Zdrava prehrana

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

9. dec 2011 16:20

limnol je napisal/a:

..... sploh glede na to, da se že sam deklariraš za drugačnega od poprečnih Slovencev (pa le zakaj to o sebi misli večina Slovencev?)....

Sonja

 (nadomestilo po elaphusovo za smeška, ki se valja po tleh)

 

Ostalo pa tudi podpišem.

 

Je pa hec s to nebolno hrano. Zaradi zdravstvenih težav in po nasvetu lečečega zdravnika, je bila pred dvema desetletjema enemu članu domače bande predpisana stroga dieta, ki je vsebovala med drugim le polnozrnate moke in riž. Po izboljšanju sem kupila belo pašto in bel riž, pa nam je bilo brezokusno. Enako je bilo z rjavim sladkorjem (ki tako ali tako ni  bolj ali manj zdrav od belega). Okus se nam je tako spremenil, da še vedno na veliko uporabljamo polnozrnate surovine, le domače testenine, pogače in slaščice kdaj pa kdaj naredim z belo moko.

 

lp

mzm

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. dec 2011 16:32

Limnol, saj dobro veva, kako pridemo do povpračja, aneda? Sploh ni nujno, da je pri tem kdo od udeležencev povprečen.  Zase vem, da zagotovo nisem povprečen Slovenec, že zaradi spola ne.

Glede prevoza: Terman, ja, limnol pravi, da najdeš službo 30 km stran, no, lahko jo tudi samo 10, pa si doma tam, kjer sploh ni javnega prevoza, vsaj 10 km stran od tvojega doma ne...... In potem imaš od tam še 20 ali 30 ali 60 km do službe, recimo. Vsak dan. Da o otrocih, ki jih je treba v vrtec ali šolo spraviti, pa domov tudi, ne govorim.

Glede strupenosti hrane. Gledam malo širše kot le hrano za človeka. Saj nismo edini, mi, pripadniki vrste H. s., ki jemo hrano iz naravnih virov. In, ja, jasno, da maline, ko so zrele, nimajo strupov (no, recimo, da jih nimajo, ni nujno čisto res), saj je sladkoba in rdečina pravzaprav EPP za raznašalce plodov (in s tem semen). Zeleni paradižniki (v naravi) so strupeni, stročji fižol je tudi, pa, pa, pa.......ne nujno v vsaki, še tako majhni količini, preračunani na enoto mase jedca, seveda. Sorte, ki jih je človek selekcioniral za lastno rabo, so seveda skozi izbiro šle v smer čimmanjše vsebnosti neželenih snovi, čimvečje vsebnosti hranilnih snovi (za človeka, jasno, torej povsem egoistično gledanje). Prav nobena od teh rastlinskih sort, kulturne jim rečemo, ni sposobna preživeti v naravi, ker, proprosto, ni konkurenčna tistim, katerih evolucijska pot se ni spotaknila ob človeka. Jasno pa je seveda tudi, da se vedno najdejo vrste živali med jedci rastlin, ki so se skozi evolucijsko zgodovino prilagodili (in s tem specializirali) na katero od zelo strupenih rastlin za (skoraj) vse ostale, saj so si tako zagotovili hrano, ki je ni treba deliti (oz. se boriti zanjo) s konkurenco. Da o tem, kako so, recimo, ene vrste gob na nekaterih področjih strupene, drugje pa ne.

Novodobni guruji in njih podaniki poskušanja in konzumiranja (skoraj) prav čisto vsake rastline, ki raste v naravi, pogosto nimajo pojma ali ga imajo vsaj veliko premalo, da bi se zavedali, katere in v kakšnih količinah nevarne, strupene,....snovi vnašajo v sebe. Je pač iz narave, torej je zdravo, varno, IN, in kar je še takih reči. Japajade, bi rekla ena.

Veš, zakaj je izvorna tatarska ajda tako grenka, ta, ki jo zdaj spet uvajajo na naša polja zanesenjaki, ki so se povezali s strokovnjaki najvišjega ranga, manj, navadna ajda pa sploh ne? Žiga Zois tega morda ni vedel, je pa vedel, zakaj je uvajal mešane posevke tatarske in navadne ajde, in zdaj spet dobiva posnemovalce. Ja, rutin je "krivec", pa še kakšna snov. In ni naključno tatarska ajda tista, ki daje pičel, a ključen, pridelek na največjih nadmorskih višinah na Himalaji. Čudno, da še ni dosegla slave in čaščenja one druge, iz Andov izvirajoče rastline. Saj ne, da mi je žal, ravno nasprotno.

Naj bo zaenkrat dovolj.

 

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. dec 2011 17:09

Terman je napisal/a:

 

BIO kocka 1: samo zelišča iz BIO pridelave

BIO kocka 2 in 3: sta obe v redu, le da kocka 3 tudi posoli jed.

Šteje tudi vrsti red surovin. Prej kot je sestavina napisana, več jo jed vsebuje 

 

Imaš pa prav. Jušna kocka je vedno packarija. Bolje je sam imeti vsa suha/sceža zelišča in svežo zelenjavo ter ustvarjati osnovo po navdihu. Če si prisluhneš, vedno zadaneš popoln okus 

 



Sporočilo je spremenil(a) Terman dne 09.dec 2011 01:35

 

izgleda, da ima Terman vse kocke doma, ker jih je tako lepo primerjal. 

 

Vanja

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

9. dec 2011 18:40

Seveda imam. Saj pravim, najprej neobremenjevanje s hrano, potem zdrava hrana. Ali je lahko še kaj bolj neobremenjujočega kot kocka .

 

@rimljanka: sedaj razumem, kaj si mislila in se strinjam s tabo. Tudi jaz mislim, da je večina naših kulturnih rastlin dovolj za normalnega človeka, vendar kaj ko moram poizkusit čisto vsako stvar, ki pride mimo  . To z divjimi rastlnami pa je pomojem le modna muha. Še nekaj naj se jih zastrupi, pri nabiranju čemaža, pa bo mir 

 

@limnol:

zakaj imajo težave, ravno guruji zdrave hrane? Tu je več vzrokov:

  • ker morajo jesti zdravo zaradi zdravstvenih težav, ki jih že tako ali tako imajo
  • ker so psihično bolni in potem mislijo, da se jim dogaja točno to, kar so nekje o nečemer prebrali. Jaz jim pravi gastrohipohondriki, vendar sem prepričan, da obstaja pravi izraz za to motnjo
  • ker enostavno poslušajo svoje telo, za razliko od povprečnega človeka. Lep primer navadnega človeka je moj oče, ki vsakič, ko poje kos sira, tako riga in prdi, da se trese cela hiša. Pa tega niti ne opazi, dokler mu ne poveš  .

Zagotovo pa je še kakšen razlog.

 

Oprosti za tako burno reakcijo. Dala si mi občutek, ko da mi hočeš reči, da kljub moji pažnji za okolje, ne trudim dovolj. Nikjer tudi ne trdim, da bi se morali vsi odpovedati avtu, pravim le da je meni to zaenkrat uspelo. Je pa res, da totalno p*p***im, ko opazujem promet in opazim: zgolj šofer v avtu,  zgolj šofer v avtu,  zgolj šofer v avtu,  zgolj šofer v avtu,  zgolj šofer v avtu, ... To je problem prometa, vendar je to debata za drugo temo 

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. dec 2011 20:08

Ubogi poprečni človek! Pa kaj je naredil, da nihče z njim noče imeti opravka? Še sreča, da igra naključij evolucije tu pa tam tudi poprečnežem dopusti sproducirati ne-poprečnega otroka.

Čisto resno, Terman: oprosti, če je zvenelo, kot da ti hočem dopovedati, da se ne trudiš dovolj, ker tega nikakor nisem hotela reči (pa tudi nisem, sem šla še enkrat brat). Vsak trud cenim, lepo in prav je, da se trudiš. Glede ostalega bom pa raje rekla bolj burno, tako direkt: hotela sem ti reči, da je s polno r**** lahko s*** (upam, da sem prav preštela zvezdice). Spoštujem trud, ne pa p******* na ljudi, v katerih koži še nikoli nisi bil. Saj ne, da se ne strinjam s tabo glede prometa. V precejšnjim meri se, v celoti pa ne. Isto velja tudi za tvoja razmišljanja o hrani, kjer sploh ne gre zato, da bi imel kdo bolj prav od drugega, ker gre pač za osebne pogled in razmišljanja vsakega posameznika.

Mi je pa zelo všeč tista, ki je pred časom krožila po Facebooku: "You are not stuck in traffic. You are traffic."  Mogoče bi se pa od tu naprej dalo kaj narediti.

Lep večer,

Sonja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

10. dec 2011 10:00

Ja kaj je pa narobe s tem, da se posluzuje kolesa namesto avta? Zdaj je kriv clovek se za to? 

Terman d est si napisal o tem zakaj se zdi da imajo vec zdr Tezav. Tako kot je neke bolezni vec v drzavi z boljso diagnostiko ali pa presejalnimi testi...

www.mojalbum.com/naredilaana

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

10. dec 2011 14:16

Slovenci smo en hecen narod.Poglejte, koliko rekordov v različnih športih imamo, pa nas je komaj za eno pošteno mesto.Jaz sem včasih rekla München.Pa nas je zdaj manj...V glavnem nikoli nismo zadovoljni s sabo, vedno bi radi več.Domnevam, da je to zaradi naravne danosti:

imamo vse-gore, ravnino, morje,...Imamo še sorazmerno neokrnjeno naravo, kolikor nam je ne packajo multinacionalke.Imamo pridne ljudi, ki znajo delati na majhnih zaplatah ravne zemlje čudeže.Tu je naša prednost pred velikimi mesti in državami, če jo bomo le znali prav obrniti.

Ponosna sem na svoj vrt, na njem pridelam zelenjavo za našo družino, pa še viške imamo, ko je sezona.Spomladi so naša glavna zelenjava šparglji in regrad, pa kak motovilc ali radič z vrta.Sedaj kislo zelje...

Pa nas, kot vse, večkrat pritegne kaj lepega v trgovini ali tržnici.Trudim se, da kupim Slovensko, ker še vedno najbolj zaupam našim pridelovalcem.Če je nekaj prišlo iz Argentine...me ne zanima.

Problem je, da ima vedno več stvari nalepko:proizvedeno v EU.

Problem bo, če bodo multinacionalke kdaj res dosegle, da svojih proizvodov ne bomo smeli gojiti, kaj šele prodajati...pa bomo prisiljeni jesti to, kar bo na razpolago.

Zato potrebujemo Jožeta Majesa, Sanjo Lončar...pa branjevko na tržnici, ki nam bo poleg zelenjave dala še recept, kako jo najboljše pripraviti.Potrebujemo Kulinariko, ki zbira naše recepte, da nam pomaga ustvarjati kuharske mojstrovine.Potrebujemo bloge, da se kaj pomenimo med sabo, čeprav se ne poznamo.

Terman, lepo, da se trudiš nekaj narediti za sebe.Upam, da bo v kratkem na voljo kako prevozno sredstvo, ki bo manj obremenjevalo okolje kot avtomobil (upam stavit, da ga bo izumil kak Slovenc ali drug predstavnik malega naroda-mi se moramo vedno dokazovat).

Upam, da bo globalizacija prinesla še kaj drugega, kot globalno potrošništvo.Upanje umre zadnje, pravi pregovor.

 

 

jovita

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

10. dec 2011 15:40

Jovita Zelo lepo napisano

JJ

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

10. dec 2011 16:47

jovita je napisal/a:

Slovenci smo en hecen narod.Poglejte, koliko rekordov v različnih športih imamo, pa nas je komaj za eno pošteno mesto.Jaz sem včasih rekla München.Pa nas je zdaj manj...V glavnem nikoli nismo zadovoljni s sabo, vedno bi radi več.Domnevam, da je to zaradi naravne danosti:

imamo vse-gore, ravnino, morje,...Imamo še sorazmerno neokrnjeno naravo, kolikor nam je ne packajo multinacionalke.Imamo pridne ljudi, ki znajo delati na majhnih zaplatah ravne zemlje čudeže.Tu je naša prednost pred velikimi mesti in državami, če jo bomo le znali prav obrniti.

Ponosna sem na svoj vrt, na njem pridelam zelenjavo za našo družino, pa še viške imamo, ko je sezona.Spomladi so naša glavna zelenjava šparglji in regrad, pa kak motovilc ali radič z vrta.Sedaj kislo zelje...

Pa nas, kot vse, večkrat pritegne kaj lepega v trgovini ali tržnici.Trudim se, da kupim Slovensko, ker še vedno najbolj zaupam našim pridelovalcem.Če je nekaj prišlo iz Argentine...me ne zanima.

Problem je, da ima vedno več stvari nalepko:proizvedeno v EU.

Problem bo, če bodo multinacionalke kdaj res dosegle, da svojih proizvodov ne bomo smeli gojiti, kaj šele prodajati...pa bomo prisiljeni jesti to, kar bo na razpolago.

Zato potrebujemo Jožeta Majesa, Sanjo Lončar...pa branjevko na tržnici, ki nam bo poleg zelenjave dala še recept, kako jo najboljše pripraviti.Potrebujemo Kulinariko, ki zbira naše recepte, da nam pomaga ustvarjati kuharske mojstrovine.Potrebujemo bloge, da se kaj pomenimo med sabo, čeprav se ne poznamo.

Terman, lepo, da se trudiš nekaj narediti za sebe.Upam, da bo v kratkem na voljo kako prevozno sredstvo, ki bo manj obremenjevalo okolje kot avtomobil (upam stavit, da ga bo izumil kak Slovenc ali drug predstavnik malega naroda-mi se moramo vedno dokazovat).

Upam, da bo globalizacija prinesla še kaj drugega, kot globalno potrošništvo.Upanje umre zadnje, pravi pregovor.


jovita

 

V ZDA jim je to posrdeno že delno uspelo. Imajo namreč s patenti zaščitene GSO (predvsem soja in koruza). Te rastline se z vetrom razširijo do sosednje ne-multinacionalka farme. Korporacija pošilja inšpektorje naokoli in če na tvoji njivi najde "njihovo" rastlino, te toži in tudi zmaga, ali pa te vsaj zbankrotira.

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

10. dec 2011 17:56

Zastrašujočo temo si odprl.Te iste korporacije rušijo deževni gozd in sadijo inkriminirano sojo.Potem pa to isto sojo predelajo v tofu in sojino mleko in...in reklamirajo kot zdravo hrano...

Zato sem tako ponosna na svoj vrt in na našo žepno deželico.Čuvajmo jo, vsi skupaj.In ne prodajajmo je za vsako ceno...ni čas za prodajo.

Gremo rajši kuhat...kaj dobrega, slovenskega.V tem času so bile koline, kislo zelje in bujta repa, ajdovi žganci z ocvirki,...pa jabolčni zavitek ne sme manjkat.In na sprehod v naravo.

 

 

jovita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti