| japaja je napisal/a: |
| Zdaj bom pa navrgla eno delikatno: "kaj pa če" se otroku kaj zgodi, ga izgubiš in ga nimaš več?
Je že bolje imeti enega več kot enega manj.
Ta igra "kaj pa če..?" je res nevarna.
japaja |
What if game sama po sebi ni nevarna. Dokler se karkoli zgodi v mislih, vsaj vidimo, ali imamo odgovor na vprašanje in ali lahko živimo s takim odgovorom.
Sama sicer upam, da ni veliko primerov, ko bi imel nekdo otroke "na zalogo", v primeru, da se komu kaj zgodi. However, se pa tudi dogajajo take "resnične TV zgodbe s komercialne tevejke", ko se kje odločijo za otroka tudi za to, ker je tak otrok poleg ostalega tudi potencialni darovalec zdravih celic.
Če grem nazaj na what if game. Ko je človek odgovoren za kogarkoli, razen sebe, je razumno, da se zaveda dialektike srca in razuma (ker tule ene "za razliko od Vendeline bolj s srcem delajo", ajoj).
In to v primeru načrtovanja otrok pomeni naslednje:
- da se razmišlja o tem, kaj za vraga sploh pomeni emocionalna podpora otroku (ker tuljenje in "pa dej mi mir" odnos in "dokler te jaz futram, bo veljalo po moje in nič drugače" ne spadajo ravno v raster emocionalne podpore)
- da se razmisli o tem, kako se bo vzpostavljala materialna podpora otroku in koliko časa bo trajala (ker enkrat se bo končala in otrok se naj, lepo prosim, tega zaveda, ker drugače bo še pri tridesetih velika bebica) in da "bomo že kako" morda ni najbolj pameten način za zagotavljanje materialne podopre
- da se ljudje odgovorno zavedo tega, da imajo otroke. Da ne vozijo kot manijaki po cesti (tudi, ko so sami v avtu) in naj imajo za vraga v glavi idejo, da imajo še nepreskrbljene otroke. Kot se tudi ne zapija, ko imaš otroke in se ne zanemarja svojega zdravja (ker otrok potrebuje kolikor toliko fit starše, ki bodo imeli veliko verjetnost, da bodo še nekaj časa pri močeh). In da pri vsem odgovornem obnašanju poskrbijo tudi za najbolj črno what if situacijo in sicer to, da, če niso tega storili prej, svojo prvo oporoko napišejo takrat, ko imajo otroka. In da tudi določijo, kdo bi opravljal skrbništvo v primeru, da starši iz kakršnegakoli razloga ne bi več mogli opravljati svojih starševskih funkcij.
Vendelina jr.