Pozdravljeni!
Ali kdo ve,kje se da kupiti dušikove kristale?V stiku s toplo vodo tvorijo meglico.Potrebujem jih za žurko.Hvala
malenka
Pozdravljeni!
Ali kdo ve,kje se da kupiti dušikove kristale?V stiku s toplo vodo tvorijo meglico.Potrebujem jih za žurko.Hvala
malenka
pa si prepricana da so res dušikovi kristali?
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"Si mogoče mislila tekoči dušik?
http://wwwk1.ijs.si/sola/poskusi/poskus7.html (glej čisto spodnji poskus)Atina
Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 23. 2010 12:00Hm, a mogoče misliš to, čemur se v angleščini reče suh led (dry ice)? Uporabljajo ga za pošiljanje zmrznjenih jedi po pošti ali preko UPS.
S kemijo si nisem buhve kakšna prijateljica ![]()
, ampak s temle pridejo
rakovičji polpeti do mene lepo zmrznjeni: http://www.carbonicsystemsinc.com/DryIce.htm
Ja Vanja, prav o tem govori. Pri nas v laboratoriju ga imamo vsak dan na zalogi, samo na zalost sem predalec.
Jerneja USA
Jerneja, to sem omenila, ker vse govorijo o tekočem dušiku.
Meglica je pa samo zmrznjena vodna para. (upam, da sem to prav povedala, sicer pa naj to Ežoj bolj strokovno razloži, ker on je od foha ![]()
) Bolj kot je zrak vlažen, več meglice se bo naredilo okoli take kocke suhega ledu. Tako da v mali dozi, kot pride recimo v mojem paketu z zmrznjenimi polpeti, ni nič nevarnosti, kar se vdihavanja tiče. Se pa lahko pošteno opečeš (uh, kakšen oksimoron), to pa ja. Ali poškoduješ kuhinjski pult.....
Naka, suhi led je kristaliziran CO2 pri cca. -70°C. Tekoči dušik je nekaj drugega, njegova temperatura je tam okrog -190°C, in s tem se ni za hecat. Dobiš ga lahko pri Messlerju, TKI-ju, v nekaterih plinarnah v jeklenkah, etc.
Niti sanja se mi ne, kaj ponuditi za ustvarjanje umetne megle za eno žurko, na trgu je kar nekaj tovrstnih pripravic, samo cena ni ravno nizka. Sicer imam recept za neko umetno meglo, ampak ga ne dam, ker se sprošča klor in je potrebno zadevo delat v digestoriju. Posledice izpostavljenosti kloru si lahko ogledate v knjigah o Soški fronti.
Kristali, po katerih sprašuješ, pa so soli dušikove kisline, in ob primernem tretiranju jih lahko razklopiš na sub-molekularno stanje. Na žalost Ti ne znam povedati, kje jih prodajajo.
LP
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | noemi |
| malo za hec | johana |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Najboljši limonini razpokančki

Zelenjavna zloženka