Zajtrk/malica
| Dobrojedka je napisal/a: |
| Zdaj pripravljamo: - kruhke z raznimi namazi (med, marmeladice, skuta z dodatki...) - palačinke - jajca na razne načine - kus kus - cesarski praženec (kadar je več časa) - ovsene kosmiče z različnimi dodatki Kaj pa zajtrkujete pri vas? Dobrojedka |
Moje izkušnje - bolj se trudiš in kompliciraš, slabše je. Kar glava me zaboli, ko po urah in urah priprav gledaš koga, ki ............
.....Njegova gospa, sicer zelo simpatična, suhcana, pa je bila nekaj čisto drugega. Vse ponujeno je prelagala po krožniku, pila je izključno vodo, čeprav ji okus ni bil ravo všeč, saj je bil na Danskem drugačen??!
Saj me bo enkrat izučilo!![]()
A ni to zanimivo? Mislim, da nimamo samo dolenjci take navade, da brž ko pridejo obiski, pripraviš mal za prigriznit (suho sadje), pa vsi samo sprašujejo; domače? Mmmmm. (pa če je al pa ne, vse je tako dobro). Ti pa boš naslednjič postrežen z vodo, ki je najbolj zdrava, pa drugega mi ne pijemo, pa tako naprej...
Pa tudi naše gore listi, ki živijo kjer koli po svetu, poznajo to navado samo ko pridejo v rodno Slovenijo. Vse gledajo kot da prvič vidijo, vse je tako dobro dobro... Prtljažnik znajo napolnit.
Nikoli ne bom pozabila obiska pri sorodnikih v Nemčiji. Za kosilo je bilo točno odšteto, za vsakega en košček mesa, najbrž tudi krompir, saj ga je bilo premalo za vse.
Ne smemo pa vse spet vrečt v isti koš. So tudi zlate izjeme!![]()
Našim obiskom, ne glede na to, s katerega konca sveta pridejo, dam za zajtrk na mizo vsega po malem, pa vsak izbira: kak skutni namaz, pripravljen doma, obvezno narezek s svežimi in suhomesnatimi izdelki (budžola, pršut, kuhana šunka, kulen, piščančje prsi v ovitku in še kaj - za vsakogar nekaj), nekaj kislega, olive, dve ali tri vrste sira, jogurt, med, maslo, domača marmelada. Črn in bel kruh, sledi pa seveda vprašanje, ali bi kdo še kakšno jajce ali morda hrenovke, pa stoastan kruh. Čaj in kava ter mleko so tudi na mizi, narezana čebula, paradižnik, paprika. Tako vsak najde nekaj zase, in še nikoli ni kaj veliko ostalo na mizi.
Če bi jaz mojim gostom ponudila samo nekaj vrst mislijev (no, te imamo tudi doma, jih ponudim gostom,a doslej jih še niče ni jedel), bi me hudo čudno gledali, domači bi pa itak mislili, da se mi je zmešalo in bi me povprašali po zdravju (ker mi tudi približno tako zajtrkujemo kot pripravljam za goste, le količine in izbor so malo manjši, jasno). Bi jih pa seveda z veseljem ponudila, če bi jih kdo želel jesti.
Imamo torej zelo različne navade in izkušnje. Sama sem tudi na vseh obiskih v tujini, ko sem tudi bivala in zajtrkovala pri gostiteljih, tujcih, ne naših sonarodnjakih, bila deležna obilnega in raznolikega zajtrka.
Mamamia
mamamia
| multivitamin je napisal/a: |
Ne korigiram in lekturiram tega kar napišem, ker v forumu ne gre za formo ampak vsebino. Tudi mene kdo moti tukaj gor pa ne kažem s prstom. Ampak raje napišem kaj. Toliko o javljanju,vejicah,receptih.multivitamin |
Nismo veeli takega odnosa do jezika, multivitamin. Nepisan dogovor je, da se VSAK potrudi do meja, ki jih zmore, kar se tiče rabe in uporabe maternega jezika (slovenščina večini to pač je) na naši strani. Moram reči, da je tu kar nekaj ljudi, ki jim slovenščina ni materni jezik, pa pišejo dosti bolje od tebe. S pisanjem kažeš odnos do nas, ostalih uporabnikov. In kažeš sebe.
Toliko v vednost in morda razmislek.
moderator2
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | Venturini |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Špinačna solata z rukolo, jagodami, oreščki, feto in sladkim balzamičnim prelivom

Zvezdice alla Alfredo