Soyina omaka, oyster sauce

Sanjab1  

član od: 7.10.2004

sporočila: 98

tema odprta - 12. jan 2011 17:01 | ogledi: 16.924 | odgovori: 11

Pozdravljeni!

Sama občasno uporabljam temno soyino omako ( včasih light ). Zanima pa me, kakšna je pravzaprav razlika med temno, svetlo in mogoče še kakšno, ki je ne poznam? Mislim predvsem na okus in uporabo, ne po sestavi.

Pa še na forumu sem brala o ostrigini omaki. Poznam jo le po imenu. Zanima me, kakšnega okusa je. Sama delam piščanca z zelenjavo s temno soyino omako. Nekdo je napisal, da brez ostrigine omake jed nima pravega okusa. Samo iz radovednosti me zanima, če se da ti dve omaki mogoče primerjati med sabo ( preden kupim še ostrigino omako )?

Sanjab1

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. jan 2011 17:13

Od teh kitajskih zvarkov uporabljam le ostrigino omako ( oyster  sauce, na nekaterih piše  austern sauce, na nekaterih  oester saus ) vendar so različne in nikoli ne vem, ko kupim, a bo zadeva užitna ali ne, ker se med sabo precej razlikujejo po okusu.

Soyino. omako ni mogoče primerjati s ostrigino, sojine so vse ( za mene ) neužitne, ostrigine pa ( nekatere ) so užitne.

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. jan 2011 17:45

Lahka ali svetlejša sojina omaka je malce razredčena temna, torej blažjega okusa, manj gosta je in jedi ne obarva tako temno kot temnejša sojina omaka. Je tudi manj sladkasta. Jaz pri sojinih omakah pazim na to, da ni preveč sladkastega okusa, iz nekaterih ta prav bije ven.

 

Ostrigina omaka ali oyster sauce - že ime pove, kaj je dodano sojini omaki (ozroma ekstrakt), poleg sladkorja, soli in škroba. Ostrigina omaka je gostljata, bistveno drugačnega okusa kot sojina omaka, ima specifično aromo.

Tako kot sojina je pri nas doma vedno na zalogi in jo precej uporabljam, da jedem drugačen okus, kot če uporabiš zgolj sojino omako. Je pa stavr okusa, ali jo dodajaš jedem ali.

 

Znana omaka je tudi hoisinova omaka. Gosti sojini omaki so dodani česen, čili, škrob, voda, sladkor, kis in še kaj in je tudi zelo uporabna. Pri nas se bolj poredko dobi, tako da jo kupujem zunaj, ko me pot zanese (večkrat čisto dirigirano) v kakšno trgovino z azijskimi potrebščinami. Ali pa kupim več stekleničk, če jo že pri nas najdem.

 

Sicer pa sojino omako veliko uporabljam tudi pri pripravi običajnih jedi, ne le vzhodnjaških, potem jed manj solim, ker je sojina omaka itak slana (zato pa Kitajci v kuhinji skorajda ne uporabljajo soli).

 

Seveda ga pa pri kitajskih jedeh, ob sojini omaki seveda,  ni čez ingver, česen in sezamovo olje kot prvo, kar frči v dobro razgret vok.

 

Mamamia

mamamia

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

12. jan 2011 17:47

mamamia, hoisin sem ravno včeraj gledala v mercatorju na zaloški - parkirna hiša nasproti stomatološke klinike.

www.mojalbum.com/naredilaana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. jan 2011 17:50

hofer ja, zaloška mi je pa iz MB malo predaleč ... grem gledat v Mb mercator, mogoče se je kdo spomnil in jo še sem naročil?

Moji imajo že skoraj malo oči poševne od kitajsko-tajske-brumanske hrane, pa tudi turbane zaradi indijske bi že lahko nabavili ...

 

mamamia

mamamia

Sanjab1  

član od: 7.10.2004

sporočila: 98

12. jan 2011 17:55

Hvala za informacije! Šibam v ponedeljek po arašidovo olje v Hofer! Kakšna je pa Teriyaki omaka? Sanjab1

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. jan 2011 18:44

Sanjab1 je napisal/a:
Hvala za informacije! Šibam v ponedeljek po arašidovo olje v Hofer! Kakšna je pa Teriyaki omaka?

Sanjab1

 

Še boljše je sezamovo, za kitajske jedi. Na koncu, ko je jed že gotova, ga še dodaj nekaj kapljic, mmmmmm

 

Teryaki je japonska izvedba sojine omake, tako nekako preprosto povedano, z dodatkom, včasih, ingverja, česna, sladkorja in mirina, večinoma jo dodajajo na žaru pečenemu mesu.

 

Sica pa če v googla vtipkaš teryaki sauce, pa oyster itd, ti kar nekaj zadetkov ven vrže. Za osnovno vedenje dovolj.

Mamamia

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

13. jan 2011 8:07

Teryaki je veliko boljša če jo narediš doma ali vsaj dodelaš sojino omako s svežim česnom, ingverjem, rjavim sladkorjem, mogoče med, in začimbe. Treba jo je naredit nekajkrat da spoznaš količine ki tvorijo neko celoto, ki ti je všeč. Jaz uporabljam light sojino omako, ker je posledično več omake, v ptrimerih ko jo uporabljamo za polivanje in mazanje je bolje. Recimo za raco, za kak beef teryaki pa gosto.

Commis débarrasseur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti