Pokvarjeni shranki-pomoč

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

24. avg 2011 22:18

Res je, Rimljanka in Archi, pa še deformirajo se pri odvijanju in privijanju.

Čeprav se spomnim iz mladosti, da smo gumijasta tesnila leta in leta prekuhavali, pa niso sprhnela in so dobro tesnila kljub temu, da so bila leta dosti daljša in dosti bolj daleč narazen kot so dandanes.

Pokrovi pa kar kličejo po reciklaži (ki je na nek način tudi povezana s kulinariko). Iz preluknjanih sestavimo mobile, dodamo še ključe, za katere smo v tekočem letu pozabili kaj odpirajo, in jih postavimo na zelenjavni vrt, oziroma tja, kjer srake, kavke, galebi in ostali veliki ptiči niso dobrodošli.

Prav neverjetno je, kako tanka ušesa imajo najhujše pernate kričavke, medtem ko malih ptičkov pevcev pa mačk zvončkljanje sploh ne moti.

 

nola

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. avg 2011 6:20

Od rabljenih pokrovčkov uporabim samo tiste od Etinih kozarcev, ker se dajo originalno lepo odpreti. Vedno pa vse pokrovčke, tudi nove,  pred uporabo prelijem s kropom in sproti vroče jemljem iz njega, ko zapiram domače kozarce. Ker so vroči pokrovčki malo razširjeni, bolje primejo. Tudi v vse kozarce tik pred uporabo nalijem krop.   Pri doma vloženih kozarcih pa pokrovčki tako močno primejo, da brez odpirača skoraj ne gre.  Ko so ohlajeni potrkam po pokrovčkih, da ugotovim, če je kateri ohlapen (ima bolj votel zvok) in te ponovno pasteriziram ali hitro porabim. Po mojih izkušnjah je najmanj problemov takrat, ko polnim vroče shranke,  kadar pa nalagam hladne in jih naknadno pasteriziram, ob zaključki pasterizacije (pred ohlajevanjem) vsakega ponovno zategnem.

Rdeče pese sem doslej v vseh letih vkuhala nekaj sto kozarcev in vsaj od tistih, ki sem jih obdržala doma, se ni pokvaril niti eden. Najbrž so zdržali tudi tisti, ki sem jih vkuhavala za druge, vsaj pritožil se ni nihče in še vedno me ponovno prosijo za pomoč.

Gre pa takole: 

10 l kuhane pese – nareži 

20 dag sladkorja 

½ litra vode 

1 l vinskega kisa

sol – 2 rezani jedilni žlici 

sladkor, vodo vinski kis zmešaj, prevri (5 minut), dodaj peso, dosoli po okusu, še enkrat prevri, vroče nalij v kozarčke in takoj zapri z alu pokrovčki. Za 24 ur zavij v toplo odejo. Hrani v temnem in hladnem prostoru. Shranek preverjeno zdrži 2 leti, kasneje pa počasi zgublja na okusu.

Peso nalagam v kozarce z malo zajemalko, da sproti zajamem tudi potrebno količino vode. Dva do trikrat vmes in enkrat na koncu dobro potlačim, da pride tekočina na vrh.  Liter in pol je ob takem načinu ravno prav tekočine.

 

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

25. avg 2011 22:33

No, meni se zdi samoumevno, da vse (uporabljam tudi že uporabljene pokrovčke, ker jih pri prejšnji uporabi previdno odprem, seveda, če so nepoškodovani) pokrovčke prekuham v okisani vodi in iz vrele vode dam na kozarec s shrankom, dobro zaprem, potem pokrijem z odejo, brisačo,....in pustim ohladiti. Vsi pokrovčki, ki so dobro prijeli, so malo vpotegnjeni, če pritisnem nanje, se ne vdajo pod prstom. Ob ohlajanju se sliši trenutek, ko pokrovček podtlak, ki nastane ob ohlajanju, potegne v spodnji položaj. Sliši se en tak kovinski pok. Enako preverim vse pokrovčke po pasterizaciji, seveda povsem ohlajene.

rimljanka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

28. avg 2011 8:59

...in nasproten proces od tega kar opisuje rimljanka je sikanje, ko zrak pride v kozarec....danes sem odprla kozarec popečenih bučk v kisu z carryem-kako slastno, je šel cel kozarec od šuba! Bom malo priredila recept, dodala še malo čilija in danes vložila nekaj kozarcev, kar pomeni pravzaprav zelo veliko popečenih bučk. Razmišljam, da bi jih narezala v dva velika pekača, dobro polila z oljem in spekla istočasno v pečici, vmes pa obrnila. Najprej navadno, potem pa žar funkcija, da bi se tudi vidno malo zapeklo , bi si prihranila ogromno časa...

 

 

terakota

neznan uporabnik

28. avg 2011 9:05

Jaz bi pekel na roštilu al rešetki, brez olja. Pol pa olje v glaže. Da se ti ne  napopajo samo olja.

 

Multivitamin

multivitamin

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

28. avg 2011 9:12

Misliš, da bi se napile olja? V pečici jih dokaj natanko narezane res še nisem pekla, tudi, če so v receptih za kakšne slane zavitke ali kaj podobnega, sem jih vedno prej na ponvi 'pripravila za finale. Bom storila takole: naložila malce naoljene na rešetko, spodaj pa pekač z naoljenimi, pa da vidimo

 

p.s. šit, zmanjaklo pekija...

terakota

neznan uporabnik

28. avg 2011 9:46

Tak je. Da se ti ne nalečejo v pekaču olja. Delaj bez pekija. Vrlo važno. Na koncu lahko tud svežo rolo wc paprija uporabiš in odcedis. Malo se sliši degutable pa ni. Kr pogumno. Ja malo ji s copišem premaži, naloži pa je. Saj se ti bodo itak natreskale olja pol v glažih.

 

 

Nič se ne sekiraj za peki. Podložii spod neki pekač v veličini pečice. Peki je samo drag pa kakega haska svetovnega ni od njega.

 

 

Multi

multivitamin

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

28. avg 2011 11:08

 

Joj, super! Tole je bilo pa en dva tri

Prva runda pečena in tiste na rešetki so boljše, res manj napite olja, a tudi v pekaču niso nič kaj grozne, čisto malo zaoszajajo. Sem delala brez pekija, ni problema. Najprej nekaj časa na 150 navadno, potem na 200, na koncu pa še na 200 žar, da so že malce počrnele na robovih. Zadnjič sem celo popoldne cmarila, da sem naredila tri kozarce, sedaj so pa že trije od ene runde

 

Dobro jih solim, naložim v kozarce, dodam malce več kot pol žličke currya, malce popra ali čilija (odvisno ali bodo za zimo ali poletje), še četrt žličke soli in zalijem s kropom vode ter kisa v razmerju 1:3. Je medlo kislo in ne prevlada okus. Bi danes v enega še poskusila malce balzamičnega kisa naliti.

terakota

neznan uporabnik

28. avg 2011 11:24

Probaj en glaž, če ti bo všeč. Da ne nardiš čatastrofe z balzamiko essigom. Če ti bo okej, naredi dva. Pol pa čez nekaj časa, ko sprobaš tejst. Saj pekač je ok. Samo ga ne smeš ful z oljem nalit in še prijema se rado. Kot si napisala ti je rešetka ideal. Pač spodaj en nizki pekač podloži,da kapla not. Ono,da počrnijo ni nič narobe. Samo ne da zoglenijo. Popivnaš pa na navadnem klozet papirju, če nimaš nič drugega.

 

Meni je super, edino jaz currya ne bi dal, ker ne maram. Ampak to so že finese. Če ti paše daj kar si napisala.

 

 

Multivitamin

multivitamin

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

28. avg 2011 13:20

 

Oj, sem vložilakakšen mesec nazaj ta velike skoraj bele podolgovate buče, ki jih pečem tudi danes po zgornjem receptu in so bile božanske, kar ne bi verjel, da je buča

Te in ne navadne cuktete so mi tako všeč, ker imajo še čisto mehke peške in ko se na žaru zapečejo so, da bi jih same jedel!

Ker sem v prve dala le četrtino žličke carrya in se mi je zdelo malo premalo bom šla sedaj na polovico in pri soljenju se tudi vedno lovim in bom res morala določiti koliko na kozarec in to je to. 

Tiste pred 14-imi dnevi sem med peko solila morda malo manj kot bi jih za na krožnik in še dodala četrtino žličke na kozarec in je bilo malenkost premalo. Te danes pa kar oblino solim že v pekaču in se še odločam kako pa naj sedaj solim vodo in kis-ha, se zabavam sama s sabo, ko vidim, da moram vse pisat (vedno sem PREPRIČANA, da si bom vse zapomnila! Še kdo???) in nič drugače! Recimo vsa vlaganja od lanskega leta so ravno prav soljena in kisla ampak si nisem nič zapisala in sem v temi kot sem bila prejšnje leto...razen za razmerje kisa in vode 1:3, ta mi je pa zakon!

 

Skrtaka, en kozarec z balzamičnom, da vidim, ja, po moje bo guštlih, ker bučkam paše malce sladkobne aromice.

Čus!



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 28. 2011 13:24

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti