9. maj 2009 0:51
@reca hladilnik res naredi čudež za testo za pizzo. si poskusila, kako ti je uspelo? to poletje si bom na vikendu dal sezidat krušno peč... zdaj uporabljam svojo pečico na 300 in eno veliko keramično ploščico... deluje solidno. moj loparček ni nič kaj spiljen (ali pač, debel je na tisti stani, kjer gre pizza dol cca. pol cm), pa deluje, tudi pomokan samo z navadno bolj ostro moko... enkrat samkrat se mi je zgodilo, da pizza ni šla lepo dol in je prišla iz peči bolj klavrno pomečkana... pri nadevu za pizzo ni vredno pretiravat, ker potem testo ni dobro...
btw koliko sploh stane krušna peč? sem dobil predračun in me je skoraj kap... jo je kdo zidal zadnje čase?
recept za testo, ki ga uporabljam gre tako:
1 kg bele moke za kruh
1 dobro žličko instant kvasa
3/4 l hladne vode
1 dobra žlica soli
6 žlic oljčnega olja
iz sestavin zamesiš testo, v mikserju cca. 3-5 min (testo iz neugledne mase, rata elastično in se odlepi od sten sklede)
razdeliš na 4 dele (za 30 cm pizze) ali 6 delov (za 25 cm pizze)
vzhajaš pokrito, da se podvoji (cca. 3 ure), nato daš v hladilnik še za vsaj 3 ure, lahko tudi čez noč.
potem je pripravljeno za pico... za večjo ga na dobro pomokani površini sploščiš z roko do premera cca. 20 cm, potem pa testo položiš na dlan stisnjeno v pest s členki navzor in počasi raztegneš v večji krog, tako da si ga podajaš med pestmi... upam, da je razumljivo... ni tako dramatično kot v pizzeriji je pa zelo učinkovito zanas neprofesionalce. to testo položiš na pomokan lopar in še malo oblikuješ v lep krog.
važno je, da je testo elastično, se pravi je mesenje najpomembnejše, da se lepo raztegne... kot za vlečeno testo... ;)
s loparja pa gre najlažje tako, da ga daš približno tam, kjer bi morala it pizza, nagneš in previdno pod kotom odmakneš in pri tem večkrat potreses... na pol pečenja je dobro pizzo obrnit, da je enakomerno pečena. v krušni peči, če jih pečeš 6 naenkrat nimaš kaj veliko časa za počitek ;)
cellnet