Socialna in nov zakon

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15168

tema odprta - 7. mar 2011 20:07 | ogledi: 7.053 | odgovori: 3

Pozdravljeni,

nikjer nisem zasledila, da bi koga posebno zmotil nov zakon o socialnih prihodkih družine, ki stopi v veljavo 1.6.2011.

Namreč ukinja se otroški dodatek za otroke nad 18 let, čeprav se šolajo, vendar naj bi bili po novem upravičeni do štipendije, ki pa ohranja isti cenzus kot sedaj.

Toda kolikor sem dobila informacije prav od referentke na csd bodo po novem zakonu šteli v prihodke družine prav vse premoženje, stanje na računih, delo preko študentskega servisa ( ki naj bi bilo po novem malo delo)...

Zanimivo je celo to, da še ne vedo ali bo po novem otroški dodatek za 3 ali več otrok, če je že kdo dopolnil 18 let.

Mi smo čisto običajna družina, nimamo nič razen stanovanja in avta. Pa vendar, vsak od naju ima nekaj na varčevalnem računu za dodatno pokojnino in za hude čase. Če vse skupaj pogledamo živimo skromno in bi morali hčerki prejemati tako štipendijo in otroški dodatek. Po novem pa najbrž nič od tega, če nam bodo še premoženje in vse to šteli po istem cenzusu kot sedaj.

Ne morem več vsak dan gledati lažnivcev na tv, ki imajo avto na lizing, račune pa v tujini, država jih pa podpira...Kradejo pa kjer je možno, pa nobenemu nič.

Navadni pošteni državljani postajamo z poštenim delom samo še večji reveži na račun države..

Kaj menite vi?

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 554

8. mar 2011 16:02

do mene je od svakinje pricurljala novica,da republiške štipendije do 18 leta po novem ne bo več.Informacije še nisem preverjala sicer pa imajo tako ali tako take cenzuse,da jo malo kdo dobi,baje naj bi se to usklajevalo z otroškim dodatkom bom videla če bo danes na sestanku v šoli kaj govora o tem.Drugače bo tudi z varstvenim dodatkom za tiste,ki ga prejemajo tako da previdno s tem ,ker po novem zakonu od 1.6.2011 se lahko zgodi,da ga bodo dediči dolžni vrniti,nekaj sen o tem brala v nedeljskem dnevniku,nekaj je pisanega v februarski reviji vzajemnost,brat se je pozanimal za mamo na pristojnem zavodu in kot je on razumel se za nazaj na vrača za vnaprej pa naj bi se. Mama prejema skromno vdovsko pokojnino in je bila do sedaj upravičena do varstvenega dodatka po novem bo treba razmislit če se to še splača. chappy

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. mar 2011 20:01

Trixi, na linku imaš zakon, tisto, kar ti sprašujeješ, piše v 13. členu, ki ga je treba prebrati do konca. Kar se šteje v skupni dohodek in kaj se ne šteje.  Problematike ne poznam dobro in je ne bi zmogla komentirati.

Samo, v vsakem primeru je bolje zadevo prebrati na lastne oči, ker razni "nedeljski" in "refernetke" niso vedno najbolj zanesljivi viri.

Upam, da boste lepo uredili.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=99232

Vendelina jr.

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15168

9. mar 2011 11:02

Vendelina hvala!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti