Lepo prosim za eno pojasnilo, pa kemiki naj se mi ne smejijo preveč.
Zgodba je naslednja: imela sem čudovit rumen prt, z modrim in rdečim vezenjem, star več kot 10 let (smo ga iz Mehike privlekli). S pranjem je sončna rumena barva nekoliko zbledela, rdečain modra tudi, ampak prt smo imeli kljub temu radi na mizi ... No, pa sem ga pred nekaj dnevi zaprala z nečim plavim, na sredini je bila ena ogormna modra "fleha"- kos nečesa modrega se je očitno "ugnezdil" v prtu - , preostali del prta je bil še vedno bledo rumen.
No, ker slabše ne more biti, sem si mislila, bom prt še enkrat oprala. Učinek je bil enak nuli, torej še vedno ogromni plavi "flek" in ostalo bledo rumeno.
No, bom pa prt polila z malo varikine po tisti modri "flehi", da vidim, kaj bo. Če bo zbledelo, bom celega namočila v varikino, pa bomo imeli bledo kremast prt ali pač nekaj že. Ali pa bo romal med krpe, šmrc.
No, ko sem zlila varikino na modri madež, je modra barva v trenutku izginila in površina, kjer se je vpila varikina, je v trenutku postala rumena. In to veliko bolj živo rumena od celega prta. Potem sem v škaf nalila vodo in precej varikine, in glej ga, zlomka, prt je postal živor umen. Ne sicer, kot je bil pred desetimi leti, a je bil po tem namakanju veliko bolj živo rumene barve od tiste bledolične spranosti prej.
Ko sem tole pripovedovala prijateljici, mi je rekla, da ona tudi uporabi varikino, če kakšno majico (pa ne belo) zapere ali se mpojavi madež od druge barve, in ta potem izgine. Celotno oblačilo je potem sicer bolj blede barve, ampak za doma še uporabno.
Doslej sem mislila, in tudi uporabljala, varikino zgolj v primeru, če sem zaprala kaj belega. No, nedavno sem na bombažni majici polila varikino samo po manjšem madežu, pa je majico razžrla in je nastala luknja.
Ampak to, da varikina pobere modro barvo z rumene, rumena pa posatne bolj živa, kot je bila prej, to mi pa res ni jasno.
Ima še kdo take izkušnje? V čem je štos?
mamamia
mamamia