Instant recepti

Levinjav  

član od: 15.11.2005

sporočila: 447

tema odprta - 24. nov 2010 10:40 | ogledi: 7.075 | odgovori: 30

Pozdravljene,

Že dolgo se nisem oglašala, kaj šele pisala, kulinariko še vedno spremljam in kot opažam se na kulinarični sloveniji pod poslanimi recepti čedalje več takšnih receptov v katerih se uporabljajo raznorazne instant zadevščine (ala vrečke za pripravo mehiške hrane, kitajske,.....), meni osebno takšni recepti niso všeč, rada imam staro dobro kuhinjo kjer se ne uporabljajo te instnat stvari za hitro kuhanje.

Kaj menite vi?

Levinjav

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

24. nov 2010 10:54

Tempo življenja nas včasih prisili, da posežemo po tovrstni hrani!

Danes si bom denimo, skuhala paradižnikovo juho iz vrečke, ker je "+" odlična!

Sicer pa tudi jaz, najraje sama ekspresno in naravno kuham!

 

 

Levinjav, lepo te je po dolgem času brati!

lp!

Nikoli ne reci nikoli

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. nov 2010 11:34

Ni največji problem v času. Neka stvar je narejena v istem času, če posujemo z vegeto ali pač ne. Ljudje so predvsem navajeni okusa teh praškov, kot tudi na drugih področjih, tudi tu izstopa Slovenski narod ki je najbolj srečen, če ja ni kakšne spremembe.

Sam uporabljam instant zadeve res redko, takrat ko nimam dostopa do svežih, ali kakšno mezgo, ker teh stvari ne delam sam doma, nimam niti prostora za hrambo ozimnice, če ne bi tudi to delal doma. Pa kakšna juha je tudi doma, priznam.

Razne pripravljene jedi kot so sarme, polnjene paprike in podobno pa jaz žal ne prebavim, kljub hitri pripravi in nizki ceni. Raje pojem solato, ali kašne testenine z oljem in kakšnim dodatkom.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. nov 2010 11:35

Večinoma pripravljam hrano brez kakih industrijskih dodatkov, ampak, poudarjam, večinoma. Imam pa doma vedno nekaj zelenjavnih juh iz vrečke, kakšne omake (pravzaprav samo madagaskar) in maggijev chili con carne ter kakšno mešanico za testenine z mesom. Nimam predsodkov pred jušno kocko in vegeto, a le občasno in samo za nekatere jedi (in so jedi, v katere je ne dodam niti po naključju - v nič  kar je morskega na primer). Z vegeto na primer potresem riž, ko ga pripravljam za prilogo - ko prepražim čebulo, jo zalijem z vinom in potresem z vegeto, in ko tekočina izapri, dodam riž in ga prepražim ter po malem zalivam z vodo ali juho, da nastane taka kremsata, a nič pacasta priloga.

 

Chili con carne pripravljam kdaj tudi brez tega maggija, a večinoma na koncu, ko so sestavine že lepo prepojene, zalijem z mešanico te vrečke in malo paradižnikovega kečapa (ta pa je domač). Nam pač odgovarja okus.

 

Zelenjavne juhe v prahu uporabljam, da malo ojačam okus kakšne omakaste zelenjavne jedi, tudi juhe iz sveže zelenajve, če želim, da je bolj gosta, ali če mi kdaj ne uspe zadeti okusa, kot se mi zdi, da bi ga morala. Omako iz vrečke, omenjeni madagaskar, pa uporabim, ko na hitro kaj kuham in si jo moji zaželijo. Kot pravim to je občasno.

 

Nikdar pa nobenih dodatkov ne uporabljam za pripravo indijskih, tajskih, kitajskih, burmanskih in iranskih ter arabskih jedi, ki so pri nas doma veliko krat na jedilniku. In v nobeno različico riža, prirpavljenega po reseptih s tega konca sveta.

 

Tako da, če povzamem:  občasno me uporaba instant dodatkov sploh ne moti, ni pa, da bi moja kuhinja slonela na njih. Po pameti in po malem.

 

Ne uvrščam pa v te dodatke konzervirane koruze in kuhanega fižola na primer. To pa uproabljam brez kakrnega koli predsodka, razen za pasulj in prebranac, za to pa mora biti skuhano v domačekm piskru.

 

 

Mamamia

 

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. nov 2010 11:42

Mene pa zanima kakšna je razlika med dodatkom za chili con carne, če je le ta skuhan brez? Kako doprinese k jedi, tega nikoli nisem razumel, hitreje tudi ne more biti, meso rabi svoj čas, zelenjava tudi. Sem ga pa naredil ravno pred kratkim parkrat in  je bil na mizi v pol ure in odličen. Nisem pa še v življenju kupil neke instant mešanice, tako da me res zanima.

Commis débarrasseur

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

24. nov 2010 12:41

zzak1977, najbolje boste ugotovili razliko, če probate. Kupite enkrat to mešanico in pripravite z njo omenjeno jed in takoj boste ugotovili ali vam ugaja ali ne. Strinjam se, da se da boljši rezultat (beri: okus) doseči z uporabo pristnih sestavin, brez industrijski pripravljenih dodatkov. Moje izkušnje kažejo na to, da je veliko ljudi, ki si ne upajo ali pa ne znajo ali pa si niti ne želijo sami ukvarjati s doseganjem določenega okusa. Za nekatere to ni pomembno, saj jim je vseeno kaj pojedo (žal so tudi takšni), nekaterim je celo všeč okus iindustrijskih dodatkov, nekateri pa enostavno nimajo ustreznega znanja, da bi se sami igrali s sestavljanjem okusov.

Miroslav Vulović

Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 24.nov 2010 12:41

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. nov 2010 13:12

Ne verjamem da se odločim da ga kupim, bom pa prebral naslednjič v trgovini kaj je notri in kaj je fora priprave.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. nov 2010 13:12

zzak1977, pri nas gre včasih pač tako, da to mešanico tresnem noter, ker mi pač tekne. V čili con carne, kot ga pač delam, razen toga dodatka dodajam še posebej začimbe, ki  sodijo v to jed, ker samo s tem dodatkom je vse skupaj bolj tako tako. Bi odkrito rekla, da ga uporabim kot ojačevalec okusa. Ko ga delam pohitrem postopku.

Enkrat pač poskusi, boš videl razliko.

 

Če ga delam brez tega dodatka, traja pri meni vsaj uro in pol, ker vse skupaj delam res počasi in mešam in kuhljam in postopoma dodajam začimbe in si sploh dam opravka, takrat je pa brez tega dodatka in tak, kot so me naučili eni domačini v deželi, iz katere ta jed izhaja (in kot jo oni pripravljajo, receptov je itak toliko kot gospodinj).

 

Kot sem rekla, zmorem in znam tudi brez, tudi začimbe imam vedno pri roki, da uspe, me pa tudi ne moti, če včasih malo pospešim vse skupaj. Vidiš, ti ne delaš kečapa doma, jaz pa imam vedno domačega na zalogi. Pa je med njima bistvena razlika, vsaj tolikšna kot v čiliju z magijem ali pripravljenega po tisti ta pravi poti.

 

 

Sarabande, upam, da tvoje pisanje ne leti name?

 

Mamamia

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. nov 2010 13:20

Kolikor razumem je potem to koncentrat okusov (začimb) in najbrž v veliko primerov tudi gostilo.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. nov 2010 13:32

Ja seveda, kaj pa drugega. Vrečka kot vse druge, tiste mešanice za golaž ali kaj že (ker tistih pa res nikdar ne uporabljam), not pa mešanica začimb, malo gostila, tri posušena koruzna zrna in nič drugega. Pa lepo diši, hehe, se pa nisem ukvarjala s tem, da bi brala vse sestavine.

 

Gre pač zato, da je to eden tistih instant pripomočkov, ki ji jih včasih uporabim, in se zato ne počutim nič manj kulinarično ustvarjalna.

Mamamia

mamamia

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

24. nov 2010 13:32

Mislim da je pogosto razlog tudi v temu, da enostavno nismo navajeni uporabljati zacimb. Jaz sem imela na zacetku veliko tezav, vse jedi so imele na koncu podoben okus, ali pa je ena prevladovala. Vaja sicer dela mojstra ampak z uporabo mesanic se temu izognes  in lahko ze na zacetku "kariere" kuhas kot profi. Pri kuhinjah azije in mehike uporabljajo se kaj drugega ne samo cebulo in cesen. Ce to kuhas obcasno in si ravno ne nosis zacimb iz tujine marsicesa nimas, ceprav se je situacija mocno popravila. Npr. kumina (ki je pogost v takih jedeh) ne dobis ravno v vsaki trgovini, mesanico pa.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti