Kozje mleko za dojenčka??

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. maj 2012 2:00

Merjinaa je napisal/a:

Meni je pediatrinja svetovala naj poskusim sinu (5 let), ki ne sme laktoze, dajato kozje mleko. Tako, da ga sedaj pije kozjega in malo kravjega kateremu so odvzeli laktozo. Nekje sem prebrala, da ima najmanj laktoze ovčje mleko, takoj za njim pa je kozje. Po zaužitju ni nikoli tarnal, da bi ga bolel trebušček, tako da bom nadaljevala s tem kozjim mlekom, pa še zdravo je.

Ps; ali morda kdo ve, ali je mleko ljubljanskih mlekarn brez laktoze nevarno? Slišala sem, da ni najbolj primerno zaradi postopka odvzema mlečnega sladkorja?

LP



Merjinaa

 

1. kozje mleko vsebuje skoraj enako laktoze kot kravje, pribl. 5 % (oz. minimalno manjšo količino, manj kot 0,5% razlike) . (Materino mleko pa okrog 7%). Res pa ima kozje več maščob oz.malo drugačne maščobe, zato povzroča manj prebavnih težav.

2. zanimivo bi bilo izvedeti, kakšno tehnologijo za odstranjevanje laktoze uporabljajo v Ljubljanskih mlekarnah - prav bi bilo, če tisti, ki širi  govorice o škodljivosti, to tudi jasno razloži. Vprašaj torej podrobneje tistega, ki ti je namignil o škodljivosti mleka brez laktoze....

Načeloma pa se za razgradnjo laktoze uporabljajo naravni encimi iz bakterij ali plesni - torej poteka proces povsem enako kot v normalnem človeškem črevesju.

 

 

 

Sicer  pa,  zakaj neki naj bi bilo kozje mleko bolj zdravo kot adaptirano???

Včasih, ko ni bilo druge izbire, seveda bolje kot nič...

Če imaš lastne koze, no ja ...

Drugače je pa kozje mleko primerno za kozliče. Za dojenčke pa človeško -  ali pa tisto, ki so ga naredili čimbolj podobnega pravemu.

Menda pa se po trenutnih slovenskih smernicah kravje (ali kozje) mleko itak  uvaja kot glavni napitek šele po 1. letu starosti.

Torej - hude škode sicer najbrž ne bo, razen če ne naletiš na brucelozo -  ampak kake bistvene koristi pa tudi ne.  Edino če verjameš, da je osnovni cilj industrije, da nas zastruplja, kmetje pa delajo izključno za dobrobit ljudi...

Nasja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. maj 2012 6:00

Kaj je to adaptirano mleko? 

Vanja

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

8. maj 2012 9:05

Vanja adaptirano mleko je posebej prilagojeno mleko za dojenčke v prahu. V Sloveniji so najbolj znane blagovne znamke Aptamil, Novalac, Humana, Hipp. Jih je pa še malo morje.

Vilma

Mygrace

sporočila: 6506

8. maj 2012 9:12

Prilagojeno.

 

Mygrace

sharonstone  

član od: 14.12.2009

sporočila: 36

8. maj 2012 9:34

 Kar mirno se odloči za kozje mleko. Tiste govorance o prilagojenosti adaptiranih mlek pa kar pozabi, koliko pa sploh še lahko verjamemo vsem tem deklaracijam, spomnimo se afere o nekih nedovoljenih antibiotikih ali nekaj podobnega, kar je bilo prisotno v adaptiranih mlekih tudi pri nas. Sicer pa, a je kdo samo poskusil enega in drugega in primerjal okuse? Svojega sina sem do 5 meseca strogo po pravilih hranila z aptamilom in sem se vedno obremenjevala s tem, ker je premalo popil. Potem pa sem prešla na kravje mleko in je popil s takim apetitom, da sem mislila,da bo še stekleničko zraven požrl. Pri kravjem sem od začetka redčila 2/3 mleka in 1/3 vode, potem pa postopoma prešla na polno.

sharonstone

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

8. maj 2012 10:08

Meni se tudi zdi  kozje mleko bolj prilagojeno človeškemu mladičku kot razne humane. Sama sem zalivala svojega sinka s humano, ker sem pač dobila mastitis in je bilo konec dojenja. Bil je ves napihnjen, dokler nisva prešla na naravno hrano in mleko. Pri hčerki je bilo drugače, dojila sem jo dolgo in je bila čisto drugače zalita kot njen bratec. Nazaj k naravi ni samo poziv tja v en dan. Seveda pa to velja za zdrave otročke, kdor ima alergije in druge težave, pa mora na posvet k pediatru.

 

naor

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

8. maj 2012 10:35

Sharonstone jaz sem poskusila oba mleka. Kozjega in adaptiranega. Po prvem mi vsakič obrne želodec, se ne morem navaditi tega okusa.  Adaptirano pa je rahlo sladkobno, če bi ocenjevala okus bi rekla, solidno.

Moja dva sta bila oba dojena, le pri hčeri sem cca en mesec uporabljala adaptirano mleko. Ko sva uredili težave, se je dojila naprej.

Sama bi za svojega otroka prej izbrala adaptirano kot kozje mleko. Če ga otrok ne bi sprejel, bi zamenjala znamko adaptiranega. In če še vedno ne bi šlo, bi verjetno prej poskusila s kravjim kot kozjim mlekom.

Je pa res, da bi morda dojenček sprejel tudi kozje. Če bi, si s tem ne bi belila glave in ga hranila s kozjim mlekom, jaz pa bi zraven vsakič vihala nos.

Okusi so različni, verjetno tudi že pri dojenčkih.

Vilma

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

8. maj 2012 14:26

zalbi je napisal/a:

Pozdravljena!

 

Jaz imam izkušnjo  z kozjim mlekom. Moja hci je imela precej hud gastrorefluks. ker je velikokrat bruhala je posledično dobila vnetje želodčne sluznice in preveč kisline v želodčku. pri treh mesecih sva bili v bolnico, da so ji s pehametrjo potrdili refluks in mi dali zdravila za zdravljenje vnetja, vendar pa se nihče ni oziral na to, da ko bruha, se želodček ne pomiri in da ji adaptirana mleka enako škodujejo. Zato sem se odločila in pri 4 mesecih smo začeli s kozjim mlekom. Dobivalal sem ga od domačih koz. Sem ga razredčila. S hčero je bilo vse ok, ni bila slabokrvna, lepo se je redila, skratka vs eje bilo vredu in še zdravil ni potrebovala, ker je ni kozje mleko tako dražilo. Po 11 mesecu smo postopoma prehajali na navadno mleko, ko se je tudi refluks umiril. 

 

Lp, zalbi

Zakaj pa niste na kozjem ostali? 



zalbi

lesnik

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

8. maj 2012 14:31

Človek ni robot, je naravno bitje. Naravno naj gre k naravnemu, umetno k umetnemu. Ko se adaptirano mleko še v mislih ni nikomur sprehajalo, so naše mame in babice lepo uporabile mleko, ki je bilo na voljo, če ga same niso imele. Pa so ljudje dosti bolj zdravi in z manj alergijami okrog hodili. Lestvica gre pa takole: materino, osličje, kozje, kravje mleko. S pogojem, da so živali zdrave in pravilno hranjene. Pa še nekaj. Marsikdo začne pit kozje mleko, ko zboli. Kot zdravilo. Kaj le to pove, hmmmm? Ja dajte no otroku tisto, kar je zanj boljše, ves čas, ne le, ko bo bolan!



lesnik

Sporočilo je spremenil(a) lesnik dne 08. 2012 14:33

Lony247  

član od: 23.2.2012

sporočila: 38

9. maj 2012 6:18

najlepša hvala vsem za vaša mnenja! :)  so mi pomagala pri odločitvah, ja skoraj sigurno se bom sprehodila do sosede in jo prosila za mleko. Kaj je fora, danes je itak treba pazit, da otrok ne uživa glutena pred 6.mesecem in kaj naj potem dam zvečer moji hčerkici za večerjo? lahko je namreč samo riž, koruzo in ajdo. Mlečni riž ji naredim na vodi, in potem zalijem z adaptiranim mlekom, mlečne polente ne mara kaj preveč, koruzni kosmiči se ji kar valjajo po ustih, ajde pa priznam še nisem poskusila, samo mleko pa ji nažalost ni več dovolj za večerjo. Problem je v tem, da mi zadnjih nekaj dni kar zavrača mlečni riž, ki ga delam, mislim, da se je že naveličala jesti vsak večer enako hrano. Tudi jaz bi se :) Vem pa da je kozje mleko čisto drugega okusa, bi mogoče lahko poskusila še s tem, ker druge ideje nimam, kaj bi ji lahko dajala za večerjo, da bi bila sita.

 

Sicer pa mi ni jasno, zakaj je potrebno danes tako komplicirati glede prehrane dojenčkov, vem da je meni mami dajala sadne kašice z albert keksi (ki vsebujejo gluten) že pred 6.mesecem, danes pa je potrebno toliko paziti, kaj dajemo?? Tudi tašča pravi da so že pri 5.mesecu prešli na kravje mleko in ni bilo preveč problemov. Hvala bogu nisem človek, ki bi vse verjela in delam malo bolj tako, kot so to delali včasih in to še vseeno ne pomeni, da svojemu otroku ne želim dobro, obratno!

 

Mislim, da manj kompliciraš, bolje je! ;)



Lony247

Sporočilo je spremenil(a) Lony247 dne 09. 2012 06:20

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti