Gostivarske palačnike

veverica cak  

član od: 9.10.2004

sporočila: 299

tema odprta - 22. maj 2009 12:23 | ogledi: 5.853 | odgovori: 6

Živjo,

menda imajo v Skopju neizmerno dobre "gostivarske palačinke". Kolikor se trudim kaj najti v zvezi z njmi, doslej še brez uspeha... Ali morda kdo ve kako jih narediti?

Že vnaprej se vsem najlepše zahvaljujem za pomoč.

lp

lp veverica cak

Temo je spremenil(a) veverica cak dne 22. maj 2009 12:24

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. maj 2009 12:57

Me je matral firbec in sem poklicala svojega dobrega prijatelja v Skopje in ga vprašala, kaj naj bi bile "gostivarske palačinke". Je rekel, da nima pojma, kaj za vraga bi to pomenilo kulinarično. V Makedoniji in v Srbiji se ti utegne zgoditi, da palačinke še panirajo z drobtinami in spečejo, običajno pa sta notri sir in šunka, skratka gre za kalorično bombo....Morda gre v tvojem primeru za kaj takega. Drugače je pa "palačinka" v skopskem žargonu tudi izraz za domačina. Npr, tako kot se reče, da je kdo ljubljanska "srajca" (čeprav analogija ni najbolj posrečena, ker je izraz nastal zaradi srajc, ki so jih nosili otroci v sirotišnici). Skratka, moj prijatelj je, ker je iz Skopja, žargonsko gledano, skopska palačinka in da pozna tudi več gostivarskih palačink obeh spolov...))) Vendelina jr.

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

22. maj 2009 13:15

Mogoče pa so mišljene "gjomleze", tradicionalne makedonske palačinke, ki jih imajo seveda tudi v Gostivarju.

"Gjomleze is baked layered pancakes cut in a rhomboid shape, and usually served with white cheese."

katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

veverica cak  

22. maj 2009 13:41

joj, hvala za trud punci, ampak, ne, ne mislim, da ni nič takega, žal. Gre za sladico.

To naj bi bile neke narezane palačinke, pa potem nekako prelite z medom, pa ne vem še čem vsem. Se bom poskusla podrobneje pozanimat v kateri gostilni jih strežejo, mogoče mi potem lahko kaj pomagaš Vendelina jr.?

lp veverica cak

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. maj 2009 9:11

Veverica, vsekakor jih lahko probam, ko jih boš naredila Vendelina jr.

veverica cak  

25. maj 2009 21:59

ali pa skočimo malo v Skopje, pa dobimo original . Nič kaj dobro namreč ne kaže, bo očitno precej trnova pot do recepta .

lp veverica cak

neznan uporabnik

25. maj 2009 22:11

a so te gostivarske palačinke nekaj podobnega baklavi? zložene kot torta, vmes namazane z nečim sladkim in orehi, zapečene in prelite s slatkim sirupom? in potem zrezane na kose, koščke? japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
malo za hecsijasaja
MOJ vrtmalaga
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti