Študentski dom

masters  

član od: 23.5.2009

sporočila: 188

tema odprta - 19. jan 2010 22:34 | ogledi: 17.242 | odgovori: 39

Sin se je začel zanimati za možnosti bivanja za nadaljni študij. Želi se vpisati na farmacijo, pa me zanima kateri dom je najbližje tej fakulteti ter če lahko kdo napiše kakšno izkušnjo v zvezi z domovi. Sam je bolj mirne narave, zato si želi dom kjer ni preveč žuranja, po možnosti s kuhinjo, ker si rad tudi sam kaj pripravi.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore!

masters

Pecenka  

član od: 23.1.2007

sporočila: 225

19. jan 2010 22:46

Najbližja sta Mestni log (direkt povezava s trolo št.1), peš do farmacije 10-15 min, in Rožna dolina (peš 15-20 min). V Rožni dolini obstaja tihi dom, v Mestnem logu, pa mislim da ne. Sama namreč ne živim v študentskih domovih, tako da ti iz prve roke žal ne morem pomagat. Pecenka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

19. jan 2010 23:15

Sama sem bila v Mestnem Logu. Tu so apartmaji, kjer je 6 sob, 2 veceja, 2 kopalnici in skupna kuhinja. Torej 12 ljudi v apartmaju. V Rožni imaš pa različno: od individualnih sob s souporabo sanitarij in kuhinje do dvosobnih apartmajev (štirje si delijo kuhinjo in kopalnico). Cena pa tudi variira. Obstaja tudi t. i. 'tihi dom', kjer so prepovedani žuri.

 

Tudi jaz sem bolj mirne sorte, pa sem v Mestnem Logu brez težav preživela (pa še fino sem se imela, spoznala ogromno ljudi, tudi moža ...), čeprav sem se večkrat jezila nad kakšnimi žuri. Odvisno je, na kakšen app naletiš (jaz sem bila menda v najbolj žurerskem). Je pa lažje med enajstimi sostanovalci najti 'sorodno dušo' kot med tremi. Pa vedno je nekdo tam, za kakšno 'resno debato', če ste pa štirje, si lahko precej osamljen.

 

Lahko še kaj napišem, če vas zanima, a jutri.

Atina

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

19. jan 2010 23:52

Nikoli nisem bila v domu, sem bila pa parkrat na obisku v tihem domu v rožni, pa še v parih drugih domovih. V tihem so apartmaji, 4 si delijo 2 sobi, eno kuhinjo in eno kopalnico, in če bi mogla živet v domu bi šla pomojem tja. To, da je tih pa še ne pomeni, da ni nobene žurke ;) Sicer pa odvisno kako si navajen, mene bi že ena druga oseba v sobi motila ob študiranju. Najbliže farmaciji sta pa kot je že Pecenka povedala Mestni log in Rožna dolina. Urša

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. jan 2010 6:09

No, znotraj Ljubljane prav noben dom ni ravno daleč od farmacije, saj ni, da bo imel na izbiro dom, sobo, .....najbrž bo na začetku vesel, da bo (če bo) prostor sploh dobil.

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

20. jan 2010 7:21

Tako je, v začetku verjetno ne bo dobil sobe, razen če imate slab socialni položaj ipd., zato velja poiskati sobo pri zasebniku. A pazljivo, če vzameš subvencijo (del najemnine plača država), padeš v prednostni listi za študentski dom na dno.

 

Potem, ko bo sobo v študentu dobil (kjerkoli že bo), pa vedno obstaja možnost preseliti se (a le ob določenih terminih, to povejo v sprejemni pisarni). Tako da je dobro vzeti sobo, kakršna koli je, čeprav začasno.

Atina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2010 9:34

Tako kot pravita rimljanka in atina. Lj. ni tako obupno velika, mestni avtobusi vozijo mimo vseh faksov in tudi ne išče se soba blizu faksa, temveč se išče soba. Sestavni del študija so tudi žurke in se pač vsak odloči, koliko bo žural, kako bo žurerje metal iz svoje sobe in ali jim bo sploh dovolil, da se žurke dogajajo v nadstropju, kjer prebiva. Ali pa bo prvi letnik lepo naredil v čitalnici. Ker pri faksu je glavno, da se človek prebije čez prvi letnik, potem bo slejkoprej tudi diplomiral. Vendelina jr.

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

20. jan 2010 9:34

Najbližje farmaciji so domovi v Rožni dolini in v Mestnem Logu. Jaz sem živela v Rožni dolini (izselila sem se 3 leta nazaj), takrat so sta bila samo 2 tiha domova: blok 2 in 5, kolikor vem, je sedaj tihi dom tudi blok 6. Jaz nisem živela v apartmaju, ampak v bloku, kjer nas je bilo 28 v enem nadstropju, po 2 v sobi, imeli smo skupno kopalnico, WC in kuhinjo. Sliši se nagužvano, ma je bilo fajn. Kadar sem hotela v družbo sem jo imela, če sem potrebovala mir za učenje sem šla ponavadi v "podmornico", to je učilnica v kleti skoraj vsakega bloka. Meni se zdi bivanje v študentskem domu neprecenljiva izkušnja. Navadiš se samostojnosti in prilagajanja, pridobiš veliko novih prijateljev in znancev. In bivanje v študentu ni samo en velik žur. Priznam, ko smo žurali, smo žurali za prav, ko pa smo se učili, smo to delali skupaj skupaj, si pomagali, se spodbujali in se skupaj veselili vsakega narejenega izpita. saša

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

20. jan 2010 9:49

Moj sin sicer ni v prestolnici, je pa v študentskem domu in je rekel, da mu je super. Žurov je ogromno, ni pa nujno, da si vedno zraven in v izpitnem obdobju se potrudi, da je zjutraj med prvimi v študijski knjižnici.

Prvi letnik je lani zaključil 24.  junija in počitnice so bile dooolgeee in brezskrbne. Lani je bilo tako, kako bo letos, bo pa čas pokazal - pustimo se presenetiti.

No, v bistvu sem hotela povedat, da se lahko čist fajn skozi pride tudi v študentskem domu - z žuri in s študijem.

 

Vendy, ni mi pa jasno, kako bi lahko dosegel, da se žurke ne bi dogajale v njegovem nadstropju - no, saj tega ne bi niti poizkušal, to sprašujem samo tako.....

rrr

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

20. jan 2010 9:56

ribaracarak je napisal/a:

Vendy, ni mi pa jasno, kako bi lahko dosegel, da se žurke ne bi dogajale v njegovem nadstropju - no, saj tega ne bi niti poizkušal, to sprašujem samo tako.....

rrr
To se itak ne da. Razen če si take vrste človek, da pokličeš varnostnike. Ampak potem tvegaš, da te nihče od sostanovalcev ne mara, tega si pa res ne želiš. In ko boš imeli ti naslednjič žurko, bodo ostali prijavili tebe. To pa ni v duhu dobrih sosedskih odnosov :) Rešitev je čepke v ušesa in spat. :) saša

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2010 10:03

Saj to zadnje sem mislila, če se deklariraš za godrnjača in te tako doživlja tudi okolica....imaš mir pred žurkami. Freedom of choice Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti