Orehovi štruklji z jabolčnim sorbetom in cimetom
Sama imam doma celo zbirko začimb, sem jo ravno dopolnila med dopustom v Angliji, uporabljam pa jih z zdravo mero razuma, se pravi, da je vse skupaj odvisno, za koga kuham. Zase vem, da imam rada pikantno hrano, ne maram pa npr. soli, katere v kuhinji skorajda ne uporabljam in na račun tega več začimb.
Če je jed premalo začinjena ali v mojem primeru največkrat premalo slana, se to da lepo popraviti, obratno pa ne gre tako enostavno, še posebej, če so jedi že na krožniku.
Loni MakaroniSploh ne vem, kako naj komentiram, ker nisem ena tistih, ki mora imeti na vsak način prav, ko pride do hrane. Na srečo sem ugotovila, da so drugi narodi "podrli" mnoga za nas v kamen vkresana pravila, ker so pač kuhali po svoje.
Ežoj, nič se ne bova kregala. Poglej kaj sem napisala. Ivačič je bil nekaj posebnega v svojem času.
Danes je njegova knjiga res mala enciklopedija. Ravno tako, kot je bila nekoč tista Velika Splošna Enciklopedija v 8 velikih knjigah "biblija vsega znanega". Danes je pač zastarana, čeprav še vedno najdeš podatke, ki so zgodovinsko točni. Upam samo, da špargljev iz svojega vrta ne kuhaš po 40 minut? ![]()
Ivačič ni uporabljal začimb in jedi so bile dobre. Bi pa upala postavit moj frikase poleg njegovega na tekmovanje. Pa ne zato, ker jaz mislim, da je moj boljši, ampak zato, ker sta moja starša rekla, da česa tako dobrega še nista jedla. Enako je z mojim piščancem na pivovski pločevinki. Mamo sem morala kar opogumljat, da je naredila govedino po burgundsko (ker rabiš ogromno dobrega vina za kuhanje). Zdaj je pa zelo pogosto na njeni mizi.( Pa še en vic, BTW: Veliko kuham z vinom. Včasih ga celo dodam jedem.)
Mnogim ljudem manjka odprtosti (ali pa neizkušnje) kar se začimb tiče. Pa nimam nobenega naroda posebej v mislih, ljudje smo povsod enaki. Prav tako mi ni všeč komentar, Ja gremo nekam na večerjo, kjer se dobi dobra domača hrana. Dobro domačo hrano imam samo doma. Pri nas smo, kar se hrane tiče, zelo avanturistični. Če že gremo ven na večerjo, gremo po navadi tja, kjer pripravljajo nekaj, česar še nismo jedli ali pa na sushi (tega nisem in ne mislim delat doma). Na srečo imam dovolj izkušenj, da če smo jedli kaj res odličnega, to ponovim doma in spravim na redni repertoar. To postane naša nova "domača hrana". Da bi šli pa ven na hamburger ali zrezek z gobami, mi še na misel ne pride več.
Poznam tudi ljudi, ki se hršijo s tem, kako odlično kuhajo. V isti sapi razložijo kako nobena jed nima 2x enakega okusa. To po moje res ni ne vem kakšen kuhar. Ko enkrat res znaš, bo jed vsakokrat enako uspešno skuhana in imela več ali manj enak okus.
Pa še o mesu: Res dober kos govedine ne rabi nobene začimbe. Piščanec (tudi tisti bio) rabi malo pomoči pri okusu. Pri svinjini ravno zaradi okusa ne delam več gužve, čeprav sem recept za marinirano svinjsko ribico objavila pred nedavnim. Tudi res sveže ribe ne rabijo ničesar.
Ampak, ko dodaš začimbe (ali kos pravega lesa) in tudi najbolj nekonvencionalen kos mesa skuhaš ravno tako, kot je treba, to poruši mnoge slovenske kuharske "zakone".
Kar sem v prvem postu napisala je bilo iz gole ljubezni do začimb, kombinacij začimb in kako le te oplemenitijo okus, ko jih pravilno, pa čeprav v relativno večjih količinah dodaš hrani. Bolj me jezi trdovratenje, da če meni nekaj ni prav, drugim pa je, je z njimi nekaj narobe.
Tudi teti torti dam prav. Nič ni hujšega, kot če ena sama samcata začimba premočno izstopa. ![]()
Mene še danes ščep cimeta v kombinaciji z jabolki, v mislih posadi na klopco v kuhinji moje stare mame. Ona je bila edina v naši družini, ki ga je uporabljala in meni je bil okus neznansko všeč.
Vanja
E pa *ebiga, saj se res nič ne bova kregala. Vanja, a si predstavljaš, prideš v SLO in te mambica povabi na štruklje z garam masalo, loni pa vskoči, pravi, pridi kmeni, postrežem govejo juho z Ras el Hanout, ena te povabi na zelje z krvavico začinjeno z kitajskimi petimi začimbami, ena druga te povabi na potico z Currijem, spet ena vabi na ajdove štrukle z asafoetidom ( baje diši po dreku in gnijočem česnu )...........
Glede tistega, da nobena jed nima 2x enakega okusa: en moj prijatelj, ki sem ter tja nekaj poje pri meni, pravi, a lahko dvakrat skuham enako obaro , te namreč imam zelo rad. Ne, pravim jaz, vsaka moja obara je unikat, v lonec dam tisto, kaj naberem po sprehodu po gredi, vsaka obara je, takorekoč, umetniško delo ( jaz pa pridem kot umetnik ).
Pa še to: Ivačič je zakon!
ežoj| ežoj je napisal/a: |
E pa *ebiga, saj se res nič ne bova kregala. Vanja, a si predstavljaš, prideš v SLO in te mambica povabi na štruklje z garam masalo, loni pa vskoči, pravi, pridi kmeni, postrežem govejo juho z Ras el Hanout, ena te povabi na zelje z krvavico začinjeno z kitajskimi petimi začimbami, ena druga te povabi na potico z Currijem, spet ena vabi na ajdove štrukle z asafoetidom ( baje diši po dreku in gnijočem česnu )........... Glede tistega, da nobena jed nima 2x enakega okusa: en moj prijatelj, ki sem ter tja nekaj poje pri meni, pravi, a lahko dvakrat skuham enako obaro , te namreč imam zelo rad. Ne, pravim jaz, vsaka moja obara je unikat, v lonec dam tisto, kaj naberem po sprehodu po gredi, vsaka obara je, takorekoč, umetniško delo ( jaz pa pridem kot umetnik ). Pa še to: Ivačič je zakon! ežoj |
A je to uradno povabilo al bojo punce presenečene, če se nacrtam na vratih. ![]()
![]()
![]()
Jedilnik se sliši precej ![]()
Še o obari: ta je tudi pri meni po večini zelo različna, ampak bolj zato, ker jih kuham takrat, ko čistim hladilnik in skrinjo in nimam vedno istih zelenjav pri roki.
Pa še to: Can we agree to disagree...kar se ivačiča tiče. To je moje pravilo za res dobre odnose med pravimi prijatelji. ![]()
Kakšna juha neki, te sploh ne kuham, ker je ne maram, pa tudi mesu se večinoma izogibam. Medve z Vanjo bova delali kar stare dobre zaščitene žlikrofe z majaronom, poprom in soljo.
Loni Makaroni| Loni je napisal/a: |
Kakšna juha neki, te sploh ne kuham, ker je ne maram, pa tudi mesu se večinoma izogibam. Medve z Vanjo bova delali kar stare dobre zaščitene žlikrofe z majaronom, poprom in soljo. Loni Makaroni |
![]()
![]()
Ma veš, Vanja, mal se hecam ( moram eno torto naredit, pa skos neki odlašam ), kot veš jaz sem v najboljših letih ( 65, nekateri bi rekli elderly gentelman ) in sem morda mal starokopiten. Imam enega prijatelja, ki se ima za dobrega amaterskega kuharja. Ko on skuha vampe ( na golaš ), to je tako začinjeno, da je skor vseen a so vampi ali kaj drugega. Vsaka jed ( pa pustimo obaro ) ima kakšno " glavno " sestavino in začimbe ne smejo bit tako močne, da zakrijejo osnovni okus ( kislo zelje, sladko zelje, blitva, stročji fižol, grah.......... enako je z različnimi vrstami mesa ). Specifičnosti so glede riža in testenin ( in v manjši meri krompirja ), ki so take osnovne jedi " brez okusa " in je začimba tisto kaj " lahko " povdari okus. Po moje, začimbe je treba uporabljat zelo previdno in ne preveč mešat. Glede mene, enkrat na let naredim rižoto s currijem, pa menda, imam že dovolj egzotike. Recimo tako: rad imam pekoče, in, pri meni, vse ima tak pridih. Od drugih začimb: rdeča paprika, poper ( črni ), česn, kumina ( za zelje ), lovor, a ja, luštrek imam zelo rad, rinem ga v vse obare, v kakšne " nežnejše " obare dodam muškatni oreh, seveda petršilj, v nekatere jedi dodam koper, izredno redko piment, majaron redko, kakor tudi rožmarin in žajbelj ( ko se neki afnam, pa mi je zmeraj pol žal ), in to bi bilo vse. Morda sem starokopiten, tako pač je.
Glede Ivačiča pa ni barantanja: Ivačič je zakon!![]()
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Orehovi štruklji z jabolčnim sorbetom in cimetom

Domači prijatelj z orehi in čokolado