Ribe - prosim pomoč!

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. jul 2010 8:19

Daj, gospa Nolapedia, prosim razjasni zakaj mokati sardele ob današnjih teflonskih ponvah, kolikor jaz razumem to mokanje se uporablja zgolj zato, da se riba ne prime posode in ker so sardelice male da se ne sprimejo in razpadejo? Če je kak drug razlog ga z veseljem uporabim, sploh na kakem kosu lososa me to zelo zanima... Glede divjih rib sem napisal točno to kar si mi očitala ti, da z veseljem pojem gojeno ribo, če je priložnost za divjo, zakaj je ne bi? Nikjer je pa nisem favoriziral, pogovor je pač tekel v smer kako pripraviti dobro ribo, in za to je pač osnova dobra riba, kot tudi na drugi strani dobro meso.

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

2. jul 2010 8:44

VAU! Hvala za lepe za odgovore! Ravno ob jutranji kavi sem prebrala komaj dva odgovora, ežoj mi je kar dalo vetra ko sem prebrala tvoj odgovor :) sedaj pa pridno berem naprej pa se mi morda utrne še kakšna ideja kaj danes za kosilo! Ja in priznam, da ker ne jem rib se mi tudi priprava malce upira, ampak sem si rekla za ljubezen je treba tudi kdaj preko sebe in storiti tudi to kar nočemo oz. ne maramo :) LP Mateya :)

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

2. jul 2010 8:46

Vse kar so zgoraj zapisale kolegice in kolega povsem drži in če se boš držala teh nasvetov bo vse v redu zaročenec bo srečen in sit. Ti pa dobra kuharica. Glede divjih rib sem tudi jaz istega mnenja kot kolega ZZak ,morda sem pri tem še bolj radikalen saj zelo težko jem gojene ribe sploh. Tudi zmrznjene me ne mikajo preveč, pa saj sem o tem že itak pisal. Se pa povsem zavedam, da bo divje ribe vedno težje dobiti zaradi vseh razlogov in težav,ki so prisotni v ribištvu. Kakor koli, še 14-X grem spat in potem odpotujem na moj južn otok- tam je svežih, divjih rib še hvalabogu v izobilju in spet jih bom jedel 3 x dnevno. lp hedonist

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

2. jul 2010 9:02

Se nisem mislil več oglašat v tej temi, pa me kolega zzak naravnost prosi. Kolega zzak, bi mi prosil pojasnil nekaj :

- riba se praži pomokana že par tisoč let. Katera so to nova dognanja ( predvidevam znanstvena, 21 stoletje in te fore ), ki so proti mokanju, in komu so še znana razen tebi ( kje se da to prebrat )

- odkod ti ideja, da se za praženje ribe uporablja teflonizirana ponev. Riba zahteva višjo temperaturo in organske snovi ( a feflon to je ) se pospešeno razkrajojo, produkti so nekakšni dioksini, ki verjetno blagodejno vplivajo........

- a si kaj slišal za emajlirane posode, pa posode od nerjavečega jekla

Ribe pražim in jem že ene 40 let ( če mal zaokrožim navzdol ), zmeraj se pa rad kaj novega  naučim.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

2. jul 2010 9:13

japaja je napisal/a:
Jutri grem na Obalo japaja
Evo, pa sta se ujela na limanice vidva z ežojem...Ozna itak sve dozna , sta mi že nekaj časa sumljiva. ežoj gre že danes na obalo, da bo vse pripravljeno in postlano... Ognjič

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. jul 2010 9:23

Če se delajo 1000 let tako, pa mislim da je edino pravilno da se še vsaj naslednjič 1000 enako...

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. jul 2010 9:36

 

zzak1977 je napisal/a:
Daj, gospa Nolapedia, prosim razjasni zakaj mokati sardele ob današnjih teflonskih ponvah, kolikor jaz razumem to mokanje se uporablja zgolj zato, da se riba ne prime posode in ker so sardelice male da se ne sprimejo in razpadejo? Če je kak drug razlog ga z veseljem uporabim, sploh na kakem kosu lososa me to zelo zanima...

Sardele, sardone, kalamare in kar je še takega kar cvremo v globokem olju pomokamo:

- da popivnamo še zadnjo sled vode in olje ne šprica okoli

- da se s pečeno mokasto oblogo riba učvrsti

- da je tako pripravljena ocvrta riba bolj okusna (saj dunajskih šniclov tudi ne paniraš zato, da se ne          bodo prijeli posode, a ne?).

Vsekakor pa ne zato, da se ribe ne bi sprijele in še manj zato, da se ne bi prijele posode.

Če je maščobe dovolj in je tudi dovolj vroča, se ne bodo prijele, je pa seveda popolnoma vseeno ali jih cvreš v teflonski ali v kakšni drugi posodi.

Pred pripravo se je pametno odločiti ali boš ribe cvrl v dosti maščobe, pražil z malo maščobe, dušil mogoče celo brez maščobe, pekel na žaru ali v pečici ali pod peko, namaščene ali ne.

Osebno ne vidim nobene potrebe po teflonski posodi pri pripravi rib, ampak to je pač stvar  preference.

Za lososa ti pa ne vem svetovati, jaz ga pripravljam samo surovega, ampak mislim da ocvrt ne bi pokazal.

Če smem, ti svetujem, da rib (mislim prav na ribe, ne na mehkužce) ne soliš šele na koncu. Ribe nasolimo še surove tudi zato, da sol povleče nase vodo.

Pa še en nasvet ki bo spravil orto poznavalce rib, v žvaniment:

Poskusi enkrat (pomokane in nasoljene) ribce ocvreti v veliki količini kuhanega masla, če ti je pri roki, pa dodaj še vršiček žajblja.

 

Očitam pa nobenemu nič, zzak1977.

Samo odgovarjam na izjave, v bistvu me sploh ne zanima, kdo jih podpiše. Moja reakcija na temo divjih rib ni bila namenjena ekskluzivno tebi, ampak v premislek ob preseravanju z divjimi ribami, olivcem, balsamicom in kar je še te mediterobe.

Kakor je lepo, da so ljudje navdušeni in vzhičeni, ko so se srečali s prej neznanimi okusi, je pa vendarle precej neokusno, da že kar takoj nestrpno solijo pamet vsakemu, ki jih še ne pozna.

Pa prav lepa hvala za tvoj predlog za moj novi nick, zelo sem počaščena in mi je všeč.

Se bom pozanimala pri vodstvu portala ali ga lahko zamenjam.

lp, Nolapedia

nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 02. 2010 09:38

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. jul 2010 10:04

Kaj ni riba že sama v našem jadranskem primeru precej mediteranska stvar, zakaj ne bi zraven uporabljali olivnega olja, rožmarina, belega vina... Po mojem lastnem okusu se to lepo dopolnjuje, očitno imam res dobro okvarjene brbončice.

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

2. jul 2010 11:02

Še nekaj me zanima, kaj pa limona? Kdaj z njo poklapljaš ribo? Pred pripravo, med ali po? Vem da je to ful dobro, pa me zanima ali lahko uporabim tudi limeto? Ali lahko zmešam olivno olje in limonin sok ter polivam ribo med pečenjem? Lahko limono uporabljam za vse ribe? LP, Mateya :)

leandros  

član od: 19.8.2009

sporočila: 188

2. jul 2010 11:16

Pozdravljeni vsi skupaj, Oglašam se, ker mi je tema zelo zanimiva. Tudi jaz sem imela prvič "strah" pred pripravo ribe (tega je že davno :), ker pa sem jih imela in jih seveda še imam, ribe in vse morske jedi neizmerno rada, sem se ojunačila in moram reči, da so mi že prvič ratale fenomenalno. Skratka, ribe občajno pečem v pečici (s krompričkom ali brez) in nič ne filozofiram. Ribo očistim in operem(ker mi jo ponavadi v ribarnici očistijo tako, da je vsaj na eni strani kjer so škrge, razmrcvarjena), jo zunaj in znotraj malo posolim z grobo soljo, dodam svež rožmarin in svežo baziliko ter vse skupaj naoljim z oljčnim oljem. Kar se tiče divjakov in gojenih rib prisežem, da v vseh teh letih, katerih ni tako malo, nisem opazila nobene bistvene razlike (zdaj bodo šli v luft takozvani poznavalci rib). Glavni pogoj je, da mora biti riba sveža pa naj gre za gojeno ali pa divjo. Ob peki lososa-fileja nikoli ne odstranim kožo, ker je zlato rumena popečena koža izvrstnega okusa in hkrati ohranja sočnost fileja. File lososa narežem na široke trakove (cca 8cm) in malo posolim, jih naprej v teflonski ponvi popečem na strani kože in potem še na drugi strani in to samo cca 3 minute vsako stran. Potem fileje naložim v pekač na "posteljico" bazilike in oljčnega olja ter vse skupaj dam še v pečico na cca 180 C in to samo 10min, da lososa ne presušim, ker potem ni užiten. Pa lep dan vsem skupaj leandros

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti