Kaj lahko pričakuje -pomoč

valery2  

član od: 8.6.2006

sporočila: 34

tema odprta - 6. dec 2009 21:36 | ogledi: 1.878 | odgovori: 4

Do kakšnega denarja (pokojnina,socialna pomoč...)je upravičena oseba brez delovne dobe in nezmožna za delo.Zbolela je v srednji šoli in je že osem let doma.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

valery2

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

7. dec 2009 0:02

Jaz bi se obrnila na Center za socialno delo. Nekateri Centri imajo celo spletne strani, kjer lahko anonimno postaviš podobna vprašanja. Odgovorijo v nekaj dneh. 

tulka

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

7. dec 2009 13:36

valery2, precej pomembno je, ali je oseba zbolela pred ali po 18. letu in ali ji/mu je bila dodeljena kakšna invalidska kategorija. Pred nekaj leti, ko smo v "invalidsko penzijo" spravljali mojega moža je veljalo, da mora bolezen nastopiti pred 18. letom, odločba o invalidnosti pa mora biti dodeljena najkasneje do 26. leta. Naj omenim še to, da tudi moj mož nima niti dneva delavne dobe, ker če bi jo imel, se na papirju obolelost pred 18. letom izniči in je torej zdrav. Pri nas smo imeli zelo negativne izkušnje s Centrom za socialno delo, so nam pa zelo pomagali na Društvu za invalide, od koder so nam poslali tudi zakonik (ki so si ga na CSD razlagale po svoje - vejico so med branjem postavile na napačno mesto, in s tem se je tudi pomen člena v zakonu popolnoma spremenil). Naš boj je trajal kake 3 leta, vendar smo na koncu zmagali. Je pa res, da so invalidske pokojnine zelo zelo nizke, in se od njih preprosto ne da živeti (287 evrov na mesec). Svetujem še to, da naj to osebo osebni zdravnik napoti na ocenitev, da se ji/mu dodeli kategorija invalidnosti (vkolikor to še ni bilo opravljeno), če pa je oseba prijavljena na Uradu za zaposlovanje, pa naj osebni zdravnik napiše potrdilo in bo te zadeve urejal Urad za zaposlovanje. Največkrat se takšno osebo pošlje na ocenitev delavne zmožnosti na Sočo in potem to tam urejajo dalje. Dokler pa te zadeve niso urejene, osebi pripada denarna socialna pomoč, katere višina se določi po pravilniku. Upam, da sem pomagala, če se spomnim še česa, pa javim. Lp od R.

valery2  

član od: 8.6.2006

sporočila: 34

7. dec 2009 21:23

Obema najlepša hvala. LP valery2

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

8. dec 2009 12:22

Valery2, ni panike. Da se le ta oseba ne bo pustila odpraviti z besedami "tja se obrnite, to ni naše delo". Naj bo trmasta in vztrajna, zaveda pa se naj, da bo boj težak. Vso srečo! Lp od R.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti