Pektin- marmelada brez sladkorja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. avg 2012 18:20

MBrando je napisal/a:



Danes delam BANANIN in BRESKOV DŽEM. V vsakega bom morda dal  1 gustin 3:1, torej 1/2 na vsako, tako da upam da dobim ven že kar žele :D

Ne se hecat, gustin je škrob!

rimljanka

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

2. avg 2012 19:59

rimljanka: my bad. xD
SEM SE BIL ZMOTIL, mislil sel GELFIX 3:1

Zakuhal oboje, brez sladkorja pri bananinem džemu z 60g sladkorja na 1,2kg pri breskvah. Pri obeh uporabil 2ČŽ gelfixa, eno jabolko na obe masi, ter malo vode pri breskovem džemu.
Glažeki že prijetno počivajo na glavi, pod debelo odejo. Čez 2 dni jih pa zbudim in odnesem v klet...

Naslednji teden pa dalje kuhat. Vmes pa je itak še vikend in 4je pekovski projekti. Ponovno bo pestro!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

3. avg 2012 10:23

rdkapica je napisal/a:

doloress, kje se to kupi?

Na tej povezavi, ki sem jo dala. Pride že naslednji dan, če naročilo oddaš do 1h.

 

rimljanka je napisal/a:

In v čem naj bi bil ta zgoščevalec, ki ga omenjaš, doloress, boljši od čistega pektina? Pektin je naravni zgoščevalec, ki iam dosti boljše lastnsoti kot agar-agar.

Niti v sanjah mi ne pride na misel, da bi moko dajala v marmelado, niti škrob, saj ne kuham sadnega pudinga. Če kuhaš v dovolj široki pososdi z dovolj mešpanja, izpari toliko vode, da zgoščevanje ni potrebno. 



rimljanka

 

rimljanka boljši je v tem, da vem kje ga kupit ;) Pektina ne vem kje se dobi, in edini dokaj naravni zgoščevalec je to, kar sem dala link. Drugače pa pri nas nimamo navade kuhati marmelade toliko časa, da spari vsa voda, kuham max 15 minut. Nimam niti časa za kaj več niti nam marmelada potem ni dobra. Sadje narežem na koščke, dodam naribana jabolka, zgoščevalec (ne toliko kot piše na navodilih) in počakam da zavre in potem kuham še 10 minut in direkt v kozarce in direkt v pečico. Več kot pol ure nimam dela za marmelado. In nikoli ne vkuhavam več kot 3 kg sadja naenkrat v eni skledi.

doloress

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

3. avg 2012 10:32

Doloress,

pektin je popolnoma naraven. Veliko ga je v nezrelih jabolkih, ribezu, kutinah itd. Kupiš ga prav povsod v najbolj navadnih samopostrežnah. Prodaja se kot želin ali želicin, enega dela Podravka, enega Kolinska, ne vem na pamet, kateri je čigav. Eden vsebuje dodani konzervans, drugi pa ne, tako da to pač preveri na vrečki, če si občutljiva na te zadeve. To, kar tako mastno plačuješ, je en sam nateg. Če hočeš biti res popolnoma bio, pač ribaj v marmelade bio zelena jabolka (ali ribez ali kutine), škrob v marmeladi pa res nima kaj iskati, pa če je še tako bio. 

Sonja

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

3. avg 2012 10:34

Bravo 666....še v kuharskih knjigah ni tako podrobnega navodila,kako vkuhavat marmelade...saj pravimm..res te je fajn brat..sedaj pa  moram pogledat ,če so naše češplje že zrele..da jih zmarmeladiram ..

Vrtejbenka

tjašša  

član od: 7.7.2011

sporočila: 4

3. avg 2012 12:32

Hvala za odgovore. Ampak še vedno nisem čisto prepričana ;) 

V Eko komuni sem včasih kupovala domačo marelično marmelado od slovenskih kmetov in na njej je pisalo: SESTAVINE: marelice. Torej oni niso ničesar dodajali ?! Kako jim je uspelo potem naredito odlično marmelado?

Kako bi bilo, če bi dodala jabolčni sok? Je njegova funkcija samo zgoščevanje ali bi lahko nadomestil sladilo? Ali je lahko sok pasteriziran?

Hvala za potrpljenje z mano, sem še nova v marmeladnih vodah :)

Lp

tjašša

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

3. avg 2012 12:40

Hm, potem pa najbolje, da vprašaš njih. Če izveš kaj zanimivega, se seveda priporočamo

Pektin je v tistih delih sadja, ki pri izdelavi soka ostanejo kot tropine, zato sok nima ravno zgoščevalnega učinka, bi pa bil primeren kot sladilo. Če ni bil pasteriziran pred kuhanjem marmelade, bo pa gotovo po njem

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

3. avg 2012 12:54

Zgoščen jabolčni ali grozdni sok sta običajni sladili pri marmeladah, ki jih v trgovinah prodajajo kot tiste s 100 % sadnim deležem. Kolikor poznam marelice, bo marmelada brez vseh dodatkov prilično kisla in še vedno tekoča, je pa seveda stvar okusa, kaj ti je všeč. Jaz bi nekaj sladkega v vsakem primeru dodala, če ne sme biti sladkor, pa jabolčni sok. Lahko pa tudi dodaš zmiksana ali drobno naribana jabolka. Kolikor bo potrebno še dosladkati, najbolje ugotoviš tako, da marmelado poskusiš - vendar pokušaj vedno ohlajeno, saj pri vroči nimaš pravega občutka (žličko marmelade daš na hladen krožnik, da se razlije, počakaš kakih 5 minut, da se ohladi in zgosti, kolikor se pač misli - potem pa se odločiš, ali ti je všeč ali ne).

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. avg 2012 14:06

Ker pri nas nismo nikoli kuhale marmelad s pektinom, me zanima, če le-ta doda kisel okus.

Namreč, moja figova marmelada je popolnoma nekisla, ker fige pač niso kisle. V hladilniku sem našla odprt lonček dalmatinske figove marmelade (ji dodam nasekljane popražene orehe in namažem na brie), ki je precej kisla. Ko sem pogledala sestavine, so bile naštet samo fige, sladkor in pektin. Kupljena (organska) figova marmelada nima nobenega okusa po figah.

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

3. avg 2012 14:10

Sam pektin niti ne, razen, če ni zraven konzervans - ponavadi je to citronska ali askorbinska kislina. Poglej na vrečko, kaj je dodano, mora pisat. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti