Hladna jed na plaži

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

14. jun 2012 1:57

Par let nazaj sem v začetku avgusta na Korziki videla kar nekaj družinic z otročki celo pod 6 mesecev. Lepo so ob najhujši vročini spančkali v senci, starši pa zraven njih. Nenazadnje senca borovcev ob plaži je lahko enako gosta kot tista v kampu.

Glede hrane pa se strinjam z mamaF. Zjutraj imate čas in v miru pojeste malo bolj konkreten pozen zajtrk, po šesti zvečer pa imate piknik v kampu z malo bolj konkretno hrano - primerno temperaturam in okolju. Za čez dan so že naštele. Zame dopust pomeni tudi spremembo v hrani ne le v okolju. 

 

OlivaB

MARTAQ  

član od: 1.2.2008

sporočila: 120

14. jun 2012 15:12

Mi nismo nikoli čez dan hodili v apartma. Res smo imeli plažo z borovci in otroka sta vedmo spala pod borovci. Hrana pa takole. Malo bolj smo se najedli zjutraj, šli na plažo okoli 10.ure, nazaj okoli 18. ure in orenk večerja. Brez problemov. Smo pa to prakticirali že tisto leto, ko sta bila rojena. Ne kompliciraj. Naša nista čez dan nikoli jedla tople hrane, ja in... Tistih 10-14 dni ni na njima pustilo nobenih posledic.

S sabo sem pa vzela pijačo, veeeliko sadja, kruh, kake paštetke, sir, sirni namaz, piškotke in slane prigrizke. Še enkrat, ne imej slabe vesti in ne kompliciraj.

 

Lp

PMateja  

član od: 13.6.2012

sporočila: 9

14. jun 2012 16:14

Lepo pozdravljene.

 

Sedaj ste me malo pomirile ker na začetku sem dobila kar ene očitku kako to in ono. Sej v tem je ravno poanta. Ne želim komplicirati. celo leto služba, po otroka, domov, kuhat, pospravljat, prat, likat, malo igrat, malo na zrak, kopanje in spanje. Potem pa pride mama na vrsto. Žal so službe take, da smo bolj malo skupaj in res ne bi rada na dopustu namesto, da nekaj malega pogrickamo, kuham ne vem samo zato, ker otrok pač potrebuje nujno toplo kosilo ali pa ker dragi ne more napolnit želodčka s čim manj konkretnim. Sem sama po pravici povedano pol dopustov v svojem življenju preživela v kampih in sem bolj na free. Kolikokrat se pa da zgodit, da skuham kosilo, pa tamali pač ni za jest. Pa kdaj drugič čisto isto, pa komot poje. pa takrat tud ne vzganjam paniko, kako mroa nekaj toplega pojest. Mislim, da bomo veliko bolj zadovoljni z raznimi solatami in pašteto, mlečnim rižem, kaka pica, hod dog ali burek iz pekarne (je blizu plaže ena fina pekarna:))

Če bi si lahko privoščili in če bi bila "picajzlasta" tako kot ene mamice, ki zaboga ne odstopijo od njihovih urnikov, potem bi šla na All iclusive al pa bila doma. Priznam, da imam rada nek red pri otroku, ker je tudi ona taka, da ima ritem, ampak se je lani na morju izkazalo, da takrat ko smo se vozili sem in tja je bila groza, ko pa smo uživali v senčki s sendvicom pa luskuz. Se pač učimo in mogoče čez leto ji ugaja ritem spanja in obrokov, na dopustu pa to malo pade v vodo, tako kot ona.

 

Hvala vam za ideje;)

 

Mateja

PMateja

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

14. jun 2012 16:45

Nam je na morju zelo dobrodošla solata iz vložene koruze, vloženih kumaric, tunine in koščkov sira. Če je v hladilni torbi je lepo osvežilno, lahko, a s kosom kruha kar dovolj nasitno in naši otroci so to že zelo mali radi jedli. Drugače pa imam vedno kakšen čokoladni rogljič(croissant), pa kakšne kekse, grisine, včasih mogoče malo sira, skratka čimmanj kompliciranja in čimveč uživanja. Aja pa našim je zelo všeč tudi mrzla pica. Jaz jo na dopustu po navadi zvečer spečem in jo shranim v hladilniku, zjutraj pa z njo na plažo. Vem, da ne boš imela pečice, a jaz jo naredim kar v tisti električni ponvi. no to bo verjetno boj za dragega kot za malo.

patka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. jun 2012 16:53

 MI smo počeli nekaj podobnega. kot nameravaš početi ti, PMateja. Prostor pod soncem smo našli v nekem zalivčku kakih 10 minut hoje od kampirnega prostora v Punatu na Krku. ČE se prav spomnim, v tistih časih niti hladilne torbe nismo imeli, a smo vseeno preživeli. Ni treba preveč komplicirat s toplo hrano. Od enega tedna hladne hrane še nihče ni umrl. Naš malček je bil od igranja na obali in v vodi tako utrujen, da je na blazini zaspal in spal kot hlod.

 

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. jun 2012 17:07

Kolikor jaz gledam domačine (in to tudi domačine z majhnimi otroki), po Sredozemlju ravno ne delajo po sistemu "da je treba sredi dneva nekaj toplega". Por Dios, pa saj se telo že itak trudi, da bi se ohladilo, potem se ga pa obremenjuje s tem, ko se mu na nnoter dodaja nekaj, kar ima všijo temperaturo od 37, da se potem organizem še bolj utrudi, ko se mora še enkrat ohlajati. Sredozemski nativosi se čez dan lepo hravnijo s sadjem, pa kakšno pecivo prav pride in mlačni napitki so zakon. Pa super so sendviči z zelenjavo.  Ko se pa malo ohladi, so pa kakšne girice čkisti zakon, za večerjo so pa morske dobrote.

Pohani šnicli in piščanc, ker je pleme od doma tako navajeno, ne glede na to, da je sredozemska kuhinja mnogo bolj zdrava in okusna,  to je pa meni tako češko...da boli

Tudi me je malo strah pobesnenih žensk, ki že zjutraj po kampih, apatrmajih, barkah lovijo svoje pleme in jim ves čas nabijajo nekaj v stilu "kaj boste jedli, kdaj bi jedli, jaz grem kuhat, vi pa uživajte naprej"....skratka, babnic,d na zunaj delajo iz svoje skrbi šov, v resnici pa to počnejo zato, da bi se videl njihov "trud", skratka malo so mi naporne ženske ki nikoli ne izpustijo prilike, da iz sebe delajo žrtve.....

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

14. jun 2012 18:04

Pravzaprav ena topla juhca opoldne po vročini prav krasno paše. Tako so povedali tisti, ki se na to spoznajo, sama pa imam v zvezi s tem praktične izkušnje, ki to potrjujejo....

Ampak če ni pogojev za toplo juhco na plaži...smo itak že vse povedali, kajneda?

 

(cankarjeva mati menda ni bila nikoli na morju press)

Mygrace

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. jun 2012 18:19

Vendelina jr. je napisal/a:

 

Tudi me je malo strah pobesnenih žensk, ki že zjutraj po kampih, apatrmajih, barkah lovijo svoje pleme in jim ves čas nabijajo nekaj v stilu "kaj boste jedli, kdaj bi jedli, jaz grem kuhat, vi pa uživajte naprej"....skratka, babnic,d na zunaj delajo iz svoje skrbi šov, v resnici pa to počnejo zato, da bi se videl njihov "trud", skratka malo so mi naporne ženske ki nikoli ne izpustijo prilike, da iz sebe delajo žrtve.....



Vendelina jr.

Mene tudi. In iz tega razloga nismo nikoli, res nikoli šli na dopust skupaj še s kakšno familijo, prijateljsko ali "žlahtarsko". Sem zadosti takih scen videla po kampih (predvsem  tam, kjer je večja družba znancev skupaj dopustovala s familijami) in očitajočih pogledov ene matere drugi v stilu "A pri vas pa nikoli nič toplega za otročke ne naredite? ... A ti pa svojih ne stuširaš preden greste spat? .... Včeraj smo mi prali posodo - kdo je pa danes na vrsti?" pa nekakšnih jecljajočih izgovorov tadruge matere v zadregi. Pa očitkov "razjarjenih gospodinj" možem :"A ti misliš, da si samo ti na dopustu, jaz pa naj garam kot doma?"

Da ne govorim o nekem rojstnodnevnem žuru, kjer sta dve znanki, ki sta se familijama odpravljali na skupni dopust, celo družbo okupirali z debatami okrog tega koliko mesa in zelenjave se splača vzeti s sabo, pa kaj bodo kuhali, pa kake vrste golaž eni marajo, drugi pa ne ... potem pa, ko sem še jaz povedala, da gremo za nekaj tednov po Grčiji potovat, sta me začudeno vprašali, kako bom pa hrano za toliko časa s sabo neslapa kako bomo kuhali, če bomo ves čas potovali iz kraja v kraj. Ajej!

 

Mojca

PMateja  

član od: 13.6.2012

sporočila: 9

14. jun 2012 19:37

Ja sej ene ženske so prav obsedene s tem gospodinjenem še na morju. Kolegica je bila vsa obsedena, kako mora ta mali jest topel obrok na morju in zato je noujen apartma, da bo mu kuhala, med letom pa je kuhala skoz tašča, mali pa itak v vrtcu jedel. Najlepše je čist preprosto. da te ne zanima ali si spedenan, ali imaš lase pošlihtane, pa make-up, pa nevem kaj...Jaz sem na plaži bolj kot doma. Čimbolj sproščena in taka kot sem. Sej zato tudi grem na dopust, da pustim skrbi doma in uživam z familijo. Jaz mislim, da razen kake solate ne bom pripravljala. V hladilno lepo kruheca, pašteto, namaze, zelenjavo, sadje itd. Sem pa že lani prakticirala, da sem na pol večerjo skuhala od zajtrku. Recimo omako za špagete in špagete, potem pa samo juho in solato, al pa si vsaj narezala čebulu, zelenjavo, meso in potem sem prišla v prikolico in samo vrgla v ponev za rižoto itd. Sem videla, da je veliko boljše, ker moje dete zelo rado je in ker je bila lani še manjša je hotela kar hitro jest ne čakat. pa ker je bolj močna, moram priznat, da se sladkarij ne poslužujemo radi. No sedaj se je potegnila pa je kar bolje. raje kak sladoled prakticiramo poleti, kot pa še kakšne dodatne nezdrave prigrizke.

In ja tudi meni ni všeč, da več familijih ali dve greta skupaj na dopust. Smo bili lani zadnja dav dneva skupaj in ker je bila ta mala še manjša, od kolegov pa stara 9 let in jo je ful želela pazit, sem jaz mogla pazit dobesedno obe. Njo kako jo pazi, ker še vseeno je otrok in ne moreš zaupat, sploh pa ker nismo dnevno skupaj, potem pa še mojo. In sem bila zelo zelo utrujena, ker moj se je seveda nadvse zabaval s kolegom in naju sploh ni obrajtal. Sicer bomo letos spet 3 dni skupaj, ampak zdaj je moja že bolj ziher in se zna zaigrat.

 

Kak komaj čakam! JUpiiiiiiiiiiiii!!!!!

PMateja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

15. jun 2012 2:03

Mygrace je napisal/a:

Pravzaprav ena topla juhca opoldne po vročini prav krasno paše. Tako so povedali tisti, ki se na to spoznajo, sama pa imam v zvezi s tem praktične izkušnje, ki to potrjujejo....

Ampak če ni pogojev za toplo juhco na plaži...smo itak že vse povedali, kajneda?

 

(cankarjeva mati menda ni bila nikoli na morju press)



Mygrace

 

Potem pa greva nekam na sonce, ko je tam enih 35 stopinj, jaz bom pila eno ledeno pivo, ti pa vroč čaj. Ne vem, no....

 

 

Oh, pri nas na jugu radi rečejo:  Men sweat, ladies perspire.

 

Vanja

 

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 15. 2012 05:23

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti