Koliko brisač?

Tanjika82  

član od: 30.3.2009

sporočila: 90

21. jan 2010 17:42

Nisem mogla verjet, da ste se tako razpisale na to temo. Je pa že res, da je v vsakem domu drugače. Jaz sem namreč mislila, da sem med redkimi, pa vidim, da jih kar veliko menjuje brisače dnevno. Hvala torej vsem za odgovore in prijetno debato, ki nas je tudi nasmejala. Lep dan! Tanjika82

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

21. jan 2010 18:00

čedalje bolj se umivamo, pa tudi čedalje bol smrdimo, je res čudno, da so naši predniki preživeli ob takem umivalnem ritualu, o tem so pisale že prehodnice, kot je veljal nekoč, no tam ene XXX let nazaj, ja o kakšnih elergijah pa vseeno ni bilo kaj dosti slišati. Pa roko na srce, še danes se morajo nekateri umivati v lavorju, brisače prati še na roko, pa so bolj čisti kot tisti, ki imajo nadstandardne kopalnice, skoraj že bazene in najsodobnejše pralne in sušilne stroje... anitram1

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. jan 2010 22:09

Anitram1, naši predhodniki so tudi precej precej manj časa živeli in pričakovana življenjska doba je bila pod šestdeset let (danes je pa 82)....tako da je treba tudi to vzeti v zakup, kadar koga prime kaka nostalgija za idealiziranimi lepimi davnimi časi, ki jih v resnici nikoli ni bilo in za preprostim življenjem, ki naj bi imelo neko čudno lepoto, pa tudi te lepote v resnici ni bilo ravno veliko. Vendelina jr.

Radagast  

član od: 5.1.2009

sporočila: 23

21. jan 2010 22:13

Punce, toplo vam priporočam eno zelo poučno in obenem zabavno čtivo: Georges Vigarello: Čisto in umazano : telesna higiena od srednjega veka naprej. Verjemite, da se med branjem sploh ne boste spomnile, da se že nekaj ur niste stuširale in da ste svojo kopalno brisačo uporabile celo že 2x! ;) Radagast

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

22. jan 2010 13:46

Kaj je dobro vedeti o brisačah?

- že večkrat sem ob nabavi brisač dobila navodila naj se jih ne lika;

- enako menda uporaba mehčalca zmanjšuje vpojnost (čeprav ponudniki mehčalca najraje v reklami poudarjajo ravno brisače;

- bolj kot umazanija, ki bi ostala po kopanju, so problem ostanki kože. Ti se fiksirajo med frotiraste zankice in jih pranje v pralnem stroju ne more 100 % odstraniti (zato mokra brisača že po enem brisanju dobi neprijeten vonj).  Še huje je, če pri nizki temperaturi pranja uporabimo praškata pralna sredstva, ki  odmrle delce še pomagajo učvrstiti. Tukaj pa v resnici pomagajo pralne kroglice. Mislim, da bi s temile "magičnimi" enkrat uporabljene brisače res  lahko dobro oprali tudi brez praška. Konkretno z njimi  nimam izkušenj. Imam tiste "navadne" gumijaste, kupljene še v prejšnji državi, pa to delo temeljito opravijo.

Cila

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

22. jan 2010 15:08

Toliko debate o brisači, a na to smo pozabili:

Brisača je takole približno naj-naj najkoristnejša stvar, ki si jo medzvezdni popotnik lahko omisli. Po eni plati ima veliko praktično vrednost - lahko jo ovije okrog sebe, da ga greje, ko prečka mrzle lune Bete Jaglana; na lesketajočih se plažah iz marmornega peska na Santraginusu V se lahko uleže nanjo in vdihava opojne morske hlape; na njej lahko spi pod zvezdami, ki sijejo tako žareče rdeče na puščavskem Kakrafoonu; lahko jo razpne kot jadro na majhnem splavu in se odpelje po počasni težki reki Moth; mokro lahko uporabi kot orožje v boju z golimi rokami; lahko si jo ovije okrog glave, da se zaščiti pred škodljivimi izparinami ali da se obrani pogleda traalskega hroščatega krvoloka (neznansko neumna žival: če ga ne morete videti, sklepa, da tudi on ne vidi vas - zabit ko štor, ampak zelo zelo krvoločen); z njo lahko maha v stiski, da prikliče pomoč, in seveda se z njo lahko tudi obriše, če je še vedno dovolj snažna. Še mnogo pomembnejša je psihološka vrednost brisače. Je že tako, da vsak strag (strag: ne-popotnik), brž ko pri štoparju opazi brisačo, samodejno privzame, da poseduje štopar tudi zobno krtačo, flanelasto otiračo za obraz, milo, pločevinko keksov, razpršilec proti obadom, opremo za dež, vesoljski skafander itd itd. Še več, taisti srag bo tudi z veseljem posodil štoparju katerokoli od teh ali nadaljnjega ducata drugih stvari, ki jih je štopar po nesreči "izgubil". Srag si namreč misli, da je vsakdo, ki je prepotoval Galaksijo podolgem in počez, se prebil skozi njene temačne kotičke, vzdržal v strahotno neenaki borbi s sovražnimi silami in jih končno tudi premagal, pri vsem tem pa še vedno ve, kje ima brisačo, očitno človek, s katerim je treba računati. Odtod tudi izraz, ki se je ustalil v štoparskem žargonu, kot na primer v zvezi "Hej, ti gnaš tega hupi Forda Prefecta? Tapravi frud, ve, kje ima brisačo." (Gnaš, gnajti: poznati, vedeti za, srečati, spati z; hupi: kul tip; frud: res blazno kul tip.)

Saj veste, iz katere knjige je tale citat, a vseeno: D. Adams, Štoparski vodnik po galaksiji.

 

Pa še to: 25. maj je ne samo dan mladosti ampak tudi mednarodni dan brisače.

Atina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. jan 2010 15:25

Atina, Congrats! Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. jan 2010 17:00

Atina

PS: Da ne pozabimo na "plave frotirke" iz Butnskale

 

Mojca

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

22. jan 2010 19:34

Cila mi je bilo rečeno, naj novo brisačo nekajkrat operem brez mehčalca. Kasneje pa ga lahko uporabim. Vendar, ko berem, kako nekateri samo enkrat uporabite brisače za tuširanje, za roke in obraz pa na dva do tri dni menjavate, mi nekaj ni jasno. Sama brisačo za obraz in roke manjam na vsak dan, ker smo štirje. Uporabite belo brisačo in pri se ta umaže do večera. Glede na to, da se poleti tuširamo po 3x na dan, bi to bilo potemtakem 12 brisač, kar pomeni, da bi morala vsak dan ali vsaki drugi dan prat. Ali si to predstavljate? In še sledeče, ko sem se malo zamislila. Nekdo je rekel, da se že ne more z brisačo, s katero si pišuko obriše, obrisat obraz. Če zaidemo na spolno življenje, pomislite malo! Tako kot je bilo vmes tudi zapisano. Če si umijem bodisi noge, potem so čiste in ni problem, da bi se tudi drugje ne obrisala. Včasih z rokami (za katere uporabljamo običajno isto brisačo kot za obraz) prijemamo še večji dr..k kot z nogami, ki jih imamo tako samo zašvicane. Vmes sem pa še naletela na nekoga, ki brisače, ki jo uporablja za telo, ne more še enkrat uporabiti še posebno, ko ima mensus. Jaz je v tem primeru sploh tam spodaj ne uporabim, temveč papirnato brisačo. Sedaj pa se malo zamislimo: po eni strani smo tako higienični, da za tuširanje uporabimo brisačo samo enkrat, ko pa smo tak samo zašvicani. Po drugi strani pa uporabimo brisačo za roke (ki so veliko bolj umazane) in obraz večkrat. Je to logika? Naj omenim, da sem pa res navdušena na brisačami in bambusovega bombaža. Te so res mehke. Sedaj pa hitro v bano meditirat!

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

23. jan 2010 16:20

tole res ni neke logike. edina logika je po mojem: ko je brisača umazana je za pranje ;) in če se nekdo notri briše po tuširanju - ko je čist, tudi brisaša ni takoj umazana. moram rečt da se nekateri (ki vsak dan brez potrebe perete brisaše) obnašate prav odurno. mislim, ločuje se odpadke, gleda se na to kje čimmanj energije porabiti ipd, vi pa delate z vodo hujš kot prašiči. tudi če smo navajeni enih stvari bo potrebno stopiti iz svojih okvirjev in RAZMISLITI! zakaj sploh to počnemo. kje je tu logika? zakaj vsak dan operem čisto stvar? še enkrat napišem: S I C K bannanna_v_slo ;)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti