Konjak pri pripravi jedi
Od vsega napisanega se najbolj strinjam s stavkom, ki ga je napisal sarabande:
![]()
gartner3, mogoče je najbolje, da pripravite kakšno jed s konjakom in brez konjaka in potem boste hitro ugotovili kakšna je razlika in ali vam konjak v jedi ugaja.
Velja za vse, ne le za gartnerja, poskus mora bit slep ( ne v stilu "........a ne da je tole pripravljeno s konjakom boljše ......" ). Če s slepim poskusom, nekajkrat ponovljenim ugotovite............. bom verjel.
Pa še mal matematike in logike: 1 l konjaka vsebuje 400 ml etanola, ki pri kuhi izpari, 599 ml vode in ( hudo pretirano ) 1ml aromatičnih snovi. Če so te aromatične snovi aromatične približno kot ( recimo ) cimet in če celo količino stresete na nekakšen riž ( recimo 1 kg ) ali morda masleno kremo se tudi nekaj arome bo poznalo. Če to količino aromatičnih snovi ( pa to je hudo pretirano, verjetneje gre za desetino navedene količine, konec koncev se maksimalno doda recimo 1 kozarec konjaka ) dodate recimo parim kilogramom čebule z ostalimi močnimi začimbami ( predvsem paprika ) in enaki količini mesa se to ne more poznati na okusu, pa če se na glavo postavite. Če vam paše, vi kar verjamite, bolj okusno vam bo, ceneje pa bo da se prepričate, kolk je fajn dodatek tecimo ene žličke destilirane vode ( potem vpeljite inovacijo in jo zamenjajte s navadno vodo )![]()
![]()
![]()
Bliža se zima, na jedilniku bojo bolj pogosto jedi na osnovi kislega zelja, pa fižol, bodisi kot pasulj ali prebranec, pa ričet in podobno pa si nekaj mislim, da tudi jaz vzdignem kulinariko ( pri meni ) za eno stopnjo višje in si nabavim en karton:
http://www.internetwines.com/spirits-brandy-vsop.html
za dodatek jedem. Svetujte, kateri najbolj paše kislemu zelju, kateri pasulju, pa a bo en karton dovolj
.
Drugač, hedonist, a je to zaznati iz tvojega pisanja kanček zaničevanja do jedi kot so vampi ( pa verjetno jetrca, ledvičke, drobovine pač )?
Praktički z vsem napisanim se lahko tudi strinjam, posebej če upoštevamo " da se o okusih ne razpravlja ". Bodoči da sem po naključju rahlo izobražen v naravoslovju, ne morem iz svoje kože: a pristanete na poskus, da eno jed pripravimo z in brez dodatka konjaka, pa da neodvisni jedci ocenijo. Trdim, da razlike bodo v okvirih statističnega povprečja.
ežojBom še jaz svoj piskrček priložila: Konjak ima smisel dodajat toplim jedem, ko so že na mizi, v krožniku. Takrat še vedno ostane nekaj alkohola in jed spremeni okus. Poskusite kakšno kremno rakovičjo juho (ala Bisque)
Da bi dala pa 1 dl kojaka v kakšno omako, to pa ne več. Enkrat je bilo dovolj, okus ni bil nič drugačen ali boljši. Tudi dodajanje češnjevca v fondue mi ne gre v glavo, sem ga delala z in brez, ne da bi se poznala kakšna razlika.
Za sprenevedanje mi pa ni.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Pistacijevi cmoki s kadaifom in čokolado

Milijonska juha