Pokvarjeni shranki-pomoč

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

18. avg 2011 12:17

Pirnica, a ti tako očistiš kozarce in pokrovčke, v pečisi? Ker jaz pomivalnega stroja nimam in vse delam na kuhalniku, je kar nekaj dela, to pa še nisem pomislila, da bi jih samo zložila v pečico za pol ure. Sem prav razumela?

terakota

sikamaco  

član od: 22.11.2006

sporočila: 47

18. avg 2011 12:39

Očitno je nekaj v zraku. Mi smo letos skuhali bezgov sirup...po preverjenem receptu, ki ga uporabljamo že nekaj let. Več kot polovico smo morali zavreči, ker je zavrel, kar se nam še ni zgodilo. Vložila sem tudi 60 kozarcev češenj, ki pa so vse v redu. Sedaj se ukvarjam z rdečo peso...pa bomo videli kako bo šlo.

sikamaco

tutifruti  

član od: 21.10.2005

sporočila: 151

18. avg 2011 13:27

PA SO BILI KOZARCI DO VRHA NAPOLNJENI? ČE NISO JE TU VZROK. PRI KORENČKIH IN FIŽOLU SE PASTEL. PONOVI ČEZ  PAR DNI (ZA BUČKE IN BLITVO NE VEM - KOLIKO DUŠIKA VSEBUJE) JE BILO GNOJENO Z UMETNIM GNOJILOM KI VSEBUJE VELIKO DUŠIKA? TO VEM, DA JE EDEN IZMED VZROKOV, DA SE KOZARCI ODPREJO. PRI VSEM TEM JE DOBRO PASTERILIZACIJO PONOVIT. SEM SE ŽE PREPRIČALA RAVNO PRI KORENJU (TISTI DEL, KI SEM PAST. PONOVILA JE BIL V REDU, DRUGI NE)

tutifruti

onaon  

član od: 21.6.2010

sporočila: 72

18. avg 2011 16:39

tudi moja marmelada, ni to, kar naj bi bila, pa jo ne delam prvič. Bomo videli kaj bo čez čas.

onaon

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. avg 2011 16:54

Ah, tega ne gre jemati tragično. Pri vsaki kuharski stvari se kaj sfiži, ponavadi takrat, ko mislimo, da zdaj pa res že znamo....Pa dobimo potem svojevrstno opozorilo, da smo morda stvari jemali preveč samomevno. Ampak v čem je pa fazon pet-litrskega kozarca - a imaš tako veliko pleme ali kaj? Ker, ko zadevo enkrat odpreš, jo je treba potem hitro porabiti, pet ltirov pa ne gre tako hitro....

 

Drugače je pa čisto apetitlih razkuževanje v pečici.

 

Pa še nekaj je, s tem da tale pasaža je samo za tiste, s smislom za humor, ostalim toplo odsvetujem:

Če se ženska preveč zažene v vkuhavanje vsega živega in je zaradi tega kuhinja kak teden v izrednem stanju, ona pa od jutra do sutra nekaj preklada lonce in lupi in reže in odganja pleme proč iz kuhinje in če ima sploh kak poriv, da bi na vsak način rada sebi in plemenu pokazala, kako verzirana gospodinja, da je, pa kako ves čas skrbi, da bo imelo pleme tudi pozimi kaj za pod zob....potem se rada primer kakšna taka nesreča. Ker včasih je pametneje naredi dva lonca bučk manj in si kupiti kakšen modrc, odkorakati na masažo, skratka investirat vase, pa magari, če bosta dva lonca manj na polici. Bo simbolno več haska, denaro-odlivono si pa na istem

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. avg 2011 17:47

Zakaj je treba polne kozarce počasi ohladiti?

V naši družini smo vedno delali tako, moj fizikalno usmerjen stručko pa pravi, da je tako počenjanje nepomembno (ga nočem citirat ). In seveda mu verjamem.

Vanja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

18. avg 2011 19:24

Vendelina, veliko berem tvoje članke, toda, da ti družino imenuješ kot pleme je skrajno žaljivo.Očitno svoje še nimaš  in imaš največ veselja, da se ukvarjaš zgolj z seboj in kritiziraš ljudi, ki mogoče še za živeti nimajo.

Npr. mi smo pet članska družina in veliko porabimo za nakup hrane, ker trenutno druge možnosti nimamo, jo bomo pa imeli kmalu in to prav na podeželju. Prav vesela sem, če lahko poleti vsaj nekaj pripravim za ozimnico (vložene kumarice, paprika, feferoni,stročji fižol, domača marmelada) še posebej če dobim pridelke z maminega vrta. Zelo bi mi bilo hudo, če bi se vse pokvarilo glede na vložen trud. In ni boljšega okusa kot domača hrana, kar cenijo vsi  moji in so srečni, da kuham, če le zmorem vsak dan. In res en modrc ali hoja v hrib ali kar koli drugega ne odtehta zadovoljstva moje družine ob uživanju dobrot celotno zimo. Kako moraš  primerjat veselje in skrb za družino in užitek zase, če imaš veliko družino? Domača rdeča pesa za 3 letnika ali ni res najboljšega? Konec koncev , že dolgo vlagam vse domače stvari in mi ni škoda časa priprave, saj sem zverzirana in mi dosti časa ostane za vse ostalo.Saj me že domači prosijo mami ali boš tudi letos.... Modrc si pa tudi ne kupujem vsak mesec ali karkoli drugega, za vse ostalo:

kolesarjenje, fitnes, hojo,plavanje, ljubljenje  in ....pa imam še vedno ogromo časa pri mojih letih.

Ali ni prav v tem čar, da smo vsi srečni? Mar misliš, da se s tem dokazujem?

Jaz sem prav vesela vseh, ki se še trudijo, da družini nudijo nekaj domačega. Terakota je med njimi. Trudi se in verjamem, da ji je hudo za poletni pridelek.

Čedalje več je družin, ki živijo zgolj od svojih pridelkov, so brez služb in verjamem, da se hudo trudijo, da vse kar pridelajo namenijo zimi. Še več pa je tistih, ki tudi tega nimajo. Mogoče je terakota med njimi!

Vendelina, izkušnje so temelj življenja!

 

 

 

 

archi  

član od: 22.8.2009

sporočila: 100

18. avg 2011 20:43

Vendelina jr. je napisal/a:

Pa še nekaj je, s tem da tale pasaža je samo za tiste, s smislom za humor, ostalim toplo odsvetujem:
Vendelina jr.

 

Trixi, težki časi so za veliko večino nas, raje sploh ne razmišljam.

Če nič drugega, se pa še znam pošalit.

Vendelinino pisanje je mogoče za koga neokusno, vendar manj kot predalčkanje nekoga  v morebiten socialen problem za dokazovanje svoje poante.

Vsekakor nisem Vendelinin advokat, pa sem si tole advokaturo dovolil podobno kot ti, za avtorico teme, ki bo po moje že sama povedal, če ji kaj ne paše.

Live & let live.

archi

archi  

član od: 22.8.2009

sporočila: 100

18. avg 2011 20:50

terakota je napisal/a:

Hvala za vsak odgovor, prav zares vidim, da morda pa prveč delam na horuk. Hm, kozarce sicer prekuham, pokrovčki so rabljeni ali novi, nobenega žganja ali alkohola, ne gledam ali izteka, dobro zaprem in ponavadi obrnem. Do sedaj še nisem imela kaj pokvarjenega (ne vlagam dolgo razen vršičkov) in lansko leto sem vložila cele češnjevce s česnom in limono in mi je lepo ostalo do zime sem pa pasterizirala v vodi na kuhalniku.

 

Ja, na bučkah je bilo olje ter sol in veliko zraka, joj, pojma nimam!

 

Vriški niso bili premladi, to ne, sem dala pa zelo malo sladkorja. Koliko pa ga naj bi bilo minimalno? Recimo na uč je bilo 4:1 za vršičke pri meni...

 

Mateja

 

p.s. smrad je bil katastrofalen, a nisem podlegla da bi vse proč zmetala



terakota

 

Rabljen pokrovček se deformira.

Material od tesnila se pri pasterizaciji segreje in obliko prilagodi kozarcu, se deformira.

Vsak kozarec je za malo malenkost drugačen, in potem pokrov ne tesni več.

Zrak pomeni eno - katastrofa.

Po moje si preveč tlačila v kozarce, ker nisi hotela preveč zraka, ki se je ravno zato skril.

Manj natlačit in doliti več olja.

 

archi

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

18. avg 2011 21:15

Kje pa vi vidite tiste 5 literske kozarce terakota piše,da je skuhala 2 petlitrska loncablitvinih

listov,ne pa da jih je dala v 5 litrske kozarce(al sem pa jaz čorava).

Po moje bi morala bučke zaliti z oljem,za blitvo pa ne vem-verjetno res zamrznit.

lep večer  vsem

jesen

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti