristalčki ledu. Plastenka pred zmrzovanjem ne sme biti do vrha polna.

paulinne, tudi z žigosanimi znamkami smo lahko dobrodelni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti