Ibiza, mallorca...

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. apr 2012 20:37

Cenovno gledano kakšne silne razlike v izvenpenzionski ponudbi med Mallorco in Ibizo ni (preverjeno večkrat). Vzemite korekten avto, vprašajte domačine, na katere plaže se hodijo on kopat in bo šlo lepo. Na Mallorci so super ceste, to pa zato, ker je tam rezidenca kraljeve družine  in se Boroni na veliko vozijo po otoku. Je pa tako, da na Balearih konec maja rado malo dežuje in če gre človek maja tja, mora računati, da bo v tednu vsaj en dan slabo vreme in je treba zato vzeti s sabo tudi kakšen pulover, jakno....tudi dolge hlače so že prav prišle.

V resortih so trgovine odprte ves čas (ampak resorti so bolj za take goste, ki se en teden ne premaknejo nikamor). Za raziskovalne je pa tako, da je v manjših krajih med 12. in 17. uro sieta (polovico stvari je zaprtih), v Palmi pa je zaprtega manj. V tem času, če ravno ne raziskuješ narave, je najbolje, če je človek blizu kakšneg chiringita (el chiringito je bar na plaži, ki je odprt cel dan in tam jedo čisto vsi).  Večerja se v Španiji začne po 20. uri.

Še nekaj, Mallorca je toliko bolj zahodno, da je tam pred 7. uro zjutraj tema, Do 8. ure zjutraj je potem super faza za jutranjo telovadbo (jaz radia plavam zjutraj pred zajtrkom). Ampak do faze, ko bi ti v kakšnem kafiču naredili dober kapučin, je pa vseeno potrebno počakati do 10. ure.

Vendelina jr.

La_Rosa  

član od: 15.2.2011

sporočila: 79

26. feb 2014 16:27

Obujam temo.

Imam vprašanje glede Mallorce in kot vidim, vas je kar nekaj takšnih, ki ste bili že tam (nekateri celo večkrat).

In sicer me zanima, kateri kraj namestitve bi bil najboljši kot izhodišče za razne izlete ? Najboljše bi bilo sicer, da sva vsak dan (oz. vsaj vsak drugi dan) v drugem kraju, najameva rent-a-car; ampak sva trenutno zasledila nekaj ugodnih paketov letalo + hotel, zato tudi sprašujem.

In ja, katere stvari (znamenitosti) so ''must see'' , po vašem mnenju, na Mallorci ? Šla bi bolj zato, da kaj vidiva in doživiva, tako da kopanje in sončenje vsekakor nista na prvem mestu.

Šla bi pa za prvi maj.

La_Rosa

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. feb 2014 20:32

laRosa, Mallorca je velika za 1/3 Slovenije in res ni nobenega smisla, da bi bila vsak dan v prenočevanju na drugem kraju, ker se iz ene lokacije čisto vse lepo pogleda.

Imaš pa takole

- na severnem delu otoka so hoteli in apart hoteli in so bolj po okusu nemških gostov (pri nas se to bukira čez Sonchek) in tam je čisto simpatična infrastruktura in red, ampak Mallorca pa to ni.  Imaš pa super lepe plaže tako visoke skale kot slane plaže in peščene

- na južnem delu (tam se je turizem začel) imaš nabor hotelov, ki gredo od Palme proti vzhodu in tam je največ turistov in je malo crowdy (tipo Playa de Palma, S'Arenal....) ampak resnično mora biti gost popolnoma brez domišljije, da bi šel na plažo pred hotelom in promenado, ker so super plaže, če se malo zapelješ okoli

-  Manj turizma je na vzhodnem delu, ampak plaže tam so super (Cala Millor)

- Potem imaš JZ od Palme polotok Andratx in tam so hoteli višjega srednjega cenovnega razreda

Pa potem je nepreseženo dober sklop turizma v Colonia San Jordi na JV otoka - tam so super plaže

Potem je seveda še superluksuz, ki se mu reče finca rural (visokocenovni kmečki turizem v stilu vil sredi otoka, malo ruralno vse skupaj, lauko bukiraš tudi čez TUI)

Za izlete je superenostavno - okej, če ne znaš jezika - ni....ker se da vse organizirati v lastni režiji. Lokacije, ki jih priporočam

- Valldemossa (to je 19 km severno od Palme, vasica, kjer sta živela George Sand in Frederic Chopin, pa Luis Borges in vse, karj je bilo literarnega je bilo njega dni tam

- Inca - staro središče Mallorce (kjer te naučijo, da so se ljudje zadrževali proč od obale, ker na obalo so hodili pirati in moranrica, slednja pa se je po kakih 10 km phoje čez akacijo in hribe pošteno utrudila in so jim potem tam domačini premagovali)

- Kraške jaem (okej, ni ravno Postojnska, ampak je čisto okej)

- Precej velik akvarij v Playa de Palmi (okej, tisti v Valencii je mnogo večji, ampak tisti je itak tretji največji na svetu, tale majorški je tudi okej)

- Soline (Salinas) pred Colonio San Jordi

- in seveda Palma

Rentiranje je superenostavno, je pa treba vzeti kritje vseh tveganj. Za en tedn se plača za A razred kakih 250 EUR.  Če bukriaš rent-a-car iz Lj, ti bodo komplicirali (ker delajo samo za velike verige in tam je treba avto dvigniti na letališču), če pa bukiraš kakšne referenčen balearski ali pa katalonski rent-a-car, pa ni problema, ti pripeljejo avto pred hotel in se potem že naučiš voziti po otoku (je otročje lahko) in potem avto vrneš na letališču pred poletom.

Espero que esto te ayude

 

Vendelina jr.

La_Rosa  

član od: 15.2.2011

sporočila: 79

27. feb 2014 16:42

Vendelina jr. hvala za izčrpne informacije

Zmeraj pa se najde še kakšno vprašanje

Kako pa je z javnimi prevozi ? Predvsem npr. za z letališča do hotela priti ? Sicer se mi niti ne sanja še kje točno bova (če sploh bova; želja je veliko, destinacij za obiskati pa še več)...

In glede na to, da smo na strani od Kulinarike, me zanima če je kaj posebnega za poskusit na Mallorci ?

La_Rosa

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. feb 2014 19:40

Odvisno, kako bukiraš. Če bukiraš preko agencije, (tudi, če stvar kupiš preko neta), te bo itak na  letališču počakal predstavnik agencije, potem te bodo usmerili na avtobus in ti bo avtobus pripeljal do hotela. Ta servis imajo čisto vse agencije, vključno slovenske, ki vozijo tja. Oziroma, če nimajo svojeg predstavnika, imajo pa svojoga lokalnega pogodbenega partnerja in ta te takisto pripelje do avtobusa na parkingu pred letališčem.

Če pa bukiraš neposredno hotel na Mallorci, pa naročiš, da ti hotel pošlje taxi in te pripelje do hotela in potem to dodajo v ceno tvojega bivanja.

Draga moja, to je Španija, oni znajo delati turizem.

Od balearski stvari je tako

- ensaimada - arabska verzija in mnogo boljša izhvedba od francoskih rogljičev, majorška specialiteta

- majoneza (kupiš kot suverni), ki je sicer originalno z Menorce (ime je zadeva dobila po Mao - glavno mesto Menorce)

- potem imaš n verzij rib in morskih sadežev s fenomenalnimi kombiancijami zelenjav

Potem imaš najboljše sendviče (bocadillos) na svetu in sicer tiste, ki jih delajo v barih na plaži (v Španiji temu rečejo el chirringito) . meni nikoli ni jasno, kako jim uspe ob štirih popoldne pripraviti hrustljav kruhek, ampak vedno jim uspe

Sicer je pa tako,  da v Španiji ne moreš zanič jesti - razen, če greš v odvratne lokale, ki so narejeni za britanske in ameriške turiste in se nabijaš s fast foodom.

V Valldemossi in v Palmi pa pod nujno obišči lokal Capuccino http://www.grupocappuccino.com/ - vredno vsakega centa, samo opozarjam, da se po Capuccinu tako dvignejo kriteriji, da je malo hudo.

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti