Gostilna kjer lahko sedimo na tleh

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

30. nov 2009 0:32

Dejstvo je, da je večina današnjih otrok (s tem svojih ne izključujem) razvajenih. Sem bila v četrtek na predavanju Bogdana Žorža o razvajenosti. In mi je bila zelo všeč misel (ne bo direkt citat, bo pa približek): 'Dandanes otrokom nudimo vse. Zakaj? Bomo rekli, ker jih imamo tako zelo radi? A naši starši in stari starši pa niso imeli svojih otrok radi? A zdaj jih imamo bolj? Če bi jih res, bi zagotovo imeli več otrok. A nudimo jim veliko preveč. In kljub temu, da imajo vse in še več, je toliko depresije med mladimi. V času mojega študija psihologije se o mladostniški depresiji ni govorilo. Ker je ni bilo. Danes je več kot 20 % mladostnikov depresivnih. Kljub ali zaradi tega, ker imajo vse?'

Ne spada v to temo, ampak, ker se že govori o razvajenosti ...

 

Dojenje pa vsekakor ni razvajanje, s tem se pa 100 % strinjam. Razvajanje pride pozneje. Recimo s hitrim skokom na pomoč, ko družinski prestolonaslednik zavzdihne, da ne zna sestaviti petvrstične pesmice ali sestaviti spisa o mavrici ali napraviti plakata o Trubarju ali ... in mamica hitro ne-bodi-lena na delo. S samim dojenjem na željo pa otroka ne razvadimo. Dokler je mleko njegova hrana. Slej ko prej pa pride do tega, da je dojenje zgolj crkljanje. Moja dva sta se dojila precej pogosto (sin je sicer imel urnik, ker pri pogostem dojenju je bruhal), hčer sem dojila tudi na deset minut, če je bilo treba. Posebej, ko so rasli zobki. A to pogosto dojenje je bilo do takrat, ko je gosta hrana zamenjala kak obrok. Otrok, ki se plazi, brez težav zdrži par uric ob kašici. In če mamice ni zraven (beri, je ne voha), nima posebne želje po dojenju, kljub temu, da se v prisotnosti mamice doji 'tudi na pol ure'. Tako da moje mnenje je, da enoletnika z dojenjem lahko razvadimo, štirimesečnika pač ne.

 

Problem pa je, če otroka prej ne navadiš na kako minuto brez mamice. Ker potem pride do šoka, kaj pa zdaj to, neutolažljiv jok. Če pa otrok vsake toliko ostane v varstvu koga drugega (očka, babica, teta ...), ve, da se bo mamica vrnila. Če torej, Itta, nisi bila do sedaj od otroka ločena za več kot eno uro, bo težko. Če pa si, ne bi smelo biti dileme: otroka pusti v varstvu.

 

Odločila se boš pa vsekakor sama, na teh osmih straneh so podana naša mnenja, ki ni nujno, da jih upoštevaš. Bo to tvoja odločitev. Je pa dejansko čisto nekaj drugega pripeljati pokazat otroka v službo, da ga vidijo za max pol ure, kot pa ga pripeljati na službeno večerjo. Se mi pa zdijo vsa ta mnenja (no, razen nekaj izjem, pa še ta mogoče samo zaradi slabega 'handlinga' z besedami) pretežno dobronamerna. In iz izkušenj, kar ni zanemarljivo.

 

Pa še ena misel se mi je utrnila ob pisanju tega: otrok, ki se plazi, bo šel kmalu v vrtec oz. varstvo, saj se mamici čas porodniške izteka. Kako bo pa takrat? Vsake pol ure izhoda iz službe ne dovolijo ... ali pač?

Atina

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

30. nov 2009 7:05

Evo, Atina se " razpričala". Limnol in Atina:

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. nov 2009 7:29

tulka je napisal/a:

Iz lastne iskušnje ti povem, da je pametno ločiti dom/družino in službo. Zelo pametno.

tulka

Tole ni samo osebna izkušnja, tole je obči zakon. Za "v okvir", kot bi rekla kozamurnik. Enostavno, določene stvari grejo skupaj, določene pa ne. Če človek ne dela v družinskem podjetju, potem ni, ponavljam, ni dobrega razloga, da bi v to svojo nedružinsko zaposlitev vlekel familijo. Pa naj bo zaposlitev neizmerno super in se dobro razumemo ali pa neizmerno zanič in človek komaj čaka, da je dan končan in gre domov. V službi je ena druga energija, druga komunikacija. Sodelavci nas gledajo drugače kot nas gledajo domači in vice versa. In naj na tem ostane. Ni treba v službene veselice vleči familije (se bodo itak počutili kot peto kolono, ne živite v iluziji, da je njim tudi fino), otrok se tudi ne vleče na službene veselice (razen,če niso otroški programi tipo Dedek Mraz), pa tudi če že znajo hoditi...ajoj....in tudi domov ni treba za vsako pasjo figo vleči pol oddelka in doma organizirati veselic za to, da bo v službi boljša komunikacija in ostali izgovori v tem stilu. Tudi ni treba v službi razlagati vseh detajlov o tem, kaj počnete doma. Ni treba vsem sodelavcem vsak teden kazati vseh novih fotk vaših otrok. Tudi polovici sodelavcem ne. Toliko vljudnosti nihče ne premore. Tudi ni potrebno vsak ponedeljek razlagati, kaj je pleme počelo čez vikend. Pa kje ste bili. Pa kaj je bilo za kosilo. Pa kako je koga žena poslala na kavč. Pa tudi ni treba svojega plemena non-stop kontrolirati po službah. Ne klicarite no svojega moškega petkrat na dan v službo, ker to, drage kontrolorke, to se na drugi strani opazi in potem je tak nesrečnik stalna pisarnšika tarča posmeha (čisto v vseh spolno mešanih kolektivih je kak tak sirotež). Skratka, naredite debelo črto ločnico. Če niste prepričani v njeno debelino, naredite zraven še eno črto. Got it? Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

30. nov 2009 9:51

Mene ni nikdar motilo, če sem na forumu kaj vprašala in je tema potem malo zašla ali se vsaj razširila še na kaj drugega kot da sem dobivala odgovore zgolj neposredno na vprašanje.Kot so že pred menoj zapisale, se v takih debatah odprejo novi zorni koti in te kdo opozori na kakšno stvar, na katero sicer ne bi niti pomislil.

 

Ok, itta se je odločila - in  če sem prav razumela je v podobni sitauaciji kot še ena sodelavka - da bodo kot majhen kolektiv imeli prednovoletno zabavo skupaj. Torej obstaja dogovor s sodelavci, pa če se nam zdi še tako neposrečen. Se pa vidi, da je to težko izvesti v lokalu, sicer nas tu na forumu ne bi povprašala za mnenje. Vse naprej je naša klasična zgodba - kup odgovorov z različnimi nasveti, kot smo si različni mi vsi.

Jaz samo upam, da bo iz vsega naštetega potegnila kak nauk, ker v vsem, kar je tu zapisano, se skriva vsaj zrno resnice. In vsi odgovori so dobronamerni, z izjemo podtonov v nekaterih, ki pa itak ne frčijo na itto.

 

Mamamia

cukrpekrca  

član od: 5.11.2009

sporočila: 311

30. nov 2009 19:57

tulka je napisal/a:

Saj bi dala povezavo na temo o dojenju, pa so se že tam preveč kregali.

tulka
Tulka, o tem sem razmišljala tudi jaz, naj povejo svoje svetovalke za dojenje. Ampak res smo zgrešili temo!!!!!!!!!!! cukrpekrca

pol  

član od: 1.4.2009

sporočila: 18

1. dec 2009 17:42

DRAGA ITTA ! Prav za štos sem šla še enkrat brat vse komentarje. Ne morem verjeti, da se ljudje lahko tako nizko spuščajo. Te razumem, da ti ni vseeno, ko prebiraš prej napisane komentarje. Z vsem spoštovanjem! Ampak ti naredi po svoje, saj upam da nisi vzela resno vseh teh silno dobro namernih nasvetv. Veš kaj, bodi vesela, da ti ni kateri od delilcev nasvetov tast ali tašča! Lep pozdrav! pol

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

1. dec 2009 22:25

ajajaj, pol, pol, pol.... sem iz žlehnobe šla tudi jaz še enkrat brat vseh osem strani odgovorov; pa nisem (za razliko od nekaterih ostalih tem) našla ničesar, da bi rekla, da se je kdo prav nizko spustil..... Kot ti in večina ostalih si tudi jaz zase domišljam, da sem normalna. Tudi kar se gostiln tiče - me zanese tja tu in tam malo ven na kosilo ali večerjo, ko se nam vsem skupaj doma ne ljubi kuhati, ali pa po kakšnih hribih prav paše, da te nekdo malo postreže. Pa enkrat na leto pristanem na kaki malo večji prireditvi v gostilni, recimo na kaki službeni novoletni zabavi, tu se pa že neha, kar se slovenskih gostiln tiče. Hočeš nočeš preživim v poprečju kaka dva meseca na leto na službenih poteh in takrat, seveda, tudi jem po gostilnah. V slabega pol stoletja se, če vse skupaj sešteješ, tega vseeno kar nekaj nabere, krajev in gostiln, tja v stotine. Vendar pa prisežem, da (razen na Japonskem, kjer sem doživela najbolj boleče večerje svojega življenja, in v Kalahariju, kjer pač celotna simpatična družba funkcionira brez stolov) še nikoli nisem videla v gostilni sedeti cele družbe na tleh. Pa kaj cele družbe - tudi enega samega ne. Zato se, z večino ostalega kulinaričnega občestva, tudi jaz taki ideji pač samo čudim. Je pa res, da so bili vedno posamezniki, ki so revolucionirali svet. Tudi s tem, da se spustijo....v gostilni na tla. Pa mirno spanje, Sonja

vijolca73  

član od: 28.4.2006

sporočila: 106

2. dec 2009 10:25

Oprostite toliko govora na tako brezvezno temo pa nisem pričakovala.Če nimaš človeka ki bi mu za dve, tri urce zaupala svojga otročička,pol je pa res bolje da doma ostaneš no. vijolca73

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

2. dec 2009 11:22

Pol, n iti enega samega nizkotnega odgovora ni čutiti v tej temi. Tu so zgolj mnanja posameznikov, ki se nam v večini zdi nesmiselno dojenčka v gostilno vozit in to na neko prednovoletno zabavo - halooo

rrr

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. dec 2009 11:57

pol je napisal/a:
Veš kaj, bodi vesela, da ti ni kateri od delilcev nasvetov tast ali tašča!Lep pozdrav!pol

Ampak tole prav polepša dan!

Marsikdo od teh, ki smo pisali, je namreč precej premlad, da bi bil tast ali tašča. Oziroma, če bi bila jaz njena tašča, bi ji otročička brez težav popazila, da bi šla punca lahko brez skrbi na kosilo. In upam, da mi bo dano enako storiti čez leta svoji snahi / zetu.

 

Taka gostilna, kot jo išče Itta, očitno ne obstaja, a je to tako težko razumeti???? In ker pač ne obstaja, smo predlagali druge alternative.

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti