Opozorilo prikritim oglaševalcem: ne bomo stali križem rok!

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

tema odprta - 5. nov 2009 10:45 | ogledi: 6.437 | odgovori: 36

S tem obvestilom sporočamo vsem prikritim oglaševalcem po našem forumu, da bomo od zdaj naprej preko tržne inšpekcije in internetnih ponudnikov ustrezno ukrepali na oglaševanje, ki prinaša dvojno škodo. Prvič nam, ker potem ne pride do prodaje malega komercialnega oglasa (ki mimogrede stane samo 40 EURO, mislim da si podjetje to lahko privošči) in kot drugo, ker zavajate uporabnike kulinarika.net ki nas obiskujejo z drugačnimi nameni.

Žal je v Sloveniji tako, da je tako početje precej težko ustrezno sankcionirati in ugotoviti. K pisanju nas je spodbudila zloraba s strani nekega podjetja (verjetno njegovih zaposlenih, smo v postopku pridobivanja identitete). Podjetja ne bomo imenovali, ste pa verjetno opazili da je bilo ogromno tem na forumu, kjer bi nekdo kupil pomivalni stroj, ali je ta in ta (link na podjetje) Ok ali ne. Sledijo odgovori, a je dober, pa tako naprej. Zloraba obiskovalcev je v tem, ker se je to podjetje/posameznik prijavilo več kot 6x pod imeni Elektro, KuharLuka, Melita222, Wokman, Majda.Sircl itd. in so sami sebi odgovarjali na idejo o nakupu. Takšna tema nima nobene teže in je grobo rečeno bolj zavajajoča do uporabnikov, kot je samo legitimno oglaševanje, ki pač nudi določen artikel in veste, da gre za oglas.

In ta kriminalna združba (nimam drugega, boljšega izraza za to kar so počeli) je delovala na Kulinarika.net več kot leto dni. Neodkrito oz. neodkrito v tem, da gre za pravo načrtovano nelegalno akcijo s strani posameznika oz. podjetja, več kot 90% vseh tovrstnih sporočil pa smo moderatorji hitro izbrisali. Šele v zadnjih dneh se je pojavil sum, da  gre za verjetno za "reklamno akcijo" nekega bolj znanega podjetja oz. njihovega zaposlenega.

S tem so kršili naše pogoje uporabe uporabniških imen (en uporabnik eno up. ime), kršili so pravila oglaševanja in zlorabili so tudi vaše zaupanje. Vse njihove teme in reklamna sporočila so izbrisana.

S tem dopisom jim sporočam in tudi vsem drugim, saj se je tovrstno početje v Sloveniji zelo razpaslo, da na Kulinarika.net tega ne bomo več dopuščali. Vaš IP naslov je bil predan naprej ustreznim organom z vso dokumentacijo, tudi upam, da bo tržni inšpektorat RS opravil svojo nalogo v tem in v naslednjih primerih.

Leti na vse tovrstne združbe: Kulinarika.net tega ne bo tolerirala! Imate možnost objave malega komercialnega oglasa za 40 EURO za 10 dni! In lahko vas je sram, da na tak način preko Kulinarika.net širite lažne in zavajajoče informacije o izdelkih in "dobrih" nakupih.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

5. nov 2009 11:18

No, končno.... Ognjič

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

9. nov 2009 20:09

Bravo, Jernej!

Katja D.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

11. nov 2009 16:30

Obveščam vse, ki oglašujejo druge spletne storitve (svoje?) in odpirajo teme, kjer je link na komercialne storitve s pripisi kot so: "za vse ki jih zanima..." da bom v prihodnje te člane brez dodatnih opozoril zaklenil. Brskali bodo še naprej lahko po KulSlo, pisati pa ne bodo več mogli.

Hvala za razumevanje, tokratno novoleto bo, kot kaže v duhu zaklepanja, ker letos ste pa res navalili Morda zato ker obstaja mali komercialni oglas za 40 EURO/10 dni?

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

13. nov 2009 16:21

Ja no, včasih pa res vidiš kaj zanimivega in hočeš opozoriti še koga, posebej, če se je o neki temi pisalo in neko stvar iskalo, potem pa naletiš na nekaj ... hm, recimo v Lidlu prodajajo te-in-te pekače, 'če koga zanima', a to tudi spada v reklamiranje?

Atina

kozamurnik

sporočila: 2311

13. nov 2009 16:33

Ja, pa mene tudi zanima: na spletu sem našla eno gospo,ki izdeluje unikatna dela(pletenine). Pa bi rada odprla temo z njenim linkom( da bi vedela ali kdo pozna njene izdelke in ali je zadovoljen.) Ali je morda tudi to neke vrste reklama? Upam da ne. Hvala vnaprej. murnik

LUCIJA99  

član od: 13.2.2009

sporočila: 34

13. nov 2009 17:18

Meni se je pa že čudno zdelo, kako lahko nekateri oglašujejo različne stvari, ki bi jih radi prodali, jaz sem pa nekaj časa nazaj vprašala, če kdo ve, kje bi oz. ali kdo odkupuje gobeline, pa je bila moja tema izbrisana. Hvala - mogoče bom vseeno dobila kakšen odgovor. LUCIJA99

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

13. nov 2009 17:55

Atina, oglaševanje je skupek več dejavnikov. Sicer pa gre za aktivnost, ki poveča pridobitno dejavnost preko foruma. In velika razlika je med tem, ali se nekdo prijavi pred 1 minuto z namenom, da bo omenil, kje prodajajo pekače ali pa to napiše članica iz leta 2004, ki v različnih obdobjih sprašuje različne stvari.

Na kaj točno gledamo ne smem tule pisati, ker bodo razni oglaševalci seznanjeni s prijemi

V navadi pa ravno ni da se človek včlani in potem na vse pretege hvali eno trgovino... Pa tudi linkati ni potrebno čisto vedno ko se kaj vpraša verjetno. Oglaševalec ponavadi nima v ozadju KulSlo bogate dejavnosti pisanja sporočil, pomoči drugim, oddaje receptov in še česa. Tudi če si izmisliš ime, se te prej ali slej najde.

Nič nisem takega napisal, da bi lahko člane postalo stran, le oglaševalce. In nič novega to ni na teh straneh. Le malo bolj pozorni bomo na to, to je vse. Primer, ki se je zgodil (bolj dogajal), bi s pozornostjo lahko odkrili že nekaj mesecev prej.

Seveda pa tudi s pogovarjanjem o nekom ali nečem se dela reklama Tega se pa ne da preprečiti... Tako so na teh straneh redno "reklamirani" eni kuharski tečaji od katerih bi si povprečen uporabnik mislil da imamo vsaj 10 EURO na mesec (pa nimamo)...  Ampak pravim, tistega ki ga nekaj zanima in tistega, ki ga nekaj zanima, ker s tem promovira sebe ali znanca/svojo trgovino, se razkrije, ene prej, ene pa malo kasneje (žal). Ker nekdo ki se je včlanil z namenom, da bi iz tega foruma naredil dobiček, se pač ne obnaša enako kot nek ljubitelj kuhanja. Če ne drugo se, da bi dvignil temo, ponavadi prijavi z več. up. imeni (s čimer vas zavaja, kako je nek izdelek dober ker so ga preskusili že 3 uporabniki, v resnici ga je pa le on, oz. ga prodaja).

Za namene raznih mlekarjev, kmetov, sirarjev... in malih ljudi, ki obiskujejo ta forum in bi želeli kaj prodajati, kar proizvjajo, pa smo naredili male komercialne oglase (40 EURO 10 dni), s čimer legitimno predstavijo svoje izdelke (lahko tudi s sliko) in jim nihče ne gleda pod prste. Mislim da je dovolj ugodno, da ni treba goljufati.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

13. nov 2009 19:06

Hvala za obširen odgovor, saj sem mislila, da je tako, a vseeno bolje vprašati.

jernej je napisal/a:

Za namene raznih mlekarjev, kmetov, sirarjev... in malih ljudi, ki obiskujejo ta forum in bi želeli kaj prodajati, kar proizvjajo, pa smo naredili male komercialne oglase (40 EURO 10 dni), s čimer legitimno predstavijo svoje izdelke (lahko tudi s sliko) in jim nihče ne gleda pod prste. Mislim da je dovolj ugodno, da ni treba goljufati.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

No tole me tudi zanima: med malimi oglasi (nova tema na KulSlo) sem zasledila nekaj takih 'prodam krompir' recimo (pa sem potem še sama napisala, da ga imamo nekaj viška in prodala natanko 1 vrečo ter zaslužila 10 €), pa se mi ne zdi ravno računica, da bi za tisto morala plačati komercialni oglas (ker se ravno ne ukvarjamo s prodajo krompirja, pač smo ga imeli nekaj viška). Ali bi morala? Pa (recimo) če bi povedala, da pri nas sezonsko lahko kupijo to-in-to (s čimer tudi ni nekega silnega dobička), a bi morala dati komercialni oglas? Tega do sedaj nisem počela (stranke smo ponavadi dobili drugje), a vseeno me informativno zanima.

Še enkrat hvala za tvoj čas in oprosti, ker se moramo s tem ukvarjati, a čisti računi - dobri prijatelji.

 

Atina

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

13. nov 2009 20:01

Problem s takimi oglasi je ker jaz nisem in ne nameravam se vpisati med policiste. Taki oglasi so lahko ali pa ne v stilu tistih iz moje mladosti boljšjaka ali Salomona: Prodam en nov avtoradio, samo en komad... In ta "en komad" ima potem 300 mladih, vedno prodaja enega ;-) Ti si recimo poštena in prodaš eno vrečo, jasno da je to mali oglas. Ampak na enega takega kot si ti bodo trije prodajali "samo eno" vrečo krompirja, več na ZS. In med "samo eno" in eno je razlika, ampak ni vidna. če nisi med specialci (policisti). Če tebi dovolim prodati eno vrečo krompirja, kako naj tebe ločim od tistih ki prodajajo 100 x po eno vrečo?  Tako da če želimo, da so za vse enaka pravila in se ne usposobim za raziskovanje ali nekdo prodaja eno ali 100x eno vrečo, potem je žal najbolje da tisto eno vrečo krompirja prodaš/oddaš kakšnim prijateljem.

Pa brez zamere

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

13. nov 2009 20:48

Ok, velja!

Drugače pa k Naočniku in Očalniku na inštrukcije za detektiva 

Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 13.nov 2009 20:48

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti