Vračilo štipendije

kalika  

član od: 3.2.2010

sporočila: 51

tema odprta - 14. okt 2010 9:07 | ogledi: 13.595 | odgovori: 31

Pozdravljeni,

imam problem in sicer sin se je pred dvema letoma vpisal na višjo splošno pomorsko šolo Portorož. Ker pa je pri tem študijo veliko "učenja na pamet" mu ni šlo in tudi ni bilo to kar je pričakoval. V tistem letu je dobival štipendijo. Potem se je lansko jesen prepisal na isti šoli (spremenil se samo smer) na navtiko. Le to je letos končal uspešno in je sedaj drugi letnik. Sveda ni imel štipendije. Meni je bilo rečeno, da če ne napreduješ je pač štipendija v mirovanju. Do tu vse lepo in prav. Potem pa dobimo obvstilo, da mora za za štipendijo izpred dveh let vso vrniti. Pritožila sem se, pa je gospod Svetlik odločno napisal, da je pritožba neutemeljena. Kaj sedaj? Letos sva spet vložila prošnjo in jo bo dobil. Ima kdo mogoče kakšne izkušnje, če je možno, da se to vračilo malo odloži. V družini nas je pet in samo jaz imam redne prejemke.

Hvala za pomoč

P.S.: V času, ko je sin prejemal to nesrečno štipendijo so meni avtomatsko znižali otroški dodatek, dobila sem višjo položnico za vrtec... Po vprašanju, če mi bodo sedaj to razliko vrnili pa odgovor: takega primera še nismo imeli, najbrž pa tega vračila ne bo (?)

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. okt 2010 10:42

Kolikor vem mora biti v pogodbi o štipendiranju natančno navedeno, kdaj se štipendija vrača in kdaj ne.

Kolikor vem, štipendija ne miruje, če ne napreduješ, ampak jo v tem primeru izgubiš, razen če navedeš upravičene razloge (bolezen na primer) - ampak, kot sem omenila, vse to je stvar pogodbe o štipendiranju.

Poglej, na kaj se sklicujejo v obvestilu, s katerim sporočajo, da jo je treba vrniti, verjetno so navedeni členi oziroma pravni temelj za tako zahtevo, in na podlagi tega potem ukrepaj, če sploh še lahko.

 

Štipendija se šteje kot dohodek družine in zato si verjetno presegla cenzus za določen razred za plačilo vrtca in so ti tudi znižali otroški dodatek. Dejstvo je, da jo je sin takrat prejemal, zato si plačevala več. Ni njihov problem, da je sin štipendijo izgubil, zatorej ni podlage, da bi ti to razliko vračali.Taka so formalna dejstva, a pravnoformalne zadeve (žal) velikokrat nimajo v sebi nič življenjskega.

 

Lahko pa da se v vsem tem skrival še kak "haklc", morda ti bo katera od članic, ki to bolj obvlada od mene, lahko pomagala.

 

Mamamia

 

mamamia

Kalpana  

član od: 20.7.2009

sporočila: 62

14. okt 2010 10:52

Tako kot je že mamamia svetovala, poglejte na katere člene se sklicujejo v obvestilu. Sicer pa je razlika med ne napredovati v višji letnik ali pa zamenjati smer študija. Meni je v mojem primeru npr. pri ponavljanju letnika štupendija mirovala (brez posebnih okoliščin, dokazil ...), ko pa sem se vpisala v višji letnik, pa sem jo ponovno začela dobivat. Če pa bi šla zdaj nekaj drugega študirat in pustila trenuten študij, pa bi jo morala vračat. Štipendijo sem namreč dobila za točno ta program in zato se pričakuje od mene, da bom ta program tudi končala. Kalpana

ursyy  

član od: 26.3.2009

sporočila: 635

16. okt 2010 11:07

No, da opišem moj primer, leta 2007/08 sem se vpisala na ekonomsko fakulteto Maribor. To leto sem dobivala štipendijo, ker pa letnika nisem naredila, sem se nato vpisala na višjo šolo Ptuj(zaradi statusa), leta 2008/09. To leto nisem zaprosila za štipendijo, ker v šolo nisem imela namena hodit in posledično tudi te šole nisem naredila. Potem sem začela na forumih brskat glede vračanja štipendije (katero sem dobivala za prvi letnik na ekonomski fakulteti), in JA mojo štipendijo je treba vrnit, ne bi pa je rabla vrniti, če bi naredila 1 letnik na višji šoli ptuj (ker je bila tisto leto v mirovanju)...potem sem se jeseni 2009 odpravila na zavod, da se pozanimam o vračanju. Prijazen gospod me je celo prepričeval, da se naj nekam vpišem in naredim letnik, da ne bom rabla vračat, vendar sem mu rekla, da jo bom kar vrnila v enkratnem znesku. Sporočilo je spremenil(a) ursyy dne 18.okt 2010 14:34

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

16. okt 2010 12:29

ursyy je napisal/a:
...JA mojo štipendijo je treba vrnit, nebi pa je rabla vrnit če bi naredila 1 letnik na višji šoli ptuj... ursyy
To pa zdaj ne bo več držalo. Oz. vsaj ni držalo pri moji prijateljici, ki ni naredila 1. letnika prava - za to leto je prejemala štipendijo. Nato se je prepisala in uspešno naredila 1. letnik na drugem faksu (za to leto štipendije ni dobivala), a je morala kljub temu vrnit štipendijo za prejšnje leto + 20% obresti perpetua

ursyy  

član od: 26.3.2009

sporočila: 635

16. okt 2010 13:20

Ne vem kako ne bi držalo, štipendijo sem nakazala pred 3 dnevi, seveda brez obresti, koliko sem dobila toliko sem vrnila, rok do kdaj bi morala vrnit je 20 januar 2011, ampak jaz sem raje prej, obresti bi seveda nastale, če nebi nakazala do 20 januarja 2011... ursyy Sporočilo je spremenil(a) ursyy dne 18.okt 2010 14:37

modri trak  

član od: 24.8.2004

sporočila: 40

17. okt 2010 9:31

V zvezi z odločbo o višini otroškega dodatka in doplačilom vrtca podaj za vsako odločbo posebej vlogo za obnovo postopka - to pomeni, da se o zadevi še enkrat odloča, ker so nastala nova dejstva, ki vplivajo na odločitev. V tvojem primeru je novo dejstvo vračilo štipendije, ki se v ponovnem odločanju ne bi več štelo kot dohodek v družinil. Pazi na rok; mislim, da se postopek lahko obnovi, če se vloga poda v roku 30 ali 60 dni od takrat, ko se izve za novo dejstvo. Mnenja sem, da bi tako šlo, saj tudi CSD obnovi postopek po uradni dolćnosti, če izve za nove dohodke, ko letne dohodke preverjajo pri DURS. lp Sporočilo je spremenil(a) modri trak dne 17.okt 2010 10:34

Kalpana  

član od: 20.7.2009

sporočila: 62

17. okt 2010 14:10

Perpetua in ursyy, verjetno v vajinih primerih ni šlo za isto vrsto štipendije - predvidevam, da pogoji niso za vse štipendije enaki. Kalpana

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

17. okt 2010 21:18

Ja, sploh nisem bila pozorna! Govorila sem o Zoisovi! perpetua

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. okt 2010 9:01

Pri Zeusu, v tej državi človek dobi štipendijo, ne glede na to, da konstatno zapisuje besedi kot sta: "nevem" in "nebi"?

Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. okt 2010 9:07

kalika je napisal/a:
. Potem pa dobimo obvstilo, da mora za za štipendijo izpred dveh let vso vrniti. Pritožila sem se, pa je gospod Svetlik odločno napisal, da je pritožba neutemeljena. . V družini nas je pet in samo jaz imam redne prejemke. Hvala za pomoč

 

Daj vlogo za odlog vračanja štipendije in utemeljuj s tem, da tega družinski budžet ne bo zdržal. To pa zaradi naslednjih razlogov:

- samo en član družine ima redne prejemke

- v družini vas je pet, vsota vseh prejemkov in socialnih transferov je (izračunaj), kar na člana znese toliko in  skladno s tem ne morete vračati štipendije.

Navedite, da ste pripravljeni to vračati, vendar sedaj ne morete in da prosite za razumevanje in en kompromisni način reševanja te zadeve.

Potem se boste pa nekaj časa dopisovali s štipendijskim skladom.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti