Herbarij

Mygrace

sporočila: 6506

24. avg 2012 11:35

Cila, pozabila si na zemljo v lončnicah

Kar se pa vpijanja dežja tiče...no, dopuščam možnost, da je moje rastlinice res ne vpijajo kot gobe, se mi pa zdi, da sem ob zadnjem dežju slišala, kako so delale srk srk...seveda dopuščam možnost, da ne slišim dobro

Mygrace

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. avg 2012 13:28

666 je napisal/a:

Očitno intenzivno stopam na žulje zadnje čase

......................................................

......................................................

......................................................
Danes je očitno dan za dopuščanje možnosti

hedonist, na teh forumih je tako ali tako težko povedati kar koli, ne da bi se ti bilo treba čez pet minut potem osebno (ne vsebinsko, osebno) zagovarjati. Jaz se ne pustim motiti



Dopuščam možnost, da imaš prav!

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

24. avg 2012 14:25

666 je napisal/a:

Očitno intenzivno stopam na žulje zadnje čase

Disclaimer: zgornji stavek je tudi sarkazem.

Ognjič, žal mi je, da sem pokvaril finto, kajti (četudi ne dopuščaš te možnosti) jaz vem, kaj sta elaphus in rimljanka.

Roncolino: najbolj prav bo "študira". Gozdarstvo. Fantek 
Danes je očitno dan za dopuščanje možnosti

hedonist, na teh forumih je tako ali tako težko povedati kar koli, ne da bi se ti bilo treba čez pet minut potem osebno (ne vsebinsko, osebno) zagovarjati. Jaz se ne pustim motiti



Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 24. 2012 11:29

 nimam žuljev, ker v tej vročini ne opravljam nič fizičnih del . Pa tudi sem pozabila, da se biologi in kandidati v tej smeri celo virtualno "zavohate" .

Mi je pa zelo všeč, da kljuub temu, da rad debatiraš, polemiziraš...nisi žaljiv, zamerljiv, mila Jera...!

Al bi se muzali, če bi/boš kdaj postavil vprašanje v smislu:"Moja najdražja se zgraža na japonskimi jedmi in hoče jest zaroštan močnik ...na pomoč."

Ognjič

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. avg 2012 14:34

Haha, se vidi, da je vroče, vroče...

Jaz pa dopuščam možnost, da tudi vrhunski strokovnjak ne ve čisto vsega o svoji stroki.

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. avg 2012 15:05

Če je nekdo resnično vrhunski strokovnjak, mu je kristalno jasno, da vsega o svoji stroki ne ve in tudi nima problemov to jasno povedati. Druga zgodba so seveda modrijani, ki so v enem zamahu požrli vse znanje in vedenje tega sveta. Ti so pa včasih res tako "vrhunski", da se preostali svet lahko samo križa ali pa valja od smeha, kakor kdaj, še večkrat pa oboje. 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

24. avg 2012 17:29

No, dopuščam možnost  , da so se te vaše rastline dalj časa sušile, ker ima vrag včasih pač mlade. . Zdaj me zanima samo še, kdo je vaje vodil (ker, se ve, da je nekdaj vedno deževalo, ko se je določeni profesor odpravil na teren s svojimi študenti in študentkami). Ker v to, da konstelacija  in  kaj vpliva, pa ne verjamem. 

No, o siceršnejm dopuščanju možnosti pa to, da sem kakih par herbarisjkih pol res naredila, njega dni. Videla sem kakšno več, no, ne ravno kakšno, kakšno in pol. 

Danes sem pač dobre volje 

 

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. avg 2012 18:28

Dopuščam možnost, da se je ognjički  zareklo,  saj verjamem, da nikogar na kulinariki niti ne briga niti ne zanima rimljankina ali moja izobrazba. Pa tudi če bila totalka brez šol, bi 666 še vedno napisala to, kar sem mu. Zdrava kmečka pamet deluje v povezavi z izobrazbo ali pa brez nje.

Bi pa pritrdila ognjički, da je 666 res fant od fare – če jo citiram: .....mi je pa zelo všeč, da kljuub temu, da rad debatiraš, polemiziraš...nisi žaljiv, zamerljiv, mila Jera...!

 

Nekaterim tu gori pa res   jezik brusi (prosto po panjski končnici).

Lp

P.s. Cila, ovenelih rastlin ne tlačimo v herbarij in jih tudi ne nabiramo za čaj. Med normalno zalito, vitalno rastlino  in tisto, ki jo je dobil dež, pa je (po moji kmečki pameti, brez vrtnarske izobrazbe) minimalna razlika v vsebnosti vode.

Rimljanka, seveda si lahko dobre volje, če si bila ob tej uri že doma!

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

25. avg 2012 1:08

Limnol, vedno pogosteje se strinjam s teboj!

 

naor

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. avg 2012 11:51

Elaphus, ne osporavam tvoje trditve o minimalni razliki med vitalno rastlino pred in po dežju. Lahko verjamem, da imaš prav.  Zmotijo me le kategorična zanikanja možnosti odstopanj v izjemnih primerih - recimo nabiranje za herbarij v dežju.  Imam kar nekaj izkušenj s sušenjem zdravilnih zelišč in vem, da so atmosferske okoliščine, v katerih tudi na sicer suhem in prepišnem podstrešju rastlin zlepa ne moreš dovolj posušiti, da bi jih bilo varno spraviti v neprodušne posode. Od tukaj črpa moja zdrava kmečka in vrtnarska pamet. Strokovno in znanstveno tega ne morem utemeljiti, ker moje znanje bolj  bazira na opazovanju narave kot na prebiranju literature.

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. avg 2012 13:37

Hja, tisti, ki smo posušili stotine herbarijskih pol imamo kako izkušnjo. Praktično, o teoriji smo pa tudi kakšno besedo slišali in prebrali, ker je pač to del študija. Več kot 100% nasičenost z vodo pač ni mogoča in vsaka rastlina (izvzemši sočnice) se ob primerno pogostem menjavanju papirja (ki seveda mora biti ustrezno vpojen) posuši v doglednem roku, če je le prostor primerno suh.

Naj bo zadosti, kdor dela herbarij, naj nabere rastline danes ali v ponedeljek, jutri menda ne bo pravi čas.  Bo pa zato lahko jutri že enkrat menjal papir. 

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti