Vračilo štipendije

ursyy  

član od: 26.3.2009

sporočila: 635

18. okt 2010 11:05

Vendelina jr. je napisal/a:

Pri Zeusu, v tej državi človek dobi štipendijo, ne glede na to, da konstatno zapisuje besedi kot sta: "nevem" in "nebi"?

Vendelina jr.
...dobila sem republiško, s to štipendijo pa si verjetno lahko privoščim napake, kajne? ursyy

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

18. okt 2010 11:27

naša profesorica je takoj na začetku prvega letnika srednje šole povedala, da dijak, ki ne zna pravilno zapisati ne vem, ne bom in življenje, ta ne more imeti pozitivne ocene. Tebe avtorica pa opominjam, da ima problem tvoj (polnoletni) sin. V kolikor se to zgodi pri nas, bo punca pač morala zaslužiti ter vrniti. Glede na to, da smo 3 z mojo plačo, dobro vesta, da nimam kje vzeti in da bosta svoje morebitne neumnosti sami odplačevali. Sicer pa ta večja itak že vsa leta srednje šole dela preko študenta, če le dobi delo. klavdija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. okt 2010 12:41

Ne, ursy, takih napak si človek ne sme privoščiti.

Eno je tipkarska napaka - te se dogajajo vsem.

Popolnoma drugo je pa vztrajno ponavljanje zelo osnovne napake in živeti v nerazumljivem prepričanju, da mu je kaj takega pač dovoljeno.  Emancipiraj se od svoje zmote. Čim prej.

Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. okt 2010 8:34

klavdijaB je napisal/a:
naša profesorica je takoj na začetku prvega letnika srednje šole povedala, da dijak, ki ne zna pravilno zapisati ne vem, ne bom in življenje, ta ne more imeti pozitivne ocene.klavdija

Normalno! To so stvari, ki jih mora obvladati otrok v nižjih razredih osnovne šole, ne pa šele kandidat za štipendijo, maturant, celo bodoči študent ...

Mojca

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

20. okt 2010 13:19

Vendelina jr. je napisal/a:

Ne, ursy, takih napak si človek ne sme privoščiti.

Eno je tipkarska napaka - te se dogajajo vsem.

Popolnoma drugo je pa vztrajno ponavljanje zelo osnovne napake in živeti v nerazumljivem prepričanju, da mu je kaj takega pač dovoljeno.  Emancipiraj se od svoje zmote. Čim prej.

Vendelina jr.
O ne vem, ne bi, pa tudi globlje in še kaj ne bi razpravljala. Ampak mene so v osnovni šoli naučili, da se čimprej, kakorkoli, kadarkoli, ... piše tako kot sem napisala, torej skupaj. Sedaj se lahko piše oz. je priporočeno narazen (SSKJ dovoljuje obe rabi). Me zelo moti, ko me moj komp stalno opominja, da delam narobe! No, pa smo spet malo mimo teme. Lep pozdrav sonci

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

20. okt 2010 13:55

Po moje naj bi socialni korektivi uravnavali (težke) finančne razmere. SPROTI, ne pa za nazaj ali za naprej. V vaši družini se je pred leti k družinskim prejemkom štela štipendija in zato so bile druge pomoči (otr. dodatek, prispevek za vrtec) razumljivo ustrezno nižje. Današnja situacija je prav nasprotna (vračilu štipendije se verjetno ne bo dalo izogniti), kar bi po moji logiki morali upoštevati pri drugih pomočeh in jih povišati do zneska, ki posamezni družini po zakonu pripada. Ali pa - bolj preprosto - ugoditi prošnji, da štipendije zaradi težkih socialnih razmer DANES (dokler se sin ne zaposli) ne morete vrniti. Seveda pa je eno življenjsko reševanje problemov, drugo pa birokratsko. Itak gre pa vse iz enega žaklja, le pri različnih uradnikih je treba stati v vrsti. Tako je pač moje mnenje, pa ne vem, če vam v konkretni situaciji kaj pomaga. Poskusite s to logiko prepričati katerega od uradnikov, ki vas bo pripravljen poslušati. Danca

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

17. sep 2012 15:55

ojla

Veliko sem že prebrala glede vračila štipendije,vendar nisem našla primera ,kateri bi se nanašal na našo situacijo.

Hčerka je v letu 2011/12 dobivala državno štipendijo,vendar jo bo morala vrnit,zato me zanima če je imel kdo v kratkem oziroma preteklo šolsko leto  primer za vračilo.Naš primer izključuje kakšnega ponavljanja letnika ali povziranja,ker bo ta študij opustila.Imam nekaj vprašanj.

Ali se mora štipendija vračati v celoti ali lahko po obrokih?

Če se recimo vrača v celoti ali po obrokih ali obračunajo tudi obresti in kakšne?                     

Kdaj se začne vračati?

Vesela bom vsakega vašega odgovora in kakšnega namiga,ki bi mi bil v pomoč.

lp

-pika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

17. sep 2012 17:04

Pravi naslov bo kar Ministrstvo za delo - tam, kjer je hči štipendijo dobila. Glede na to, da bo štipendijo vračala njim, bodo najbolj poklicani za to, da ti povedo najnovejše pogoje,ker se ti (kot vse drugo pri nas) znajo iz leta v leto spreminjati. 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 17. 2012 17:04

MOON  

član od: 18.6.2008

sporočila: 187

19. sep 2012 13:47

-pika, ali hčerka ni naredila letnika da  mora vrniti štipendijo?

No sama imam izkušnje s to zadevo, ker smo pri nam imeli tak  problem. Hčerka je v letu 2010 začela študirat in se vpisala na šolo fakulteta za družbene in ekonomske vede in prejemala štipendijo. Dva meseca pred koncem letnika je vse skup zašuštrala in prvi letnik pustila, zato ker bi imela preveč popravnih izpitov. izpisala se je iz šole, in se takoj v letu 2011 vpisala v Škofjo Loko na  Fakulteta za management, sedež šole imajo seveda v Kopru. Opozarjala sem jo da bo morala štipendijo vrniti ker je pustila prvi letnik ne glede na to da se je takoj vpisala na drugi faks. Kmalu zatem je dobila pismeno, da mora vrniti štipendijo, a je napisala prošnjo/vlogo, ne vem kako naj temu rečem, da bi ji samo zamrznili štipendijo za leto 2011/2012, tako kot so to delali prej.Razložila jim je, da ni študija obesila na klin, da se je takoj vpisala na drug faks. SEveda to njih ni nič zanimalo in dobila je negativen odgovor. Še enkrat je napisal prošnjo, če lahko vsaj po obrokih vrne, no to pa so ji odobrili, tako da lahko plača v šestih obrokih. Rekli pa so ji da lahko za leto 2012/2013 vloži ponovno za štipendijo ne glede na to če štipendija iz leta2010 še ne bo poravnana.Seadj pa me samo zanima če jo bo letos dobila, ker ima še nekaj malega stare za vrniti.

Kar pa se tiče pomoči pri vračanju štipendije od staršev, sva midva z možem hčerki jasno in glasno povedala, da ji ne bova dala nič denarja in da naj to kar je zakuhala sama plačuje , saj sem jo dovolj zgodaj začela opozarjat glede tega.Res pa je da je zelo pridna kar se dela tiče, in rada dela, tko da ji ne bo to problem rešit, pa še za naprej ji bo v dober poduk, tako da bo prej 3x premislila preden bo spet kaj takega naredila da bo šlo njej v škodo. No prvi letnik  na Fakulteti za management, pa je naredila vse izpite 8 in 9.

MOON

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. sep 2012 15:03

Nasvet: kadarkoli vam naložijo kako visoko plačilo, ki ga ne zmorete, najprej pomislite na obrožno plačevanje. Običajno je to uspešno.

In ne se pusti tožit, ker je strošek bistveno višji.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti