Nujnooo !!!

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. jan 2012 22:54

nola je napisal/a:

Ja potem smo pa očitno pametovale o 'olju za friganje', ki ga uporabljamo tudi pri nas in se  dobi v vsaki trgovini. Zakaj ga je sodelavka uvažala iz Graza?  Najbrž je bila tako navajena, kot smo vsi navajeni, da to ali ono počnemo na določen način pa če je praktično ali pa ne.

 



nola

Veš, kaj sem razmišljala - da verjetno v tistih časih (Milka Planinc, stabilizacija & co) vam, ki ste bili blizu meje in ste imeli prepustnice (saj se ne motim, ste jih imeli na Obali, ali ne?) navadno "belo"olje ni pomenilo take "težko dobavljive" zadeve. Vsaj moji tule na Krasu za pol stvari, ki smo jih mi v Celju "pogrešali" ne vedo, ker so bili navajeni pač hoditi po "špežo" čez mejo. Jaz pa se spomnim (zdaj govorim o letih nekje od 1977 - 80, mogoče še kakšno več), da so nam blokovskim otrokom sosede rade dale kak dinar več za "čigume", če smo jim šli stat v vrsto in kupili olje ali prašek ali kavo, ko so te dobrine prišle v trgovino. Kolikor sem takrat razumela, so prodajalke eni osebi prodale samno po 1 prašek, ali 1 zavoj kave ... In tako so si gospodinje pomagale, da so do zaloge večje olja prišle takrat, ko je sploh bilo v trgovini, tudi s "sposojenimi" otroki :)) Mi pa tudi nismo imeli nič proti, če smo zraven še "zaslužili" za "čigume" ali sladoled

 

In tako, kot pravi Rimljanka : za nas je bilo iti v Avstrijo kot oditi v "Indijo Koromandijio". Tistih en - do dvakrat letno smo si napasli oči na prepolnih policah in si nabrali zaloge "luksuza", ki ga nismo videli vsak dan v domačih trgovinah. Se spomnim, kako smo bili "važni" v šoli, če smo imeli Jolly barvice ali pa "dišeče" radirke (ki itak niso bile dobre za radirat, samo barvaste so bile in lepo so dišale), pa "čigume" v dolgi verigi, take barvaste kroglice so bile, hitro so postali trdi in brez okusa, toda pomenili so nam več kot vsi domači krofi od stare mame, pa tiste plastične ure, ki si jih dobil kot darilo v pralnem prašku,. kako smo jih pazili in ponosno razkazovali, pa pločevinka Pepsija in deodoranti Impulse ... (zdaj manjka samo še: o, moja mlada letaaaaa

No, mislim, da je vzrok za nakupe (tudi zelo vsakdanjih stvari) v Avstriji pri ŠTajercih prav ta: bogastvo izbire, ki je pri nas ni bilo, pa bleščeče trgovine, polne, prepolne (nikoli ni zmanjkalo kave ali olja kot pri nas), pa tisti občutek, da je "tam čez mejo vse boljše in bolj okusno". Vsaj moj otroški spomin je tak Aja, pa riža ni bilo potrebno "prebirati" (čistiti), ker v njem ni bilo kamenčkov, kot v našem domačem ohridskem rižu - to mi je še posebej ostalo v spominu s počitnic pri stari mami, kjer sem nergala, da me ima za Pepelko, ko moram kar naprej prebirati riž

Ona pa je rekla, da je mene za to delo izbrala zato, ker "imam edina v hiši fine delikatne prstke" Pa še plastično vedro si dobil ob nakupu petih kg škatel riža naenkrat, kar je bilo za našo staro mamo, ki je že težko prenašala težka, pocinkana vedra, sploh pomembno.
Kako smo bili takrat srečni zaradi kupa cenene plastike, prav hecno .... zdaj pa se ob vsem obilju na trgovskih policah in v domačih shrambah toliko zmrdujemo in "jamramo".

 

No, sem že čisto zašla z osnovne teme, upam, da avtorica ne bo preveč jezna Ja, tole bi bilo že za posebno temo v stilu knjige Slavenke Drakulić: "Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali"

 

Recept za pecivo od Dolenc52 izgleda zanimivo, ga bom takoj zapisala in preskusila, ko pridem do bučnega olja.

Mojca

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

4. jan 2012 22:55

Mojčika, škoda ker med tvojimi povabljenci ni takih kot sem jaz,ki jim sploh ni do torte. Mislim pa, da je takih čudakov bolj malo. Jaz bi bila veliko bolj zadovoljna s porcijo vampov, lahko tudi brez svečke. No, brez zamere, moj namen je bil, da se malo sprostiš.

mejačka

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

5. jan 2012 13:12

Zdaj me pa že pošteno zanima, kako je mojcizali uspela torta. Poročaj, prosim

JJ

mojcazala  

član od: 6.1.2011

sporočila: 112

5. jan 2012 15:30

ewo me ;) torto sem predala kakšne pol urce nazaj...uspela je več kot odlično. prvi komentar ko jo je vidla: wau!a tolk velika je?!! :) ja se pravi da je nebo zmanjkalo. in če je ona zadovoljna, sem potem tudi jaz :)

hvala še enkrat za vašo pomoč! :)

 

mojca

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

5. jan 2012 16:09

Lepo, da ti je uspelo. Kaj pa kakšna slikca? Kakšne kreme si pa uporabila?

JJ

dolenc52  

član od: 2.1.2012

sporočila: 72

5. jan 2012 18:32

Tudi jaz sem vesela ,da ti je torta velikanka uspela. Včasih se nam zdi kaj nemogoče, potem pa vse rešimo uspešno.Super si . Eno sliko si pa zaslužmo. dolenc52

mojcazala  

član od: 6.1.2011

sporočila: 112

8. jan 2012 11:51

še eno vprašanje imam za vas...ali je mogoče katera že delala pariško kremo tako, da je dala recimo pol jedilne čokolade, pol pa navadne mlečne milke? jaz sem jo delala vedno samo z milko ali pa samo z jedilno čokolado in me skrbi da mi mogoče nebi ratala...hvala za odgovore že vnaprej :)

aja pa še odgovori na prejšnja vprašanja: naredila sem borovničevo kremo z mascarponejem, zgoraj pa bananino(tako kot si je zaželela). slikala pa nisem ker sem jo pozabila...se je vse tako hitro odvijalo... ;)

mojcazala

mojcazala  

član od: 6.1.2011

sporočila: 112

11. jan 2012 11:15

no kremo sem probala narest tko k sm napislala-po pol vsake...in je uspela odličnooo... :)

mojcazala

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti