Katera posoda

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

tema odprta - 22. nov 2011 5:32 | ogledi: 15.944 | odgovori: 32

Oj!

 

Ker ste tukaj izkušeni kuharji in kuharice ,sprašujem kar tukaj.

Počasi se bo treba odločiti za kuhalno ploščo,bi bila električna,zdaj pa kakšne vrste?Indukcijska,kombinirana,2+2?

In predvsem kakšno posodo naj uporabljam,da se mi ne bo prijemalo in zažgalo na dnu posode.Zdaj imam samo električno in se mi vse takoj prime in spodaj zažge.Imam pa emajlirane posode.Problema ni edino s posodami iz tefala.

 

hvala lepa za pomoč,nasvete

 

mateja

 

nejcanja

neznan uporabnik

22. nov 2011 7:56

Oj,

če že misliš kupit pol kupi vse na indukcijo. Celo ploščo. Ker se ti ne splača met pola-pola. Ono kaj bi šlo na elektriko (kot klasična plata) boš imela pol dvojno. Ker boš itak morala kupiti indukcijske posode, če boš imela drugo polovico na indukcijo. Jaz sem se tega branil kot Drakula česna. Ko pa enkrat pogruntaš sistem pa gre. Posoda sicer je draga, se pa dobi tudi cenejša. Ki je popolnoma okej. Če pa imaš možnost že, bi ti jaz svetoval klasiko. In sicer plin+elektriko.  V eni od sosednjih tem je bilo govora o tem. Tudi na klasičnem emajlu od posode se ti ne bo prijemalo, če dodaš malo vode. Samo nikakor v vrelo olje. Najprej podušiš, umakneš in podliješ. Ter ponovno na ogenj. Kaj pa vem, odvisno od velikosti posode, ponavadi je to pol deci do deci vode, ko se začne prijemat. V teflonsko-indukcijski se sicer manj prijema, samo tudi moraš zaliti in brez maščobe ma vse skup dober, samo malo nenavaden okus. Jaz sem menjal doma. Ampak sem po nasvetih vzel klasiko plin+elektrika. In malo boljšo pečico. Če veliko pečeš je to okej, drugač pa za občasno čista potrata. Jaz sem se tako zeznil, ker ne pečem veliko. Če pečeš kruh in to je pa vredno investirati v malo dražjo pečico. Ma naše Gorenje kr okej zadeve. Če boš pa tudi v pečico dajala kastrole, obvezno kupi one, ki imajo čisto kromirane ali karkoli že ročaje. Brez kake plastike.

zlatiribonmb

neznan uporabnik

22. nov 2011 8:03

Aja, pozabil prej. Najboljše so pečice na plin. Vsaj meni. Tam imam jaz občutek, da lahko nadzorujem pečico. Pri električni pa redko. Imam eno in drugo, samo na različnih lokacijah. In plinska je meni osebno zakon.

zlatiribonmb

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. nov 2011 8:46

Tega, da se prijema in zažge res prav vse, sicer ravno ne verjamem, imeli smo pa že vse, plinski štedilnik, nato komibnacijo 2x plin plus 2x steklokeramika, pa kombinacijo indukcije in običajne steklokeramike, zdaj pa samo 4x indukcijo (eni smo se pač malo več selili, pa se še vedno).

Si pa malce nerazumljivo napisala, izpade skoraj, da si do sedaj imela električno posodo, verjetno je mišljena električna kuhalna plošča. Pri teh res ne moreš takoj regulirati moči, za to je pa indukcija super in takoj ko se ti zazdi, da se hoče kaj zažgati, enostavno zadevo zmanjšaš ali ugasneš.

In pa Tefal je znamka, si tudi mislila na teflon.

Posodo imam pa čisto običajno, od emajlirane klasike do teflona... Še kaka litoželezna se vmes najde, pač pogledaš, da so primerne za indukcijo.

Predvsem imaš pa malo morje tem o posodi na forumu že odprtih.

Loni Makaroni

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

22. nov 2011 8:48

Ja,mislila sem  steklokramična električna plošča+2 plin(to imam sedaj).Ker se pa plina zelo bojim,pa v hiški plina ne bo.Bo samo steklokeramična plošča. Sem pa ravno včeraj'klela',ko sem kuhala mlečni riž,pa se mi je prijelo kljub  temu,da sem stala zraven in mešala.Da ne pomislim,če bi kuhala kremo za kremšnite....

A potem je najboljše vse indukcija?

 

lp in hvala

 

mateja

nejcanja

neznan uporabnik

22. nov 2011 8:59

Ja, če že pol raje vse na indukcijo. Pa plina se ne rabiš bat. Saj je malo grozljivo, nič pa tako strašnega. Zaj čista steklo-keramika je tud okej. Samo, če res misliš menjat potem vzami celo indukcijsko ploščo. Že zaradi posode. Ja tud na indukciji bo treba pri kuhanju mlečnega riža stat poleg in mešat. To ti pa ne bo ušlo.

 

Jaz osebno bi, če bi še enkrat menjal vzel vse na plin. Saj mene je tud malo strah. Samo se lažje regulira. Jaz plinarno vsako leto pokličem in mi pridejo vse prekontrolirat. Nič ne rabiš plačat. Če le imaš možnost bi jaz vzel na tvojem mestu plin.

zlatiribonmb

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. nov 2011 9:17

"Da ne pomislim,če bi kuhala kremo za kremšnite...."

No, jaz na steklokeramiki kuham tudi kremo za kremšnite, pa nič ne brizga iz posode - saj gre tudi tam uravnavat

jakost, samo pravi čas - kot povsod, tudi na plinu in inudkciji - moraš nastavit pravo temperaturo.


Sicer sem pred leti tudi jaz plin odstranila iz kuhinje, sem se potem hitro navadila na steklokeramiko, naslednja investicija bo pa indukcija.



mamamia

neznan uporabnik

22. nov 2011 9:31

Jao, sem jaz enkrat celo štalo naredil s to kremo. Jaz itak skoz delam štalo. Samo to je pa bla res štala. Seveda nisem stal poleg in mešal. Ko je to začelo bljng, cvrč in blong okol špricat. Groza. To je vse letelo na ploščice, po štedilniku in kr bljonk ,grccc je delalo. Preden sem pogrunat da bi moral umaknit je vse otišlo u svemir. Da ne povem, da se je vse skupaj prismodilo. To ma tak enkraten vonj potem. Sem celo kastrolo zabrisal v smeti. Od takrat grem na ziher in raje kupim ono v prahu. Zadnjič pa sem tudi skor palačo zažgal. O tem kdaj drugič. Hvala bogu da sem plešast, drugač bi se mi še frizura skurila

zlatiribonmb

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

22. nov 2011 13:53

Par let nazaj sem po branju  izkušenj s Kulinaričnega foruma kupila indukcijsko ploščo - vse 4. In ni mi žal. Žal mi je samo za eno posodo za kuhanje na pari, ki je več nisem mogla uporabljati, podobne za indukcijo se pa ne dobi. Za privajanje na ta način kuhanja sem rabila par dni. Nakupila sem nekaj nove posode, a je moja izkušnja taka, da se najbolje obnese črna EMO posoda, tako da en drag komplet samuje v ozadju omare. Kar bom dokupila, bo imelo keramično prevleko.

Sicer je pa regulacija enako hitra kot pri plinu, kuhanje je sploh hitrejše, in kar je najpomembnejše - odkar nimam plina, se kuhinjski elementi manj mažejo, prej sem gotova s čiščenjem. Priporočam. Sicer se pa za tiste, ki želijo kuhat na ognju, dobi že tudi kombinacija plin:indukcija. Seveda pa plin sčasoma poškoduje posodo za indukcijo.

Mešat je pa seveda vseeno treba.

Lisa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. nov 2011 14:17

Lisa, kakšno posodo za kuhanje na pari imaš v mislih, da ne gre na indukcijo? Sama imam namreč v kompletu loncev, ki je tudi za indukcijo primerni, dodatno posodo, ki paše v eno od običajnih, z luknjičstim dnom in se lahko marsikaj skuha na pari. Pa še drago ni bilo vse skupaj.

 

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. nov 2011 14:35

Kuhala sem na vseh možnih ploščah, od plinske do električne, SK in indukcijske in pri nobeni nisem ničesar (redno) zažgala. Če sem že kaj zapalila, je bila krivda samo moja.

Če bi danes kupovala, bi bila samo indukcijska in čisto nič drugega.

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti