No, jaz bi samo odgovorila na tisto "nikjer na netu ne najdem raziskav, ki bi potrjevale...."
Z raziskavami je tako, da jih mora nekdo plačati. In ker so raziskave ponavadi drage, je seveda neumno pričakovati, da bodo neodvisne študije (ki bi v resnici pokazale, kakšen nek izdelek res je) brezplačne. Vsaj 90% neodvisnih študij, ki so objavljene na netu, je plačljivih, kar pomeni, da morate za njihov ogled plačati, kar bo seveda vsakdo, ki ga nekaj res zanima, tudi storil, saj gre ponavadi za nekaj dolarjev.
Veliko strokovnih študij pa plačajo trgovci/proizvajalci in jih pred objavo seveda "priredijo" na tak način, da uporabniku ostanejo v spominu seveda le pozitivne lastnosti stvari, torej ravno tiste, ki jih je uporabnik želel prebrati. Take študije so ponavadi na voljo brezplačno. Tudi na netu.
Vprašanje je, zakaj bi objavili, da je neka zadeva škodljiva, če se pa z njo preživlja/ukvarja toliko in toliko ljudi. In če smo že ravno pri ojačevalcih okusa - v kupljenih jedeh (pa naj gre za juho v vrečki, puding, torto, salamo, hrenovko, pašteto, marmelade, bonbone, itd) ga je res veliko, žal le premalokrat vemo, kje je, ker ga je res enostavno "prikriti".
V določenih oblikah nam določenim ljudem škodi - meni osebno glutaminat povzroča migreno, moj fant je nanj alergičen. In da v istem dnevu jeva v kitajski restavraciji (kjer ga na veliko uporaljajo) in juho iz knorr kocke, sva zapečatena - jaz z glavobolom, fant s srbečico za cel teden...