Dedovanje

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

14. okt 2011 18:43

mislim da je tu finta z dednimi redi, ampak nisem sigurna.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. okt 2011 19:39

neika je napisal/a:

frina, tvoj zadnji odstavek mi ne da miru. Kjerkoli sem brala tu na netu, na različnih spletnih straneh, zakoniti dediči, če je oporoka, postanejo pač nujni, in jim torej pripada nujni delež.

 

a sploh obstaja kak način, da sta mož in žena izključna prejemnika premoženja po smrti katerega od njiju, brez teh deležev?

 

neika

 

Zakoniti dedič je tisti, ki deduje po zakonu, oporčni dedič pa tisti, ki deduje po oporoki.

Zakoniti dediči so lahko tudi nujni dediči, vsi zakoniti dediči NISO NUJNI DEDIČI. 

Starši, bratje in sestre, nečaki NISO NUJNI DEDIČI, razen v redkih izjemah, ki pa  jih ne omenjam. So pa zakoniti dediči, če ni oporoke.

Pravzapraj je dobro, da je toliko vprašanj, da se ve, zakaj so odvetniki bogati. Ker je delo zahtevno in ker večina ne predvideva, da bodo umrli, pa požrešnost.

Rebecca ima prav, vendar so nujni dediči v Zakonu o dedovanju navedeni, da ni dvoma.

F r i n a

neika  

član od: 11.10.2004

sporočila: 169

14. okt 2011 19:44

frina, a veš, da si mi polepšala tele mrzle dni...

 

upam, da res ne morim s tako konkretnimi vprašanji, ampak res je dobro povprašat, kako formulirat oporoko.

 

sicer so tu še druga vprašanja, ampak o tem bom naslednjič....

 

 

neika

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. okt 2011 10:07

Lastnoročne oporek ne TIPKAMO, ampak mora biti napisana NA ROKO, v celoti, zato se imenuje LASTNOROČNA.

Primoer : " Jaz, Popndkel Micka po svoji msrzi zapuščam vse svojemu možu Mihu Popendeklu. " Kraj in OBVEZNO DATUM, če je več oporok.  LASTNOROČNI PODPIS

 

To je nakrajša oproka, s katero se je mogoče izogniti tliko težavam in stroškom.

Zakoniti dediči lahko v PRAVDI, kar pomeni, da morajo TOŽITI, izpodbijajo oporoko. Ker zahtevajo NUJNI DELEŽ, če so do njega upravičeni. Ker je bil oporočitelj neprištvene ( TEŽKO DOKAZATI), ker rokopis in podpis nista od oporočitelja ( so tudi ponerajene oporke), ker opročitelj ni izrazil svoje volje ( je bil pijan, drogiran, prisiljen), ker si že izmislijo kaj.

Oporoka, ki ni sklenjena tako kot je predpisano, pa ni VELJAVNA in je sodišče ne prizna. Taka je recimo oporoka, ki je naptikana in lastnoročno podpisana, vendar brez dveh prič.

KAko priče podpišejo:  Na listu oporke in ne posebej

Izjava: Jaz , Teglc Jaka potrjujem, da je Popndeklc Micka pred menoj podpisala to listino in izjavila, da je to njena oporoka. Priči MORATA BITI DVE.

 

Če je priča samo ena, oporoka s pričami ne velja. Če je priča nekdo, ki bi bil lahko dedič, zakoniti ali oporčni, ali njejova bližnja oseba, priča ne more biti, oporoka ne velja.

Ali mora priča vedeti, kaj je v OPOROKI.

Ne. Prila podpiše izjavo, da je pred njo podpisal in izjavil, da je to njegova oporka. Svetujem, da se Oporoka napiše na eno stran, na drugi stran ISTEGA LISTA pa izjava prič, podpisi in naslovi prič. Kaj pa je treba vedeti sosedom, kaj piše. Verjetno je jasno, da priča ne more biti nekdo, ki je mladoleten in ki ne more sklepati pogodb.

Svetujem, da se oporoka fotokopira in se na fotokopijo napiše, kdo jo hrani. Da se ne hrani tako, da je nihče ne najde, da se ne založi in da v zmedi ob smrti kdo oporke ne sune.

Če se kdo izključuje iz dedovanja, mora biti to napisano v oporoki,..

 

F r i n a

neika  

član od: 11.10.2004

sporočila: 169

16. okt 2011 14:41

frina, le kaj bi brez tebe!

 

na kratko torej - dovolj je lastnoročno s svojo pisavo,ne potrebuje se prič. Papir se fotokopira in nanj napiše, kje se hrani oporoka.

izključevanje iz dedovanja  pa verjetno ne gre tako "poceni", glede na to, da mora biti za to dobra osnova za izključitev, a ne? Kar tako si ne moreš izmislit, da bi nujnega dediča izključil?

neika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. okt 2011 17:32

ne, neika,

ne moreš kar tako nujnega dediča izključiti iz oporoke, samo zato, ker se ti tako zdi, razen, če se ta nesojeni nujni dedič s tem strinja. Sicer moraš dokazati, recimo, da je pokojniku namerno škodoval ali mu stregel po življenju, kot namerno škodovanje pa ne moreš prezentirati dejstva, da je pač njegov brat, ki mu ti in tvoj sin nista bila najbolj všeč. Saj razumem, da hočeš najboljše zase in za svojega sina, ampak vseeno ne pusti, da te v tej vnemi zanese predaleč.

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. okt 2011 20:18

limnol je napisal/a:

ne, neika,

ne moreš kar tako nujnega dediča izključiti iz oporoke, samo zato, ker se ti tako zdi, razen, če se ta nesojeni nujni dedič s tem strinja. Sicer moraš dokazati, recimo, da je pokojniku namerno škodoval ali mu stregel po življenju, kot namerno škodovanje pa ne moreš prezentirati dejstva, da je pač njegov brat, ki mu ti in tvoj sin nista bila najbolj všeč. Saj razumem, da hočeš najboljše zase in za svojega sina, ampak vseeno ne pusti, da te v tej vnemi zanese predaleč.



Sonja

 

Nujnega dediča VEDNO lahko izključišp iz oporoke, vendar ima možnost tožbe za nujni delež. Razlika je bistvena.

Bratje in sestre NISO NUJNI DEDIČI in torej tudi NEČAKI in NEČAKINJE ne in nimajo pravice tožiti za nujni delež, ki jim ne pripada. Nikomur ni treba pojasnjevati, zakaj nekemu sorodniku, ki bi dobil premoženje po zakonu, torej če ne bi bilo oporoke, zakaj je to storil.

In če Neikin mož vse prepusti Neiki in se bo njegov brat za dediščino obrisal pod nosom, to ni nobena vnema, to je prav. Ali je brat dolžan skrbeti za brata- ni. Ali je žena dolžna skrbeti za moža- da. Ali je pastorek dolžna skrbeti za očima, če je ta skrbel zanj- da, vendar ne deduje.

V ZAkonu o dedovanju pa sta dve kategorije izročitve in  sicer dedna nevrednost in razdedidenjenje, kar sta dva različna pojma. Sonja, če bratu ni zapustnik namenil ničesar, to ne pomeni razdedinjenja.

Nujni dediči so napisani v ZAkono o dedovanju. Mogoče bi kdo kaj tam prebral.

http://www.mp.gov.si/fileadmin/mp.gov.si/pageuploa

F r i n a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. okt 2011 20:45

Neika v zadnjem stavku sprašuje za nujnega dediča. In da te ne bi svojega deleža iztožil, mora imeti res veliko masla na glavi. Da bratje niso nujni dediči, vemo. Vse ostale kolobocije pa - bog pomagaj, ampak to res spada k odvetniku. Ker osebna mnenja in morala so eno, zakoni in predpisi pa velikokrat drugo, zato tukaj tako ali tako ne bomo daleč prišli.

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. okt 2011 22:35

Limnol, navedba Neike, da gre za nujnega dediča,  je napačna. Ona ves čas psrašuje, kako izključiti tiste sorodnike moža, ki pa niso nujni dediči.

Poleg tega je potrebno vedeti, da je obisk pri odvetniku drag. Običajno ljudje, ki verjamejo v pravičnost in poštenost pridejo k odvetniku, ko dedovanja že poteka. In nehajte  sanjati, da odvetnik svetuje brezplačno in da mu ni v interesu zaslužiti, zato pogosto megli.

Nekaj stvari pa lahko naredimo sami. To je oporoka in se zannimamo, kako se bo naše premoženje delilo, ali pa ugotovimo, ali imamo kakšne možnosti dedovanju. Za osnovni informacijo je dovolj zakon.

Res pa je, da je ta  tema dokaz, da je očitno težko razumeti, da so stvari res preproste.

Nekaterih tema ne zanima, ker se njim ne more zgoditi ničesar neprijetnega, drugi ne verajamej napisanemu, najbolj zanimivi pa so tisti, ki obsojajo že samo misel, kako izključiti kakega zakonitega dediča.

Lastnik lahko prosto razpolaga s svojim premoženjem in ima pravico razmišljati tudi o tem, da koga prikrajpa za nujni delež. Le motivi so različni.

 

F r i n a

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

17. okt 2011 23:29

Frina, odlični nasveti.

Mene pa zanima kako je z oporoko, ko nisi poročen, izvenzakonska skupnost?

Hvala.

 

lp, pinka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti