'kopiranje' grafa iz spletne publikacije

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

tema odprta - 27. maj 2011 13:38 | ogledi: 7.187 | odgovori: 13

Tokrat se obračam po pomoč z nekulinarično temo- kako skopiram graf, ki je objavljen v spletni publikaciji Banke Slovenija (poročilo o poslovanju bank) v svoj dokument? Zaklenjen je, ja...

Hvala za pomoč in lep vikend vsem skupaj!

alibaba

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

27. maj 2011 13:50

1) Kaj pomeni "zaklenjen"?... To ima lahko tehničen in/ali pravni pomen.

2) Vse, kar vidiš na zaslonu, se da shraniti v obliki slike na sledeč način: pritisneš tipko "Prt Scr" (morda piše "Print Screen" na njej, odvisno od tipkovnice, nahaja pa se desno od "F12"), odpreš nek program za urejanje slik (lahko celo "Paint" oz. "Slikar"), prilepiš zadevo (torej pritisneš "Ctrl" + "V" na tipkovnici ali pa z meniji: "Edit" -> "Paste" oziroma "Urejanje" -> "Prilepi"). Zdaj samo še shraniš v želeni obliki in nato lahko vstaviš.

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

27. maj 2011 13:53

S tem, da je 'zaklenjen', sem mislila ravno to, da tega, kar predlagaš ne morem storiti. V publikaciji (pdf) je namreč na eni strani več grafov, jaz pa potrebujem le enega ali dva...

alibaba

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

27. maj 2011 13:58

Če želiš pa posamezen graf, narediš pa takole (sklepam, da se ti lušta grafov iz poročila v pdf obliki):

1. pdf dokument si shraniš na računalnik in ga odpreš

2. klikaš: Orodja, Izbira in povečava, Orodje za posnetke

3. dršiš levo miškino tipko in označiš področje, ki bi ga rada kopirala

4. klikneš označeno z desno miškino tipko, nato Kopiraj izbrano grafiko, potem pa samo še prilepiš v Wordov dokument.

Če želiš  graf kot samostojen pdf dokument, potrebuješ pa Cute pdf writer, ki si ga zastonj snameš z neta.

Nato namesto 4 točke postopaš takole:

4. klikneš označeno z desno miškino tipko, nato Natisni, izbereš Cute pdf writer namesto tiskalnika in dokument samo še shraniš.

Blanchy

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

27. maj 2011 14:04

alibaba je napisal/a:

S tem, da je 'zaklenjen', sem mislila ravno to, da tega, kar predlagaš ne morem storiti. V publikaciji (pdf) je namreč na eni strani več grafov, jaz pa potrebujem le enega ali dva...



alibaba

 

Hočeš reči, da zna Acrobat blokirati Print Screen? Takega pdf-ja pa še svoj živ dan nisem videl.

Če je res tako, lahko probaš odpreti ta nesrečni pdf z gmailovim predogledom ali kakim drugim pregledovalnikom pdfjev.

Da zna Acrobat blokirati zajem zaslona? Ti vrag, ti ... 

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

27. maj 2011 14:42

Hvala, Blanchy, bom poskusila...

Sori 666, pa saj vidiš, da nisem taka poznavalka... Pa tudi nisem rekla, da Acrobat blokira print screen. Ampak s print screena ne znam le enega grafa snet...

alibaba

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

27. maj 2011 14:53

 Ko odpreš  pdf je desno zgoraj je ena puščica, klikni jo. Ko jo klikneš se ne bo nič spremenilo. (S tem si neredila možnost, da lahko označuješ besedilo in grafe.) Potem graf označi in ga skopiraj v svoj dokument.

 

lp, pinka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2011 19:04

Alibaba, a si slučajno pomislila, zakaj je zadevo tako težko skopirati? Ravno zaradi tega, da se izognejo takšnemu neavtoriziranemu snemanju.

Ker po drugi strani so na Banki Slovenije (oddelek za analize, tam imajo največ tega) čisto prijazni in ti, ob navedbi, zakaj bi tole potrebovala, pošljejo zadevo v lepi obliki. Večkrat preverjeno.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

27. maj 2011 19:41

Lahko pa da je problem v explorerju ali firefoxu. Sama si namreč svojega bančnega izpiska v pdf formatu nisem mogla ne odpret ne sprintat, ko sem pa šla v drug iskalnik, je šlo brez težav. Seveda je to možno v priemru, da ni kakšne blokade na strani zavoljo razlogov, ki jih navaja Vendelina jr.

Mamamia

mamamia

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

28. maj 2011 12:45

Blanchy in Pinka, po predlaganem postopku je šlo, hvala. Brez vaju mi ne bi uspelo.

In da, vem zakaj so določene zadeve zaklenjene. Kadar obstaja možnost, da se kaj dobi proti plačilu, vedno plačam tisti evro ali dva. Downlowdam tudi ne... Sem na hitro nekaj potrebovala, na to, da bi se obrnila na BS pa nisem pomislila... (hvala za nasvet, morda še pride prav). Če pa Bill Gates ponuja to možnost, jo bom pa seveda uporabila, saj program sem pa kupila...

Lep vikend vsem!

alibaba

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. maj 2011 16:30

Kopiranje grafov je, kar se strokovnega teksta (pa magari je seminarska), čisti podn. Če meni slušatelj na izpitni nalogi za interno usposabljanje prinese kak tak "uradak", mora nalogo delati še enkrat.  Iz naslednjega razloga:

- Sestavljalec grafa je, preden je graf naredil, delal z nekom bazo podatkov, ki jo je moral obdelati. In mora ob grafu tudi razložiti, zakaj je graf tak kot je. Tisti, ki samo downloada, te interpetacije nima. Oziroma, nima svoje lastne. Edino, kar lahko naredi, je da prepiše tisto, kar je napisal tisti, ki je res delal graf. Zgolj prerisovanje grafa je narejeno zaradi tega, da se pridobi na prostoru, kakšne večje informacijske vrednosti pa nima. Informacijsko vrednost bi imelo, če bi avtor interpretiral podatke iz grafa enega vira za to, da bi zadevo soočil s kakšno svojo tezo ali hipotezo. Npr, da bi vnesel tiste podatke v kakšno svojo kreacijo. Ampak za take stvari se potem naredi tabela, v katero se vnesejo vrednosti in se potem ta tabela obdeluje. V ljubem nam excelu ali accesu. Ne pa tako, da se prerisuje iz pdf.

 

Skratka, imaš blazno srečo, da takega teksta ne bom pregledovala jaz, ker bi ga morala v nasprotnem primeru delati še enkrat in to temeljito.

In če misliš, da to ni tako blazno narobe, upam, da boš enakega mnenja tudi takrat, ko bo tvoj izdelek takole prepisal/a kakšen tvoj sodelavec/sodelavka.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti