Marenga

fotografka  

član od: 1.6.2010

sporočila: 68

tema odprta - 1. jun 2010 12:25 | ogledi: 10.049 | odgovori: 14

Marenga je bela "obloga" na tortah iz beljakov, sladkorja in še česa, ki jo zapečemo v pečici ali z brenerjem.

V Rustiki imajo malinovo torto z marengo okoli, pa v restavraciji Angel sem videla, da imajo marengo z jagodami, marengo s sladoledom...

To je vse kar vem, in meni je zelo dobra (na malinovi torti). :)

Morda pozna kdo kak recept, nasvet... kako se lotiti te zadeve doma?

fotografka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

1. jun 2010 13:15

Tukaj je spet nekdo naredil nek genialni prevod, predvidevam da v kaksni slascicarni, najbrz z namenom, da se bo bolj sofisticirano slisalo. "Meringue" je tisto, kar mi poznamo pod beljakovo tortno osnovo, beljakovimi poljubcki ali spanskimi vetrci. Iz tega dela cukrpekarstva je najbolj znana torta Pavlova, avstralska pogruntavscina, v zgodovino Pavlove se zdaj ne bom spuscala. Skratka, stepes beljake, dodas se malo limoninega soka, potem pa zlicko po zlicko dodajas sladkor v prahu. Speces na peki papirju in pazis, da ne prepeces- v sredi mora biti ravno prav peceno, vse skupaj pa lepo "chewy". fresh

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

1. jun 2010 13:26

skorjica hrustljava, notri pa puhasto. obožujem meringue!

mene zanima kako je z meringue v pečici.. a ko daste npr na jabolčno pito, a jo daste nazaj v pečico al jo z brenerjem? ker jaz ga nimam, pa si ga zaenkrat še ne mislim kupit...

bannanna_v_slo ;)

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

1. jun 2010 14:35

Banana, jaz bi dala kar nazaj v pecico (pac pito prej malo manj speci), mislim, da se z "brenerjem" bolj obnese pri manjsih. Drugace je pa se najbolj uporaben za creme brulee. Razmisljati tudi v smeri, da se snegu lahko primesajo se kaksne arome, tudi naravna barvila (recimo malo soka rdece pese, itd.) in so potem spanski vetrci osnova res zanimivim in dopadljivim sladicam. fresh

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

1. jun 2010 14:36

Jaz delam tako: spodaj je krhko testo, ki ga zapečem do polovice, potresem z grobo mletimi mandlji,čez pa stepem beljak, z sladkorjem, dodam mu žlico moke in vmešam češnje ali jagode. Nato dam nazaj v pečico in spečem do konca. kdaj je pečeno se vidi po barvi blejaka na vrhu. Mora le malo porjaveti oz dobiti barvo. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2740

fotografka  

2. jun 2010 0:12

Hvala vsem za linke in nasvete. To da je marenga kot pavlova oz. španski vetrci sem jaz tudi pomislila, ampak v slaščičarni na malinovi tori mi ne deluje čisto isto. Malinova torta je iz biskvita z orehi in malinovo kremo; kot obliv po vrhu in ob strani pa je ta bela oz. rjavkasta marenga. Ima čisto rahlo skorjico, v notranjosti pa je marenga zelo zelo kremasta. Vse skupaj je marenga namazana 3-5mm na debelo. Sem prepričana, da se ne peče v pečici. Nima pa čisto nič okusa po jajcih. http://www.city-center.si/408 na tem linku so fotke, ko so slaščičarji delali torto velikanko. V osnovi sicer ni bila malinova, ampak se pa na fotkah vidi nanos marenge, ki so jo "zapekli" z brenerjem. Bo treba malo testirat... Zdaj je čas jagod, pa bi bila prav fajn marenga z jagodami; to pa ne moreš dati v pečico. Mogoče kdo ve kje bi se dalo kupiti ročni brener? fotografka Sporočilo je spremenil(a) fotografka dne 02. 2010 01:19

bannanna  

2. jun 2010 0:38

a je kokr v šamrolah?

bannanna_v_slo ;)

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

2. jun 2010 0:48

Moram priznati, da nisem ljubiteljica meringua, pa najsi bo v trdi ali mehki obliki.

Za pavlovo in španske vertce je marengue sušen, na nekaterih tortah, kot ameriška Lemon Meringue pie, pa je mehek, kremast.

Za to pito se skuha limonina krema z vodo, škrobom, rumenjaki, limoninim sokom in maslom, vlije na pečeno testo, na to pa nabrizga ali namaže meringue (nekaj beljakov, creme of tartare in sladkor).

V pečici se peče približno 10 minut pri 180 stopinjah.

Če kdo želi recept, ga lahko posredujem. Sem jo pekla ene parkrat.

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 02. 2010 01:50

bannanna  

2. jun 2010 1:26

jaaaaaa, jaz bi ga mela!!!

kaj bi se lahko uporabilo namesto creme of tartare?

bannanna_v_slo ;)

fotografka  

2. jun 2010 1:27

bannanna, mislim da ni ista krema kot v šamrolah. Vanja_v_ZDA jaz bi bila zelo vesela recepta. Po internetu sem malo iskala in našla nekaj podobnega tvoji: http://www.caramelcook.com/2007/10/tartine-lemon-meringu Je pa recept, kot je napisano iz knjige Tartine cookbook. Morda ti je tudi kaj poznana omenjena knjiga? fotografka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti