8. marec

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

5. jun 2012 10:40

Maxi delodajalec nima nobenih stroškov z osebo, ki je na porodniškem dopustu. Izplačati ji mora "le" regres. No, vsaj zdi se mi tako.

Je pa res, da se dostikrat zgodi kot piše OlivaB, da žensk ne pričaka služba, ko se vrnejo s porodniške.

So pa tudi svetle izjeme, ki jih pač moram izpostavit v teh časih, oba primera sta iz moje družine.
Sama sem imela dve zaporedni porodniški, v službi me ni bilo dve leti in pol. Na delovno mesto sem prišla v času najhujše krize, pa še vedno delam, v tem času sem tudi napredovala (pa delam skrajšan, 6-urni delovnik) in dobila višjo plačo.

Drugi primer: moja sestra je noseča, 1.4. se ji je iztekla pogodba za določen čas. Imela je obljubljeno s strani delodajalca, da ji bodo dali pogodbo za nedoločen čas. Vsi smo jo nagovarjali, naj za nosečnost pove po tem, ko bo imela pogodbo v roki, pa se ji ni zdelo pošteno. Povedala je tri tedne pred 1.4. in kljub temu, da so vedeli, da je noseča, je s tem datumom dobila pogodbo za nedoločen čas.

Dva različna delodajalca, dve različni branži, pa se do nosečnih žensk oz. kasneje mater resnično obnašajo kot družinam prijazno podjetje.

Vilma

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

5. jun 2012 10:52

Meni se tudi zdi, kolikor mi je znano (mogoce se je kaj spremenilo na tem podrocju pa nisem ravno sledila), da je strosek porodniske na ramenih drzave in ne podjetja. Tako da podjetje nic ne placuje dvojni strosek, ker ima zaposleno mlado mamico, ki je na porodniski. Res pa je, da je zgodba drugacna kasneje, ko zenska spet nastopi delo in je odsotna iz dela zaradi bolezni svojega otroka, tisto pa je pa pleceh delodajalca (razen, ce bi bila odsotna vec kot en mesec skupaj).

 

urska

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. jun 2012 11:05

Ja, imate prav, nisem dovolj natančno pojasnila. Delavki med nosečnostjo, če je na bolniški en mesec plača delodajalec, za čas porodniške jo mora nadomestiti novo močjo. Predpostavljam, da ni tako učinkovita kot delavka na porodniški, ko se vrne pa je nevarnost bolniških. Ne vem, sama gledam na te stvari drugače, čeprav razumem tudi delodajace. Tale gospod je kar precej jamral, tako da ne vem, bo že uredil.

 

naor

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

5. jun 2012 11:24

Po moje je delodajalcu v breme tudi to, da mora za čas porodniškega dopusta poiskati in uvajati novega zaposlenega, ki se v enem letu navadno lepo vklopi v delo in kolektiv, potem pa se neko obdobje nazaj v delo ponovno "uvaja" tudi novopečena mamica. Vsekakor pa je "žalostno", da je materinstvo okoliščina, ki tako pomembno vpliva na poklicno pot.

In ja, tudi jaz sem mlada mamica, ki ji kljub prizadevnosti na delovnem mestu in pohvalam direktorja, delovno mesto po porodniškem dopustu ni bilo več na razpolago.

roža

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

5. jun 2012 12:08

Moč ki nadomešča delavko na porodniški je večinokrat res slabša, razumljivo. To pomeni delno izgubo za delodajalca, se strinjam. Je pa res, da bo ta delavka leta pred in po tem dobro opravljala svoje naloge, stala pa bo manj kot bi moški za isto opravljeno delo (večinoma je tako). Tako da dvomim, da ni računice. Zanimivo pa je to, da mnogokrat tudi šefinje tako razmišljajo, ne le šefi.

Poznam tudi kar nekaj primerov, ko je mamica v času porodniške redno prihajala v službo po par ur na dan, brez da bi bila posebej plačana zato. Samo zato, da je bilo narejeno kot bi bilo sicer in da po zaključeni porodniški nebi dobila listka.

V kolikor bi lahko rodila oba spola, bi bilo še naprej tako kot je. Noben moški ne bo tvegal izgube službe sam zato, ker je šel rodit.

Ja precej je odvisno od šefa, koliko je družinski. Mogoče bi bilo dobro o tem razmišljat že takrat, ko se išče službo. Vilma, sem pa vesela takih primerov kot si opisala. Naj bo čimveč takih.

OlivaB

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. jun 2012 14:53

Saj vem, da jih bom dobil apo glavi, ampak pismo, nehite jamrat zaradi plačanih porodnišk, ki vam trajajo 1 leto. V mnogo državah je porodniška neplačana, traja 6 tednov in otroci ravno tako odratejo in delajo čisto fino.

In, postavite se v čevlje delodajalca, ki izgubi zaposleno za eno leto...

(bi morala uporštevati Vednyjino navodilo iz onega drugega foruma, da piši, ko je emocije pomirijo).

Če bi še moški imeli pravico do enega leta plačane bolniške, kot je omenil nekdo par strani nazaj, kdo bi pa sploh delal, da bi se vse to lahko izplačevalo?

 

 

 

Vanja

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

5. jun 2012 15:00

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Saj vem, da jih bom dobil apo glavi, ampak pismo, nehite jamrat zaradi plačanih porodnišk, ki vam trajajo 1 leto. V mnogo državah je porodniška neplačana, traja 6 tednov in otroci ravno tako odratejo in delajo čisto fino.

In, postavite se v čevlje delodajalca, ki izgubi zaposleno za eno leto...

(bi morala uporštevati Vednyjino navodilo iz onega drugega foruma, da piši, ko je emocije pomirijo).

Če bi še moški imeli pravico do enega leta plačane bolniške, kot je omenil nekdo par strani nazaj, kdo bi pa sploh delal, da bi se vse to lahko izplačevalo?

 

 
Vanja

 

Se popolnoma strinjam. Trenutno sem na porodniški in sem globoko hvaležna, da lahko preživim 11 mesecev s svojim otročkom in za to dobim še porodniško nadomestilo.

Če bi pa še dete dobilo prostor v vrtcu, ko bom šla nazaj delat, bi bilo pa itak vse popolno.

 

saša

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. jun 2012 15:08

Očitno nekaterim čisto znese. Na Švedskem znaša porodniški dopust 16 mesecev, plačujeta ga v enakih delih država IN delodajalec (ne tako kot pri nas), in po zakonu si ga morata oba partnerja deliti tako, da eden od njiju izkoristi najmanj 2 meseca (kar je ravno dovolj, da nekaterim nedotakljivim XY kromosomskim garnituram pade krona z glave). In čisto nič čudnega ni videti dopoldanskega meetinga očkov, ki pripeljejo vozičke v kak park (o vitkih mamicah, ki se po lokalih nadevajo z orjaškimi kupi umešanih jajc, klobas in slanine, ne da bi se njihovemu zavidljivemu BMI kaj poznalo, sem tako ali tako še mislila kaj napisat). lp, proxima

Mygrace

sporočila: 6506

5. jun 2012 15:22

Meni že dolgo ni nič več jasno. Odkar so se pojavili izrazi kot trg delovne sile, človeški viri....in po drugi strani hčerinske in sestrske družbe oz. podjetja...sploh ne vem več, kdo je komu družina, kdo s kom reproducira....

Aja, kako se pa kupi na trgu delovne sile? "A mi lahko navagate ene par kil delovne sile?"

 

Nimaš kej, to je cena napredka. Ga čisto nič ne maram, takega napredka. Pa gospodarske rasti tudi ne (pa kam, jebela?!). Pa investicij in pufov in rubežev tudi ne maram. Mi gre na kozlanje, če pomislim, da bo moral človeški vir v odpad zaradi tega. Grozljivka!

Mygrace

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

5. jun 2012 15:52

heh, nardimo pa tud nč zato. Na ceste ne upamo, npr. Hilda je živa in zdrava, ljudje nimajo za preživetje....ostane sam forum, kjer dajemo ven iz sebe tegobe.

 

in potem še diskriminacija spola - ja fletn nam je, ni kaj.

 

 

Maxi25

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti