Pokvarjeni shranki-pomoč

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

tema odprta - 18. avg 2011 8:15 | ogledi: 10.510 | odgovori: 81

Pred 14-imi dnevi sem popekla ogromno bučk in take shranila v kozarce do  3/4, zatesnila ter dala v pečico za cca 40 min na 150C ter mirne duše odšla na dopust. Večini res ni potegnilo pokrovčkov navznoter, so se včeraj z lahkoto odprli, pri druih je bil močen vakum, a vse je bilo pokvarjeno. Bučke so imele mehurčke ob robovih in sem že takoj vedela kaj bo. Prav tako se mi je zgodilo z enim kozarcem blitve. 2 petliterška lonca listov sem skuhala, odcedila, pretlačila s paličnim ter solila (vsaj mislim, morala bi), nalila v kozarec ter pasterizirala. Tudi ta se je pokvarila.

 

Ok, sem si rekla, verjetno to ni zate, vlagaj po starem, nabavi dodatno zamrzovalno omaro, a to da sem včeraj poskusila letošnji sirup iz smrekovih vršičkov in je flaška tudi kar zasikala, ko sem odprla je pa višek. To se mi še ni zgodilo. Največ ga hranim kar v literških steklenicah s pokrovom v katerih sem kupila Lidlov sirup za razredčit, nekaj pa v manjših steklenih flaškah, vse je pokvarjeno.

 

Sedaj pa, mi katera( kateri) lahko svetuje kaj bi lahko bilo narobe, bom čisto blažena, če ugotovim!

terakota

.deklica  

član od: 27.1.2009

sporočila: 107

18. avg 2011 8:22

Uh, terakota, ti nič ne zavidam.

Tudi tisti kozarci, v katerih je bil vakuum so bili pokvarjeni? So bili kozarci pred vlaganjem brezhibno čisti? Pokrovi prav tako? Si kozarce po končani pasterizaciji shranila v hladen prostor?

 

.deklica

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

18. avg 2011 8:24

Jaz vse pasteriliziram v vodi in pri tem uporabljam termometer. Po pasterilizaciji kozarce pustim, da se ohladijo in prestavim v klet na hladno.

Tudi meni se je zgodilo, da se je kakšna vsebina pokvarila, vzrok je bil, da kozarci niso bilo dobro zaprti.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. avg 2011 8:33

Ker pišeš, da sta se pokvarila dva kozarca po pet litrov, sklepam, da vlagaš v velike kozarce. Za take pa verjetno 40 minut ni dovolj in bi jih morala segrevati in ohlajati precej več časa.

nola

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

18. avg 2011 8:34

Ne znam pomagat, se pa spomnim babice, ki večkrat pove podobno štorijo izpred mnogih let. Ogromno so vlagali, vse od kumaric, paprike, ajvar, kompote, marmelade... Vedno brez problema.

Eno leto pa se ji je pokvarilo VSEH preko 200 kozarcev vloženih stvari! Ne 20 let prej, ne 20 let pozneje nobenega problema

Še danes ji ni jasno...

čoko

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

18. avg 2011 9:01

Vlagala sem dvakrat. Obakrat pasterizirala v pečici s tem, da sem prvič vzela ven in zavila v deko, v drugo pa sem pustila, da se ohladijo v pečici. Vlagam v velike (literške oz. malo manj, pač standard) kozarce, ki so bili prej prekuhani, prav tako pokrovčki. Pozabila sem kupiti nove pokrovčke in sem stare prekuhala, a tako sem že večkrat in je bilo ok.Tokrat so napravili vakuum (ne vsi), smo jih komaj z nožem in je bilo vseeno pokvarjeno.

 

Naprej bilo je veliko teh kozarcev z na dolge rezine narezanimi bučkami, ki so bile popečene na olju v ponvi in sem jih potem nalagala v kozarce (potem si predstvaljate koliko bučk je potrebnih za vsak kozarec), vmes solila, zaprla, z žlico potlačila, da sem izstisnila zrak in dala v pečico.

 

Imela sem za dva velika lonca blitvinih listov in sem jih skuhala, solila, zmiksala in prav tako dala v kozarec, tokrat do roba in 3/4. To sem delala poskusno in sem zato npolnila le en kozarec.In ok, morda je šlo kaj narobe pri pasterizaciji, kaj pa smrekovi vršički? Sicer pa trixi in ostali, kako dolgo pa pasterizirate sicer v vodi ali pečici?

 

Čoko, 200 kozarcev pokvarjenih in ne prej ne pozneje se ni ponovilo? To je šele neprijetno, res čudno, da kar vsi!

 

m.

terakota

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

18. avg 2011 10:11

Jaz kumarice pasteliziram 20 min pri 85 stopinjah. Danes bom na isti način vložene feferone.Ko so ohlajeni jih prestavim na hladno in v temo.

Sem pa v preteklih letih opazila, da če se ni dobro zaprl pokrovček preden sem začela pastelizirat je med tem uhajal zrak v kozarec in se je vsebina pokvarila (pojavile so se bele lise na zelenjavi).

Pomembno je tudi, da so kozarci brezhibno pomiti - da ni ostanka detergenta.

Meni je prijateljica svetovala, da mora biti temperatura v pečici 200 stopinj? Počakaš, da se začnejo v kozarci delati mehurčki, ugasneš in pustiš čez noč. Mogoče je pa tu vzrok, da niso dosegli dovolj visoke temperature.

Pred 3 leti so se tudi meni pokvarili smrekovi vrščički. Kolikor so mi svetovale izkušene sosede je bil vzrok, da sem dala premlade in premalo sladkorja in pustila predolgo na soncu.

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

18. avg 2011 10:50

Vem da je to katastrofa - če ne drugega, ni prijetno pomivati vseh kozarcev s pokvarjeno vsebino - človek bi se kar zjokal. Sama za kompote, razne mešane solate in podobno vedno uporabljam nove pokrovčke, ki jih dobro privijem in nato kozarec obrnem za trenutek narobe, da vidim če kaj izteka - če ni prijelo zamenjam pokrovček, če še vedno ne prime je nekaj narobe s kozarcem in ga takoj zamenjam, še pred pasteriziranjem. Za marmelade uporabimže rabljene pokrovčke, ampak samo če so res še dobri. Pri pokrovčkih torej ne gre, da bi šparali. Vrat kozarca li steklenice vedno obrišem z vatko namočeno v močno žganje in prav tako obrišem tudi pokrovčke, tako nov kot stari. Vedno je v receptih pisalo, da ne napolnimo prav do roba, jaz sem ponavadi polnila bolj in ravno letos sem nekje brala, da je potrebno kozarce čim bolj napolniti, da je čim manj prostora za zrak, saj je ravno ta krivec, da se shranek pokvari (torej sem nevede že nekaj let delala prav). Načeloma v noben shranek, ki ga bom hranila v shrambi ne dodajam olja, ker po moje dobi tak žaltast okus, zato take shranke dam v skrinjo v manjših kozarčkih.

Nekje sem brala, da bučke, melancane in podobno popečete in tesno zložite v kozarce ter dobro zaprete in pasterizirate, brez da bi vsebino z nečim zalili. Ne poznam postopka tako podrobno tudi nisem še nikoli pripravila takih shrankov, toda po moji logiki je zadeva že vnaprej obsojena na propad, saj je samo pasterizacija tista, ki naj bi obdržala izdelek in še ta mora biti narejena 100 %, kar pa je skoraj nemogoče.

Do sedaj hvala bogu nisem še imela take smole, da bi se mi vse pokvarilo, se včasih zgodi, da kakšen kozarec popusti ali  da se čez čas pokvari, toda to je nekaj čisto normalnega.

 

Veliko uspeha pri ponovnem polonjenju ozimnice

tedyka

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

18. avg 2011 11:54

Jaz kozarce vedno dobro pomijem, nato pa postavim v pečico za vsaj pol ure pri 150 st.C. Isto naredim s pokrovčki. Vedno vlagam po sistemu vroče polnjenje, zaprem in počasi ohlajam. Kozarce napolnim do vrha. Tako konzerviram papriko, kumare, mešano solato, kompote, sadne sokove, gobe. Še nikoli se mi ni nič pokvarilo. Kumare zdržijo tudi tri leta, za drugo ne vem.

pirnica

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

18. avg 2011 11:58

Hvala za vsak odgovor, prav zares vidim, da morda pa prveč delam na horuk. Hm, kozarce sicer prekuham, pokrovčki so rabljeni ali novi, nobenega žganja ali alkohola, ne gledam ali izteka, dobro zaprem in ponavadi obrnem. Do sedaj še nisem imela kaj pokvarjenega (ne vlagam dolgo razen vršičkov) in lansko leto sem vložila cele češnjevce s česnom in limono in mi je lepo ostalo do zime sem pa pasterizirala v vodi na kuhalniku.

 

Ja, na bučkah je bilo olje ter sol in veliko zraka, joj, pojma nimam!

 

Vriški niso bili premladi, to ne, sem dala pa zelo malo sladkorja. Koliko pa ga naj bi bilo minimalno? Recimo na uč je bilo 4:1 za vršičke pri meni...

 

Mateja

 

p.s. smrad je bil katastrofalen, a nisem podlegla da bi vse proč zmetala

terakota

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

18. avg 2011 12:10

Pri vršičkih dam 1:1. Včasih je preveč sladkorja, pa ga potem (preden precedim) malo razredčim s prekuhano vodo.

pirnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti