8. marec

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

7. jun 2012 12:42

OlivaB je napisal/a:

Proxima, verjamem da si ti super zdravnica, s srcem in dušo predana svojim pacientom. Vendar zakaj misliš, da so vsi zdravniki takšni? In če so vsi tko idealni, zakaj je vseeno toliko afer? Zakaj zdravniki tako radi sprejemajo kuverte farmacevtskih firm v zameno pa predpisujejo njihova zdravila? In kaj je bilo s tistim cepljenjem proti gripi par let nazaj? A niso tud dohtarji vabili na cepljenje? Kaj se je na koncu izkazalo? Pa recimo relacija viroza-antibiotik?

 



OlivaB

 

Brez zamere, ampak mislim, da pretiravate v vseh pogledih. Sama sem se cepila proti gripi, ki je bila takrat opevana, večkrat sem dobila postavljene napačne diagnoze, pa bom kljub vsemu rekla, da so zdravniki super. Saj niso bogovi. Ne morejo in nemogoče je, da vedo vse. Mi smo tisti, ki od njih pričakujemo čudeže.

"Zakaj zdravniki tako radi sprejemajo kuverte farmacevtskih firm v zameno pa predpisujejo njihova zdravila?"

imena zdravnikov in firm? ( več kot 3)

vir?

 

ne da sem sitna, sam zdravniški poklic spoštujem, ker enkrat so mi že rešili življenje, trenutno pa so mi postavili napačno diagnozo in sedaj imam dober mesec več okrevanja iz tega naslova. pa kaj pol. Se zgodi. jaz se sama nebi znala popravt. :)))))

Maxi25

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

7. jun 2012 13:04

Imam prijateljico, ki je stra 74 let in je stara toliko kot moja mama.

 

Pred tremi leti so ji operirali maligni tumor na dojki, ker je vztrajala do 5- zdravnika, ker so ji vsi zagotovili, da je zadeva povsem nedolžna in bodo počakali. Visela sem ji nad glavo, da naj se ne pusti odgnati, dokler ji ne vzmejo celic in jih pregledajo ( hiter pregled je to zavrnil), ker naj bi tako čakala tudi moja, takrat 39 letna prijateljica.

Zgleda zelo dobro, obači se ekstravagantno, končala je fakulteto in odlično obvlada še 3 jezike. ZAto je vse o zdravljenju preberala na spletu.

Po opreraciji je bilo potrebno določiti nadaljevanje zdravljenja, vendar so zavrnili obsevanja, čeprav ni bilo nobenih metastaz in je v odličnem fizičnem stanju.

 

Vpričo nje je onkolog, ali pa kirurg poklical nekoga in zahteval, da se zdravljanje nadljuje z obsevanjem. Očitno mu je sogovornik na drugi strani rekel, da je prestrara, ker je zdravnik rekel: " Res je stara 71 let, vendar jo moraš videti,"

 

Ocenil je, da je v tako dobrem stanju, da je vredno podaljšati njene možnosti, da se postara, ker je res zgledal bistveno mlajša kot je v resnici.

Bila je zgoržena. Jaz tudi. Toliko o tem, kaj se splača.

O zdravnikih pa mislim, da morajo s slabimi opraviti sami, da bodo imeli ugled. Zato težko razumem, da si na vse kriplje prizadevajo, da bi obvarovali svoje kolege kritike in odgovornosti, s čemer si pljuvajo v lastno skledo.

Trenutno sem na zdravljenju pri enem dobrem ( ki me kar tika ???) in je slučajno gimnazijski sošolec od te moje prijateljice.

Bivši, ki mi je za udravljenje pritiska okrog 200/110 predlpisal po kozarce vode vsako uro in mi očital, da si domišljam, da me boli glava, kar je posledica zvina vratnih vretenc po prometni nesreči z naletom, najbrć ne dviguje rejtinga in ugleda. Ko sem ga hotela zamenjati, me v ZD ni hotela vzeti noben njegov kolega, ker ne delajo prepisov, kar pomeni, da podpirajo slabe. Šele po posredovanju ZZZRS in diketorja ZD so mi določili zdravnico, ki je tudi že bivša, ker je seveda odšla, in se mu je princip zdravljenja pritiska z vod zelo vtisnil v spomin.

 

Zdravniki niso bogovi, ampak naj bodo vsaj ljudje, pa bomo bolj zadovoljni in naj kritično ocenijo delo kolegov.

F r i n a

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

7. jun 2012 13:12

dobro napisano - vsekakor se strinjam, da morajo med sabo te stvari poštimat - še najbolj fer.

Maxi25

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

7. jun 2012 13:15

Vanja: pri tvojem pisanju me je zmotil le tvoj vzvišen odnos do vsega tukaj pri nas. Ampak, kot je lahko tu kaj narobe, je lahko tudi kje drugje. S tisto, ki mi jo predlagaš, da jo pokličem, sva se večkrat pogovarjali o tem, kako v njihovih krajih deluje urgentna služba in razni zdravniki...pri nas zaenkrat tega ni in zato ni prav, da se kar nekaj posplošuje in pljuva po vsem povprek.

Kar se tiče pa debate okrog onkoloških bolnikov vam samo to povem: ko boste enkrat v situaciji biti tam kot bolnik (vsem želim, da se jim to nikdar ne zgodi), ali kot obiskovalec, boste videli, kako srčno je osebje na našem Onkološkem institutu v LJ...prav vsi, od čistilk do zdravnikov. Najbrž niso le meni kazali takšne strani svojega obraza, glede na to, da nisem nobena VIP, ampak nekdo od tam nekje blizu NEK doma. In prav zaradi takšnih zdravstvenih delavcev je pritlehna podlost tisto natolcevanje in napihovanje o zdravnikih in kuvertah in teh zadevah. Če imaš kaj za povedati o tem, napiši imena in priimke in ne natolcuj in se ne obnašaj ko razvajen smrkavc, ki se po tleh meče, ker ne dobi lizike.

 

Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. jun 2012 13:17

daj pa še jaz dodam svoje lonec, v zvezi z zdravstvom.

Ja, govorijo, da si ko enkrat čez 65, te niti ne zdravijo več. Bi do nedavnega celo morda še jaz verjela v to, če se nam ne bi doma zgodila zelo neljuba reč z očetom, ki je od popolnoma zdravega človeka tja do skoraj 80. leta naekrat tako zbolel, da je iz bolnišnice prišel komaj pokreten in popolnoma odvisen od tuje pomoči. Plus demenca.

Poudarjam, nikogar v bolnišnici nisem prosila za ukrepanje oziroma naj se malopotrudijo okoli njega.

Oče je bil deležen vseh mogočih preiskav, ki jih ne bi bil, če bi veljalo prepričanje, da starejših pač ne zdravijo več. Mi smo poslušali, kaj so nam zdravniki govorili, in smo zato tudi vedeli, zakj mu takrat niso vzeli vzorca kostnega mozga, ki bi dal odgovore na vsa odprta vprašanje glede njegove bolezni. Ker je bilo srce prešibko in kri preslaba za posege ali morebitno koemoterapijo. To je tisto, akr je proxima rekla, da je treba poslušat: niso mu opravili nečesa, kar bi se nam zdelo da bi  morali, a so že imeli razlog za to.

Ko pa je oče okreval, le kri se ni in ni izboljševala, hodil je transfutije vsake tri do štiri tedne, so znova predlagali odvzem kostnega mozga. Ker se je izkazalo, da niti po številnih drugih preiskavah (tudi CT so mu naredili) ne morejo drugače ugotoviti vzroka tako slabe krvi (in opešanega srca), so mu zdaj opravili še to. Da ne omenjam vsega, kar so storili zanj na posameznih oddelkih, vmes so mu še sivo mreno operirali, da lahko znova bere.

Ker, četudi vsega tega ne bi storili, bi ne bili niti trepnili z očesom. Zatečeno stanje je bilo hudo, povedali so nam kaj in kako, in sprijaznili smo se, da je vsak dan, ki ga še živi, podarjen. Skrbeli smo zanj in zdaj je boljši; zdrav ne bo nikoli več, ima pa še človeka dostojno življenje, čeprav je odvisen od tuje pomoči.

Tako da lepo prosim, da mi nihče kar tako ne udriha čez zdravstvo (ja, res je, saj ga plačujemo in prispevamo, tudi moj oče je 45 delovnih let polnil blagajno ...). A vseeno. Toliko truda, kot so si dali okoli njega, četudi morda samo zato, ker je zdravnikom zanimiv zaradi vsega, kar se v njegovem telesu dogaja (tako so mi namreč povedali), res nisem pričakovala.

O prijaznih sestrah in zdravnikih pa kdaj drugič.

 

Glede podkupovanja zdravnikov in dajanja daril: se dogaja. Nekaj so krivi tudi pacienti sami. A opletati na splošno je sila zanimivo, ko je treba to utemeljiti in navesti imena, podatke, vsote .... je pa druga zgodba.

Pri šanku smo vedno vsi najbolj glasni.

 

 

mamamia

Mygrace

sporočila: 6506

7. jun 2012 13:29

Sem pristašica svinčnika in papirja.

Tako si vedno (no ja, skoraj...) zapišem ime in priimek človeka, s katerim se pogovarjam in dogovarjam o odločilnih korakih, ki naj bi jih storila.

 

Za mene te brezoblične mase z imeni zdravstvo, država, bančništvo, ministrstvo, šolstvo, poslušalstvo, članstvo.....ne predstavlja razen ene brezoblične gmote prav nič.

O meni odločajo Francke, Janezi, Roberti, Marije, Fatime, Julije, Tomaži .....je kar praktično, da vem, kdo so, a ne?

 

Na mimgrede: ne morem reči kar napočez, da so Kulinaričarke in Kulinaričarji nesramni, nevedni, brez empatije, prijazni, naduvani, ponižni.......je vse v arhivu, podpisano! Pa čisto spodaj tudi lepo piše, čigava je odgovornost za napisano.

Popravljam: da je članstvo Kulinarike.....

 

 



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 07. 2012 13:30

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. jun 2012 14:39

Ognjič, pisanje ni bilo menjeno zviška. Sploh ne. Me pa res razpali, ker toliko ljudi bluzi, kako tukaj ni zavarovanja In mi je seveda prišla na misel Proximina omemba, ki sem jo prečitala malo pred tem. Tukaj pa še nisem naletela na žensko, pa naj bo tuja študentka, čisto navadna trgovka ali kaj bolj fesi, ki je ob porodu ne bi dobila. Pa sem bila tukaj prvič že konec 80ih let, ko sem tudi prvič slišala za to zadevo.

Torej, vsaka država naj pošlihta pred svojim pragom, pa bo čist v redu.

Ker ne mislim razlagat detajlov, ti samo povem, da smo imeli 1 krat tako veliko sranje, da ga niti najhujšemu sovražniku ne želim, pa je bilo vse lepo poskrbljeno in drugič, ko kljub obsežnim in številnim testom in zdravilom niso mogli ugotoviti, kaj je narobe in so plačali vse, tudi zelo drage preiskave. S čisto običajnim zavarovanjem, ki ga ponuja delodajalec.

 

 

 

 

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. jun 2012 15:23

Torej, vsaka država naj pošlihta pred svojim pragom, pa bo čist v redu.

 

Hm, ko bi Američano to naredili tudi, preden gredo izvažat svojo demokracijo kam drugam---

 

Ja, vem, je off topic, a vseeno, sem pač izkoristila priliko, da izrabim Vanjin stavek ...

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. jun 2012 15:37

Oh, mamamia, saj veš, da se s tvojim oz. mojim komentarjem več kot 100% strinjam... 

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. jun 2012 17:03

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Oh, mamamia, saj veš, da se s tvojim oz. mojim komentarjem več kot 100% strinjam... 

 



Vanja

 

Pa ja, mi smo ista krvna grupa ...

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti