član od 20069217 sporočil
Jaz čisto razumem mamo na porodniški, ki bi se rada vključila v okolja, kjer se je čisto dobro počutila, preden je dobila otroka. In tudi razumem to razdvojenost in moralno dilemo v stilu, kaj bom pa z otrokom, a ga naj pustim pri kom, ali sem lahko tri ure brez otroka..... Tudi razumem, da čisto vsak prijazen človek rad pogleda malega otroka.
Ampak sem pa tudi precej prepričana, da človek z dobro vzgojo ne more ravno popolnoma po resnici odgovoriti na vprašanje: ali imate kaj proti, če prideta na decembrsko veselico tudi sodelavki z otrokoma? Ne, nimam, to je politično korekten odgovor. Ker bi rekla, da bi iskreno ljudje (z in brez otrok) odgovorili takole: Ja, nimam, samo naj takoj, ko bodo otroci jokali, gresta kar lepo domov, ker ko dojenčki jokajo, jih naj imajo pa kar lepo starši, jaz sem svoj del te vaje opravil(a). Se bojim, da toliko iskrenosti nihče ne zmore neposredno izreči in tudi težko jo kdo pogoltne v enem kosu. Itta, tvoja materinska radost je tvoja radost (ta tvoja radost pa ni hkrati univerzalna radost, ostali ljudje na tvoj zaklad ne gledajo kot na najbolj edinstveno osebo v življenju in pač vidijo stvari drugače). Tvoja komunikacija z otrokom je tvoja zadeva. To, če prideta kdaj z otrokom malo "v službo pogledat" za pet minut in vsi dealjo buci-buc, to je ena stvar, nekako otroške teme vleči v službo, to je pa že spolzek teren. Se pač odpira en trend, ki ga morda ne vidiš, ampak je trend vseeno... Ker, ko začne človek voziti svoje otroke na službene zadeve (dedek mraz se tu ne šteje), kje je pa meja? A dojenčka lahko, enoletnika pa ne? In kaj pa z drugim otrokom, če bo? Pa drugič bo pa še kdo drug svojega otroka pripeljal in boste imeli ena-dva otroški vrtec. Pa to še ni vse: ni večjega ubijalca štimunga katerekoli službene veselice, kot je trenutek, ko začnejo ženske razlagati svoje ginekološke muke. Je v vsaki ekipi kakšna takšna. Čisto v vsaki ekipi ljudi najdeš kako coprnico, ki po pol kupice vina začne podoživljati svoj porod, ki je trajal kake tri dni (z leti traja dlje) in na koliko centimetrih je prišla babica in na koliko centimetrih porodničkar in tako dalje in naprej.....(otroci so itak že na faksu, ona pa še kar rojeva).
Ampak tudi če človek pusti vnemar vse implikacije takih manevrov, a se ti v resnici zdi, da obstaja gostilna, dojenčku prijazna? Takega prostora ni. Dojenček še ni za v gostilno in ima na vso srečo toliko pameti, da to tudi dosti hitro pokaže. Iskreno in brez cenzure.
Tri ure brez mamice bo zdržal čisto vsak zdrav dojenček.
Vendelina jr.