22. jun 2009 23:15
Japaja, ja, se da (zamrzniti cvetove), žal nisem redno na "kišti", zato boš morala po zapoznele cvetove malo bolj na hladno, so okrog Pivke, Lohače, Rodika... Dve leti nazaj sem prvič, za pokušino, zmrznila eno vrečko (30 cvetov). Pozimi je bila šabesa (po klasičnem receptu) božansko mehurčkasta, okus kot mora bit', barva pa ne, je šla bolj na rjavo. Naslednje leto sem zmrznila dve vrečici. Rezultat pri prvi je bil enak prvem letu, drugo dete je potrebovalo zrno! kvasa in končni produkt je bil spet navdušujoč. Letos sem popolnoma mirna, ko se peljem mimo kakšnega zapoznelo cvetočega bezgovega grma, kajti v freezerju imam vakumirano zalogo cvetov za celo leto, za rezervo, pa v kleti, bezgovega sirupa tudi, če bezga za šabeso zmanjka.
Lp B
P.S. Šabesa je v mojem pojmovanju peneča, brezalkoholna pijača, z aromo bezga. In seveda, brez konzervansov ( pustimo sladkor in nedolžne kisline, tudi askorbinsko (C-vitamin) lahko uporabimo, pa zato šabesa ne bo zdravilo!)), zato z omejenim rokom trajanja. Drugo je sirup.Tudi hudo dober. In uporaben pri poživivi klasičnih receptov....
Življenje je praznik, življenje ni delovni dan!
Sporočilo je spremenil(a) sol 63 dne 22. 2009 23:27